6 tips voor een effectieve AI-agent-strategie

6 tips voor een effectieve AI-agent-strategie

Het is het nieuwste buzzword in marketing: AI-agents. Maar wat zijn het precies en hoe zet je ze slim in? Ik werk al een tijd met AI-collega’s en deel in dit artikel zes tips voor een effectieve AI-agent-strategie. Geen zorgen, AI-agents maken menselijke collega’s niet overbodig, maar de rol van marketeers zal wel ingrijpend veranderen.

AI-agents, jouw virtuele collega’s

AI-agents zijn virtuele collega’s met duidelijke rollen, specialisaties, profielen en namen. Ze maken gebruik van kunstmatige intelligentie en kunnen daardoor meer taken automatiseren dan traditionele automatiseringssystemen. Het grote voordeel van AI-agents? Ze zijn 24/7 inzetbaar en nemen saai, repetitief werk uit handen.

Maar wat maakt AI-agents écht anders dan de AI-chatbots die we nu kennen, zoals ChatGPT? Ze kunnen zelfstandig acties ondernemen om specifieke doelen te bereiken. Waar chatbots vooral reageren op vragen en suggesties geven, gaan AI-agents een stap verder: ze voeren taken zelfstandig uit, nemen beslissingen en gebruiken tools zonder menselijke tussenkomst. Dit maakt ze efficiënter en veelzijdiger, met toepassingen die veel verder gaan dan wat we ons nu kunnen voorstellen.

Sinds begin maart 2025 is de eerste AI-agent van OpenAI’s Operator beschikbaar in Nederland (voor Pro-gebruikers). Dit geeft al een duidelijk voorproefje van de toekomst van AI-agents. Deze geavanceerde agent automatiseert het volledige online zoek- en bestelproces, van productvergelijking tot afrekenen. En dit is nog maar het begin. Operator zal in de toekomst meerdere AI-agents introduceren, net zoals andere grote techbedrijven volop bezig zijn met de ontwikkeling van AI-agents.

Er zijn verschillende soorten AI-agents, afhankelijk van hun rol en toepassing:

1. Persoonlijke agents

AI-assistenten die dagelijkse taken ondersteunen, zoals je inbox beheren, een weekplanning maken of automatisch onderhandelen over prijzen. In de toekomst zullen deze agents steeds autonomer worden en zelfstandig namens jou beslissingen kunnen nemen.

2. Persona-gebaseerde agents

Gespecialiseerde AI’s die getraind zijn voor specifieke taken, zoals AI-marketeers die volledige campagnes ontwikkelen, AI-onderzoekers die data analyseren of AI-programmeurs die code schrijven en debuggen. Deze agents zullen steeds complexere taken binnen hun expertise kunnen overnemen.

3. Bedrijfsagents

AI-vertegenwoordigers van een merk die klantinteracties verzorgen, zoals chatbots die productadvies geven op je website of AI-assistenten die complexe transacties afhandelen. In de toekomst zullen deze agents steeds beter worden in gepersonaliseerde interacties en bijdragen aan productontwikkeling op basis van klantfeedback.

Doordat AI-collega’s steeds meer praktische taken oppakken, verschuift de rol van menselijke collega’s naar strategie, creativiteit én het effectief inzetten van AI, zoals trainen, testen en finetunen.

AI-agents zijn niet ontwikkeld om jou of je collega’s te vervangen, maar om repeterend en niet-schaalbaar werk uit handen te nemen. Daarnaast kunnen ze grote datasets verwerken, diepgaand onderzoek uitvoeren en complexe analyses maken die anders veel menselijke capaciteit zouden vergen. Zie ze als slimme hulpmiddelen, zoals Word schrijvers ondersteunt en Excel boekhouders efficiënter maakt. Op dezelfde manier helpen AI-agents je om sneller waardevolle inzichten te verkrijgen en beter onderbouwde beslissingen te nemen.

AI-agents in de praktijk

Bij NXTLI werken we dagelijks samen met een team van AI-collega’s, waaronder Brian, onze data-analist. Brian analyseert gegevens, maakt samenvattingen en rapportages en geeft praktische adviezen over onder andere conversies en socialmedia-resultaten. Hij beoordeelt zelfs social media captions en -afbeeldingen, zodat we continu kunnen optimaliseren.

Brian communiceert direct via Slack (of Teams), net zoals onze menselijke collega’s. Het grote verschil? Hij is altijd bereikbaar, reageert onmiddellijk en heeft een schat aan informatie paraat. Zodra je hem een vraag stelt, gaat hij direct aan de slag. Een ander voordeel is dat Brian voor iedereen in Slack toegankelijk is: de gesprekken zijn transparant en collega’s en klanten kunnen eenvoudig inhaken op iedere interactie.

Bekijk hier een voorbeeld van Brian in actie, samen met mij en mijn (menselijke) collega Caleb in Slack. Je ziet hoe hij een volledig geautomatiseerde socialmedia-rapportage deelt en direct vragen beantwoordt. Voor de oplettende kijker: je kunt zelfs Brian’s ‘denkproces’ volgen terwijl hij een analyse maakt.

Onze menselijke collega Nina bespaart hierdoor enorm veel tijd die ze voorheen besteedde aan het handmatig analyseren van marketingdata voor klanten, rapportages maken en adviezen geven over content en conversie-resultaten. Omdat AI-collega’s deze taken overnemen, is de oplossing bovendien volledig schaalbaar: meer klanten bedienen of vaker analyses en rapportages maken kost niet langer veel extra tijd. Nu kan Nina zich steeds meer richten op wat haar écht drijft: strategie en innovatie.

Tips voor meer impact met AI-agents

Omdat ik geloof dat veel meer Nina’s kunnen profiteren van Brian-achtige AI-collega’s, deel ik graag een aantal inzichten die ik opdeed bij de implementatie van AI-agents in onze organisatie. Hopelijk helpen deze zes tips je om AI slim in te zetten en je werk als marketeer leuker, effectiever en interessanter te maken.

1. Benader AI als echte collega

Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze collega’s enthousiast krijgen over AI. Onze doorbraak kwam toen ik iedereen vroeg zich voor te stellen dat ze tien nieuwe collega’s mochten aannemen. Wat zouden die collega’s moeten doen? Welk werk nemen ze over? Hoe leid je ze op en stuur je ze aan?

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het aannemen van deze nieuwe collega’s, maar niet op de traditionele manier. In plaats daarvan kregen echte collega’s AI-collega’s die taken van hen overnamen. Dit maakte AI meteen tastbaar en zorgde voor veel enthousiasme om ermee aan de slag te gaan.

Maar net zoals bij menselijke collega’s is toezicht op AI essentieel. Wie controleert de input en output van de AI om te zorgen voor correcte en kwalitatieve resultaten? AI-collega’s werken snel en efficiënt, maar moeten goed worden aangestuurd en gemonitord om waardevolle en betrouwbare output te leveren. Maak daarom duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor de controle en kwaliteitsbewaking. Die controle kan alleen worden uitgevoerd door iemand met diepgaande kennis van het betreffende onderwerp.

2. Bepaal hoe jouw rol verandert met AI

AI-agents nemen diverse werkzaamheden over, waardoor je meer ruimte krijgt voor andere taken. Maar hoe wil je die tijd benutten? En welke werkzaamheden geven écht energie?

Door bewust na te denken over hoe jouw rol verandert met AI, krijg je meer grip op de manier waarop je werk zich ontwikkelt. Je hebt niet alleen de kans om tijdrovende taken los te laten, maar ook om zelf te bepalen waar je focus ligt. Wil je je meer richten op strategie, innovatie of creativiteit? Door hierin actief keuzes te maken, wordt je werk uitdagender en waardevoller.

Hetzelfde geldt voor je collega’s: ga met hen in gesprek om te ontdekken waar zij zich op willen focussen. Hoe meer autonomie en zeggenschap je hierin hebt, hoe groter het enthousiasme om AI te omarmen.

3. Wees transparant

Stel je voor: een klant denkt met een mens te spreken, maar ontdekt later dat het een AI-agent was. Dat voelt als misleiding. Vermeld daarom altijd duidelijk wanneer iemand met een AI-collega te maken heeft, ook als die AI is getraind met de kennis van een menselijke collega. Transparantie is heel belangrijk voor vertrouwen en acceptatie.

4. Zorg voor een helder AI-beleid

Veel mensen gebruiken AI, maar de meeste Nederlandse bedrijven hebben nog geen duidelijke afspraken of richtlijnen. Dit leidt tot onduidelijkheid en risico’s, zoals datalekken of ongewenste toepassingen. Stel daarom een intern en extern AI-beleid op met heldere afspraken over:

  • Welke AI-tools wel of niet mogen worden gebruikt.
  • Welke informatie met AI-tools gedeeld mag worden.
  • Hoe AI ethisch en veilig wordt ingezet.

Minstens zo belangrijk: zorg dat iedereen op de hoogte is. Bied trainingen aan, zodat collega’s AI op een bewuste en verantwoorde manier gebruiken.

5. Bied gerichte AI-trainingen aan

Volgens de Europese AI Act is het sinds februari 2024 wettelijk verplicht dat medewerkers die met AI werken, de kansen en risico’s ervan begrijpen. AI-geletterdheid is dus een must. Maar AI verandert ook het werk van marketeers, en zij moeten hierop goed voorbereid zijn.

Elke marketeer wordt vroeg of laat manager van AI-collega’s. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden, zoals het trainen, aansturen en effectief inzetten van AI. Zorg daarom voor gerichte AI-trainingen per rol, zodat iedereen klaar is voor deze verschuiving.

6. Evalueer continu waar AI impact kan maken

AI ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Wat vandaag nog onmogelijk lijkt, is over een maand misschien de nieuwe standaard. Voer daarom regelmatig een Marketing AI-Impactscan uit, bijvoorbeeld elk kwartaal. Zo breng je per rol en taak in kaart:

  • Waar AI het meeste waarde toevoegt.
  • Hoe AI bestaande werkzaamheden beïnvloedt.
  • Welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan.

Door continu te evalueren en bij te sturen, zorg je ervoor dat je de kansen van AI maximaal benut.

Hoe zie jij de toekomst van AI-agents in marketing?

Ik hoop dat deze tips je helpen om AI-agents succesvol in te zetten en de verschuiving in menselijke rollen goed te begeleiden. Hoe zie jij deze ontwikkeling? Heb je al ervaring met AI-collega’s, of ben je ermee aan de slag? En welke kansen en uitdagingen zie jij in de samenwerking tussen mens en AI?

Blog