Bewaak je corporate identity: AI kan versterken én verzwakken

Bewaak je corporate identity: AI kan versterken én verzwakken

Reputatiemanagement staat vaak bovenaan de prioriteitenlijst van corporate communicatieafdelingen. Maar door AI verandert de communicatieomgeving. Wat betekent dat voor jou als afdelingshoofd communicatie of corporate affairs? Is AI de sleutel tot succes of schuilt er een risico voor je merk?

De invloed van AI op je reputatie

In het verleden hebben we de impact van het internet en social media gezien. De opkomst was voorspelbaar en er werd al jarenlang geroepen dat bedrijven zich eraan moesten aanpassen. Maar AI is anders: het is er al, en het verandert alles razendsnel. Als je niet bijblijft kan AI je werk overnemen, terwijl je het juist zou moeten inzetten als versterker van je communicatie.

De uitdagingen van AI in communicatie

AI belooft meer efficiëntie, het moeiteloos genereren van content en het behouden van een consistente merkstem. Toch zijn er ook zorgen. Wat als je merkstem vervaagt? Wat als de content niet meer authentiek voelt, maar slechts de output van een machine is? Of erger nog: wat als AI je reputatie schaadt door verkeerde of ongepaste communicatie?

Om deze vraag te onderzoeken, vroeg ik meer dan 80 communicatieprofessionals via een LinkedIn-poll naar hun grootste zorgen. De resultaten waren opvallend:

40% van de communicatieprofessionals gaf aan dat contentcreatie en het behouden van een consistente tone of voice hun grootste uitdaging zijn. Vroeger was er altijd een ‘huisstijlpolitie’ die zorgde voor consistentie, maar AI kan die verantwoordelijkheid overnemen, met alle voordelen en nadelen van dien.

Het fundament van je merk: corporate identity

Al deze uitdagingen draaien om één essentieel aspect: je corporate identity. Dit is de kern van alles wat je als merk uitstraalt. Het is niet zomaar een logo of huisstijl, maar de ziel van je merk, de rode draad die door alles heen loopt. Hoe je merk wordt gezien, je imago, reputatie en positie in de markt, hangt af van hoe goed je corporate identity is en hoe consistent je deze uitdraagt. Dit komt tot uiting in je communicatie: van je tone of voice en beeldgebruik tot je kleurenschema en stijl.

De effectiviteit van je merk hangt af van hoe goed je identiteit overeenkomt met wat je uitstraalt. Hoe kleiner de kloof tussen je merk en hoe je je presenteert, hoe sterker je merk overkomt. Wanneer die lijn niet goed getrokken wordt, voelen mensen dat en kan je reputatie in gevaar komen.

DALL·E-2025-03-13-15.21.05-A-futuristic-visual-representing-the-concept-of-AI-in-corporate-communication-focusing-on-the-balance-between-the-game-changing-potential-of-AI-and-t

Bron: DALL·E

AI strategisch inzetten voor merkversterking

AI kan zeker bijdragen aan het versterken van je merk, maar het is belangrijk om het strategisch in te zetten. Ik deel drie manieren waarop je AI effectief kunt gebruiken, zonder concessies te doen aan de authenticiteit van je merk:

1. AI als sparringpartner, niet als eindredacteur

AI kan geweldige ideeën en suggesties opleveren, maar het moet geen vervanging zijn voor menselijke creativiteit en eindredactie. Zorg ervoor dat je als communicatieprofessional de regie houdt over je merkuitingen.

2. Je tone of voice trainen in AI-tools

Door AI te trainen op je merkwaarden kun je ervoor zorgen dat je communicatie consistent blijft, ongeacht het platform. Dit betekent dat AI kan leren van je huisstijl en de waarden van je merk en deze consistent toepassen in de content.

3. Efficiëntie verhogen met AI, maar altijd met een menselijke controle

AI kan je helpen om processen te versnellen, maar de laatste check moet altijd door mensen worden gedaan. Zeker als het gaat om gevoelige communicatie is het belangrijk dat de AI-output gecontroleerd wordt op consistentie met je merkidentiteit.

Ethiek en richtlijnen: onmisbaar bij AI-gebruik

Uit de poll bleek dat 10% van de respondenten zich zorgen maakt over ethiek en het ontbreken van duidelijke richtlijnen voor het gebruik van AI in communicatie. Dit is een belangrijk punt. Zonder duidelijke regels rondom transparantie, privacy en het gebruik van klantdata, kan AI snel de verkeerde kant op gaan.

Ontwikkel dus richtlijnen en ethische kaders voor het gebruik van AI. Dit gaat niet alleen om juridische zaken zoals privacy en gegevensbescherming, maar ook om het creëren van helderheid in hoe AI verantwoord kan worden ingezet in de communicatie.

Hoe ga jij AI strategisch inzetten voor je merk?

AI heeft de manier waarop we communiceren al veranderd. De vraag is: hoe ga jij hiermee om? Hoe zet je AI in om je merk te versterken en niet te verzwakken? Blijf je afwachten of ga je de regie nemen?

De grootste uitdaging ligt in het vinden van de juiste balans tussen de kracht van AI en de authenticiteit van je merk. AI moet een hulpmiddel zijn om je merk te versterken, niet om het menselijke aspect van je merk te vervangen.

Blog