Deze 3 fouten op social media wil je voorkomen [podcast]

Deze 3 fouten op social media wil je voorkomen [podcast]

Hoe zorg je ervoor dat jouw social content niet zomaar een druppel op een gloeiende plaat is, maar miljoenen mensen bereikt? Want de grootste fout die veel bedrijven maken? Ze schieten met hagel. Door je doelgroep juist kleiner te maken, bereik je uiteindelijk veel meer mensen. En nog belangrijker: de juiste mensen.

In de podcast van Happy Horizon deelt Bart Kampschreur de drie meest voorkomende fouten die bedrijven maken op social media, en hoe je ze voorkomt.

Accepteer cookies

Een TikTok-video met deze vraag houdt kijkers vast en trekt ze steeds verder het verhaal in. Niet door te schreeuwen om aandacht, maar door nieuwsgierigheid op te wekken. Volgens Bart Kampschreur is het een misvatting dat alles steeds korter moet omdat de kijkers luier worden: “De aandachtsspanne is niet korter geworden, mensen zijn gewoon selectiever geworden in wat ze kijken.”

In plaats van een explosieve opening werkt het beter om een vraag te stellen die mensen instinctief willen beantwoorden. Je kunt het verhaal daarna verdiepen met prikkelende vragen zoals:

  • “Vlieg ik direct tegen het plafond?”
  • “Is 9,8 meter per seconde snel genoeg om een gebouw uit de grond te trekken?”
  • “Stel dat dat zo is, vlieg ik dan even snel als het gebouw? Ik ben lichter. Maar maakt dat uit als er geen zwaartekracht meer is?”

Wat begint als een simpele vraag, wordt een inhoudelijke uitleg over hoe zwaartekracht werkt. Dit is precies hoe je content op social media moet benaderen: verdien de aandacht en bouw spanning op.

Je hoeft niet in de eerste seconden alles te geven”, zegt Bart. “Je moet alleen duidelijk maken dat er iets interessants komt. Als de beloning helder is, blijven mensen kijken.

Hoe pas je dit toe op social media?

  • Start met een vraag of stelling die direct nieuwsgierigheid opwekt.
  • Bouw spanning op: introduceer een idee, maak de kijker benieuwd naar het antwoord, en lever dan de inhoud.
  • Focus op relevantie en inhoud in plaats van trucjes om aandacht vast te houden.

Als je een sterk verhaal hebt, maakt de vorm niet zoveel uit. Je hoeft geen dure camera te hebben, als de inhoud boeiend is, blijven mensen kijken.

2. De valkuil van compleet willen zijn

Veel bedrijven proberen in elke social uiting alles te combineren: ze willen branding, community-building en sales in één post proppen. Maar als je probeert om alles te doen, bereik je uiteindelijk niets.

“Compleet is de valkuil, de vijand van gericht,” zegt Bart Kampschreur. Merken die alles in één post willen persen, krijgen generieke content die niemand raakt.

Bedrijven maken vaak de fout om een campagne op te bouwen rond één allesomvattende video. Ze willen iedereen bereiken en elk aspect van hun product of merk laten zien. Maar dat leidt vaak helemaal niet tot extra verkopen.

Hoe pak je dit beter aan?

  • Focus per uiting op één doel. Wil je een premium merk neerzetten? Dan is dat de focus. Wil je een product verkopen? Dan hoeft dat geen merkverhaal te zijn.
  • Laat niet alles zien. Een uiting hoeft niet compleet te zijn om effectief te zijn. Maak scherpe keuzes en richt je content op één boodschap.
  • Maak meerdere uitingen per doelgroep. Heb je tien doelgroepen? Maak dan tien versies en laat het platform de juiste mensen bereiken.

Als je in één uiting te veel wil vertellen, weet niemand meer wat ze ermee moeten. Maak scherpe keuzes.

3. Targeting door content: hoe je het algoritme voor je laat werken

Targeting zoals we die kennen verdwijnt. Platforms kijken niet meer naar demografische filters, maar naar hoe mensen zich gedragen. Swipe-gedrag en kijktijd bepalen nu wie je video te zien krijgt, en dat is iets waar je slim gebruik van kunt maken.

Volgens Bart Kampschreur is “targeting by creative” de sleutel: “Niet jij bepaalt wie je bereikt, maar je content bepaalt dat.” Platforms kijken naar kijktijden, swipe-gedrag en interacties om te bepalen voor wie een video bedoeld is.

Hoe werkt dat in de praktijk?

  • Video verzamelt data voor het algoritme. Als iemand je video lang bekijkt, interactie heeft of niet wegklikt, leert het platform dat deze content relevant is voor die persoon. Dit helpt het algoritme om betere matches te maken.
  • Maak content die de verkeerde doelgroep afstoot. Als je wilt dat jongeren je wervingsvideo zien, maak dan een video die ouderen niet aanspreekt.
  • Targeting door creatie omzeilt privacybeperkingen. Je mag niet direct op jongeren targeten in advertenties, maar door content zo te maken dat het voor hen aantrekkelijk is en voor anderen juist niet, bereik je indirect toch de juiste doelgroep.

Je hoeft niet eens meer handmatig te targeten. Als je content slim maakt, weet het algoritme vanzelf wie het moet bereiken.

Hoe zorg je dat social media wél werkt?

  • Speel in op selectiviteit, niet op aandachtsspanne. De eerste 2 seconden moeten direct relevant zijn, zonder overdreven aandachtstrekkers.
  • Voorkom dat je alles in één post probeert te stoppen. Maak content die één doel dient en laat het platform de juiste doelgroep vinden.
  • Gebruik content als targeting-tool. De juiste tone of voice en visuele stijl zorgen dat je content bij de juiste doelgroep terecht komt.

 

Wil je dieper in deze strategieën duiken? In deze podcast van Happy Horizon bespreekt Bart Kampschreur, social strateeg en creator met ruim 10 jaar ervaring in de bureauwereld, concrete voorbeelden en strategieën om social media effectiever in te zetten. Luister de aflevering voor meer inzichten en praktische tips

Blog