Niet gelikt, wel geliked. De 7 valkuilen van videocontent voor social media

Niet gelikt, wel geliked. De 7 valkuilen van videocontent voor social media

Video scoort op social. Maar hoe je een video maakt, bepaalt of je content opvalt of verzandt in de vergetelheid. Veel merken pakken het verkeerd aan: te duur, te weinig volume, te gelikt. Zonde, want social media vraagt om een andere aanpak dan tv-commercials of bedrijfsfilms. Hugo van den Hurk van creative agency Everybody Likes Penguins uit Utrecht presenteert de 7 meest gemaakte fouten bij social video én hoe jij ze slim omzeilt.

1. Dure producties zijn overkill

Vergeet de camera-crew van zes man en dat Hollywood-waardige script. Het organische bereik van social video’s is vaak beperkt. Een dure productie levert niet per se meer views of engagement op. Sterker nog: hoe grootser en commerciëler de video aanvoelt, hoe sneller mensen doorscrollen of wegswipen. Maar wat werkt dan wél? Video’s die snel en spontaan aanvoelen. Gefilmd met een iPhone, zonder dat het voelt als een commercial. Authentiek is de nieuwe high-end.

Voorbeeld: Kijk naar succesvolle merken zoals Gymshark. Deze social video’s zijn vaak eenvoudig, realistisch en direct opgenomen met een telefoon. Het voelt alsof je een vriend(in) iets ziet vertellen, in plaats van een gescripte reclame.

Tip: Focus op goede storytelling in plaats van dure producties. Een spontaan behind-the-scenes filmpje, een korte demo of een klant die zijn ervaring deelt, kan veel effectiever zijn dan een gelikte commercial.

 

Accepteer cookies

 

2. Zet niet alles op één video

Soms gaat een video viral. Maar vaak niet. Tuurlijk, als je al je budget in één video stopt, loop je risico. Social media draait om consistentie en volume. Eén hit is leuk, maar regelmatige en frequente content werkt beter. Win de social strijd met continuïteit. Zie alle video’s samen als de bouwstenen van je merk.

Voorbeeld: Bol.com staat bekend om hun humoristische en frequente video-content. Niet elke video wordt een hit, maar de optelsom van alles zorgt ervoor dat hun merk top-of-mind blijft.

Slimmer: Verdeel je budget over meerdere video’s. Test, leer en ontdek wat je doelgroep écht wil zien. Probeer bijvoorbeeld:

  • Snelle FAQ-video’s over je product
  • Behind-the-scenes beelden
  • User-generated content
  • Mini-interviews met je team of klanten

3. Perfectie? Saai!

Strak gemonteerde, gelikte video’s doen het goed op tv. Op social? Niet altijd. Het voelt al snel aan als een reclame die je het liefst wilt overslaan. Social media draait juist om echtheid. We scrollen liever langs een toffe, spontane video dan een gladgepolijste reclame. Vuistregel? Niet gelikt, wel geliked! Kleine imperfecties maken je video’s menselijker en aantrekkelijker.

Voorbeeld: Kijk naar TikTok en Instagram Reels. De video’s die daar goed scoren, zijn vaak snel en ongepolijst. Een influencer die een spontane reactie geeft op een trend werkt beter dan een strak geregisseerde opname.

Tip: Voeg een persoonlijk element toe. Een lachbui, een verspreking, een onverwachte wending. Het maakt je video menselijker en herkenbaarder. Het wekt juist sympathie en empathie op!

Accepteer cookies

4. Een video maakt nog geen strategie

Denk niet dat je met een losse video veel nieuwe volgers opbouwt. Social media beloont herhaling en herkenbaarheid. Wil je impact? Dan heb je formats nodig. Terugkerende thema’s, een duidelijke stijl, herkenbare gezichten.

Voorbeeld: Denk aan platforms zoals NOS Stories op Instagram. Zij hanteren een vast format met herkenbare presentatoren en een vaste verhaallijn. Dit zorgt voor loyaliteit en een vaste fanbase. Beter nog, creëer een contentstrategie:

  • Kies vaste formats (bijv. ‘vraag van de week’ of ‘behind-the-scenes donderdag’)
  • Werk met herkenbare gezichten
  • Gebruik steeds dezelfde visuele stijl (kleuren, fonts, tone-of-voice)
  • Optimaliseer en pas aan op basis van data

5. Je bent geen filmster (en dat is goed)

Je hoeft geen George Clooney te zijn om het goed te doen op social. Mensen houden van échte mensen. Niet van acteurs met ingestudeerde teksten en overdreven geënsceneerde emoties. Dus, wees jezelf. Praat zoals je normaal doet. Een beetje rommelig? Geen probleem. Dat maakt het juist sterk.

Voorbeelden:

  • Duolingo op TikTok gebruikt een speelse en ongefilterde aanpak met hun mascotte. Geen perfecte presentatoren, maar humor en echtheid.
  • Patagonia laat medewerkers en klanten zelf hun ervaringen delen zonder ingestudeerde scripts, wat zorgt voor geloofwaardigheid en impact.

Handige tip: Als je niet gewend bent om voor de camera te staan, begin simpel. Film een video waarin je iets uitlegt aan een collega of vriend. Kijk terug en haal de beste stukjes eruit. Je hoeft niet alles in één take te perfectioneren!

6. Ondertiteling is geen optie, maar een must

Veel social video’s worden zonder geluid bekeken. Als je boodschap afhankelijk is van audio, mis je een groot deel van je publiek. Dus. Voeg ondertiteling toe aan je video’s. Dit zorgt ervoor dat je content ook zonder geluid begrepen wordt en helpt bij toegankelijkheid.

Voorbeeld: Bedrijven als Vice en Brut ondertitelen al hun social video’s automatisch, zodat ze direct begrepen worden, ongeacht de kijkomstandigheden.

Tip: Het barst van de AI-tools om video’s automatisch te laten ondertitelen. Sommige social-kanalen bieden het zelfs aan als geïntegreerde optie. Doen!

7. Verkeerd videoformaat gebruiken

Niets is zo irritant als een video die niet goed in het scherm past. Vierkante of verticale video’s werken beter op social dan horizontale video’s, vooral op mobiel. Film in het juiste formaat voor het platform dat je gebruikt:

  • Instagram & TikTok: Verticale video (9:16)
  • Facebook & LinkedIn: Vierkant (1:1)
  • YouTube: Breedbeeld (16:9)

Tip: Wil je een video op meerdere platformen inzetten? Maak dan verschillende versies in de juiste verhoudingen om de impact te maximaliseren.

Samenwerken? Ontdek ons social video abonnement.

Wil jij structureel sterke videocontent, zonder een dure crew en tijdrovend gedoe?

  • Onze social creators maken video’s voor jouw merk.
  • Ze komen 2 of 4 dagdelen per maand op locatie.
  • Niet met een filmploeg, maar met een iPhone én creatieve ideeën.
  • Check hier de drie abonnementsvormen: start met social videocontent die wél werkt!

Met de juiste aanpak maak je video’s die niet gelikt, maar wél geliked zijn. Klaar om jouw social content naar het volgende niveau te tillen?

Blog