SEO

SearchGPT versus Google: 5 zoekresultaten vergeleken

0

OpenAI’s nieuwe live zoekmachine ‘SearchGPT’, is onlangs gelanceerd voor betalende gebruikers. Sommige SEO-specialisten voelen hun businessmodel opnieuw op zijn grondvesten trillen. Is dit het begin van het einde voor traditionele SEO, of blijft Google Search met zijn 90%+ marktaandeel ongeslagen? Ik besloot de proef op de som te nemen en heb de organische zichtbaarheid in SearchGPT vergeleken met die in Google. Lees snel verder!

Mijn algemene conclusie:

Naast Google biedt SearchGPT zeker mogelijkheden voor extra organische zichtbaarheid op mid- en low-funnel zoektermen. De outbound-links boven de vouw, de heldere bronvermeldingen, het (nog) ontbreken van advertenties en het exponentieel groeiende aantal gebruikers dragen hieraan bij. Gezien zoekmachine Bing als informatiebron wordt gebruikt, is het volgens mij nu echt de moeite waard om jouw website ook SEO-proof te (laten) maken voor Bing. René Andreasi-Bassi.

Achtergrond

Microsoft heeft tot nu toe (november 2024) ruim $13 miljard geïnvesteerd in OpenAI. Ze spreken nu over deze samenwerking als een partnerschap en niet langer als een ‘investering’. Microsofts zoekmachine Bing speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het nieuwe SearchGPT Bing’s zoekresultaten als basis gebruikt. Daarnaast is OpenAI samenwerkingen aangegaan met internationale uitgevers om via API’s real-time-data op te halen. Dit betreft actuele gegevens over nieuws, weer, sport, financiële markten en meer.

Gebruikte zoektermen

Voor deze vergelijking heb ik vijf Nederlandse zoektermen geselecteerd die qua context en zoekintentie van elkaar verschillen, in de hoop dat de visuele presentatie van SearchGPT telkens anders zal zijn. Hierbij wilde ik ook de real-time-data testen.

Dit zijn de vijf zoektermen geworden:

  1. Hoe start je een auto? (informatief)
  2. Netflix aandeel (informatief / real-time)
  3. Beste noise cancelling-oordopjes (mid-funnel/commercieel)
  4. Online marketing bureau Amsterdam (lokaal/commercieel)
  5. Airfryer kopen (low-funnel/transactioneel)

Aangezien mobiel gebruik wereldwijd domineert, heb ik alleen de mobiele app van ChatGPT (versie 4o) vergeleken met Google Search op mobiel.

Vergelijkingstabel

In de tabel hieronder ligt de focus op de zichtbaarheid van outbound-links (en merken) en mijn inschatting van de kans dat iemand klikt.

Bekijk de resultaten:

Organische zichtbaarheid Google SearchGPT
Hoe start je een auto?
Links boven de vouw 1 (YT video) 0
Links tijdens scrollen 9 2 (aan einde)
Oplossing boven de vouw Ja, video Ja, lijst tekst
Extra items op pagina 3 Videos, FAQ, meer vragen Video, bronnen (12)
Kans op klik naar site Klein Redelijk
Netflix aandeel
Links boven de vouw 0 2
Links tijdens scrollen 20 3
Oplossing boven de vouw Ja, uitgebreid Ja, redelijk
Extra items op pagina Nieuws, tabellen Lijst, tabel, bronnen (12)
Kans op klik naar site Zeer klein Redelijk
Beste noise cancelling-oordopjes
Links boven de vouw 0 2
Links tijdens scrollen 20 5
Oplossing boven de vouw Nee, alleen ads Ja, beperkt
Extra items op pagina 3 Videos, map Bronnen (12)
Kans op klik naar site Redelijk Groot
Online marketing bureau Amsterdam
Links boven de vouw 0 3
Links tijdens scrollen 21 5
Oplossing boven de vouw Nee, alleen ads Mogelijk
Extra items op pagina Map, ads, FAQ Adres, uitleg, bronnen (12)
Kans op klik naar site Redelijk Groot
Airfryer kopen
Links boven de vouw 0 0
Links tijdens scrollen 9 3
Oplossing boven de vouw Nee, alleen ads Nee
Extra items op pagina FAQ, winkels in de buurt Tabel, lijst, bronnen (12)
Kans op klik naar site Redelijk Groot

 

Aangezien SearchGPT een zelflerende AI is, zijn de zoekresultaten niet altijd 100% consistent. Bij dezelfde zoekterm verscheen soms bijvoorbeeld wel een video en later weer niet. Desondanks was er over het algemeen voldoende consistentie om een eerste oordeel te vellen.

Bronvermeldingen in SearchGPT

Iedere zoekresultaat in SearchGPT wordt afgesloten met de knop ‘Bronnen’ waarachter 12 outbound-links zitten. Dit ziet er zo uit op mobiel:

Screenshot van de bronvermeldingen in SearchGPT

Ik leg nu per zoekterm in meer detail uit wat ik heb gezien en wat ik daarvan vond met betrekking tot de organische zichtbaarheid.

1. Hoe start je een auto? (informatief)

Bij een informatieve zoekintentie zoals deze (en ik heb er meer getest) krijg je bij SearchGPT stap voor stap uitleg in tekst, met onderaan een knop naar de oorspronkelijk verborgen bronnen. Maar die heb je eigenlijk niet meer nodig.

Screenshots van zoekresultaten in SearchGPT versus google voor de zoekopdracht "hoe start je een auto?"

Google probeert direct met een fragment uit een video antwoord te geven. Hierdoor is er bij Google nauwelijks kans op een klik naar jouw website. We wisten het eigenlijk al, maar dit soort zoektermen levert weinig organisch verkeer meer op.

Commercieel bevatten ze ook niet veel waarde. Behalve wellicht het uitstralen van expertise. Hoewel ik me hier al jaren niet meer op richt, is het goed om deze bevestiging toch weer te krijgen.

2. Netflix aandeel (real-time-data)

Ik wilde ook testen hoe SearchGPT door middel van de nieuwe real-time-functie data ophaalt uit API’s. Wat opvalt, is dat je een correcte actuele waardering krijgt van Netflix’s aandeel, inclusief kwartaalresultaten, toekomstplannen, marktpositie en andere belangrijke cijfers, inclusief een overzichtelijke tabel.

Bij ieder item staat een link naar een bron. De kans op een klik is redelijk.

Screenshot van SearchGPT versus google waarbij de zoekterm 'netflix aandeel' wordt vergeleken

Google is inmiddels echt supergoed in dit soort real-time-data-zoekopdrachten. Het presenteert bijna alles wat je moet weten en via de connectie met Google Finance is de kans dat je Google verlaat nihil. Uit ervaring kan ik dan ook vertellen dat de CTR van dit soort zoekwoorden naar externe websites laag is.

3. Beste noise cancelling-oordopjes (mid-funnel / commercieel)

Iemand die in de onderzoeksfase voor een aankoop zit, krijgt in SearchGPT een helder overzicht met vijf opties, inclusief de beste producteigenschap en een outbound-link. Die link is een klein knopje met je merknaam. Zo hebben mensen, zelfs als ze niet klikken, misschien toch even je merk gezien.

Ik verwacht overigens dat de kans op een klik best groot is.

Screenshot van SearchGPT versus google waarbij de zoekterm 'beste noise cancelling oordopjes' wordt vergeleken

In Google zijn de kaarten anders geschud. Daar vind je opnieuw een kakofonie van productadvertenties, gesponsorde links, productcarrousels, lokale map-pack, FAQ’s en andere zoeksuggesties. Alles om je te laten duizelen 😵‍💫. Hierdoor blijf je lekker lang hangen en klik je uiteindelijk uit malaise maar op een advertentie.

4. Online marketing bureau Amsterdam (lokaal / commercieel)

Bij deze duidelijk lokale zoekterm moest ik denken aan de vroege jaren van Google, waarin de blauwe linkjes nog heilig waren. SearchGPT geeft me letterlijk vijf blauwe links, met daarbij de fysieke adressen en de specialisatie van elk bureau.

De kans op een klik hieruit acht ik groot. Opmerkelijk was dat één bureau geen blauwe hyperlink naar de website kreeg.

Screenshot van SearchGPT versus google waarbij de zoekterm 'online marketing bureau amsterdam' wordt vergeleken

Overigens, toen ik SearchGPT hiervoor op de desktop testte, kreeg ik er een on-the-fly gemaakte interactieve kaart bij.

Bij Google, na een reeks advertenties, kreeg ik de verwachte kaart en lokale listings, met bovenaan het bedrijf ‘Online Marketing Amsterdam’. Hoe bizar eigenlijk dat de titel nog zwaar weegt. Je zou denken dat Google slimmer is dan dat.

5. Airfryer kopen (transactioneel)

Iemand die een specifiek product wil kopen, krijgt bij SearchGPT een tabel met handige informatie en links naar drie grote webshops. In de bronvermelding vind je 12 extra links, waarvan twee voor MediaMarkt, vijf voor Philips, één voor CoolBlue en vier voor bol.

Werk je als SEO-specialist voor een kleinere webshop? Dan kunnen dit soort zoekwoorden moeilijker scoren zijn denk ik. Ik zou net een tikkie hoger in de funnel gaan zitten (beste airfryer, kleine airfryer).

Screenshot van SearchGPT versus google waarbij de zoekterm 'airfryer kopen' wordt vergeleken

In Google vind je, na de ads, ook een selectie van webshop grootmachten. Maar ook hier veel afleiding met FAQ’s, meest gestelde vragen en ‘winkels in de buurt’.

De kans op organische kliks is redelijk groot, mits je een gevestigde webshop bent. Dit is uiteraard ook sterk afhankelijk van de online concurrentie binnen jouw industrie.

Kansen op organische kliks voor MKB

Middle of Funnel (MoFu)-content en lokale content hebben zowel in Google als SearchGPT de grootste kans op organische zichtbaarheid en verkeer.

De eerste doelgroep (MoFu) zit midden in hun zoekproces. Dit is de fase van overweging, waarbij er nog door een paar hoepels gesprongen moeten worden voordat ze een keuze maken.

Denk aan content zoals:

  • <merk> reviews
  • beste <producttype>
  • top 10 <producttype>
  • <producttype> vergelijken
  • alternatief voor <merk>
  • <service> kosten

Landen ze op je webpagina? Probeer ze dan snel in te laten schrijven op jouw e-mailnieuwsbrief voor korting. Retarget ze met advertenties op alle socialmedia-kanalen en bied hen ook daar die korting aan.

Informatieve zoektermen leveren voor het MKB weinig directe conversie op. Maar met een handje vol cruciale informatieve content kun je jezelf als expert positioneren. Dit kan net dat vertrouwen uitstralen dat uiteindelijk tot een conversie kan leiden.

Transactionele zoektermen zijn lastiger om te winnen, tenzij je online reeds een topspeler bent in jouw industrie. Dan zijn ze zeker interessant!

Kansen voor grote bedrijven

Grote bedrijven met een sterk merk en een positieve klantbeleving doen er goed aan om zich te (blijven) richten op low-funnel-transactionele zoektermen. Deze bedrijven worden door zowel Google als SearchGPT (Bing) geprefereerd.

Het is hier wel ‘the battle of the titans’. Dus, heeft je website tijdelijk last van een Google-algoritme-update en zak je 5 posities, dan heeft dit direct impact op je bottom line.

Het additioneel opschalen met mid-funnel-content vergroot niet alleen je omzet, maar kan ook als veiligheidsnet dienen wanneer low-funnel-content het even laat afweten.

Meer conclusies

Afleiding en CTR

Google heeft met de hoeveelheid advertenties op één pagina echt een verzadigingspunt bereikt wat mij betreft. Ook de ‘kermis’ aan verschillende widgets die worden toegevoegd, zijn excessief in mijn optiek.

Ik kan me goed voorstellen dat deze samen voor onrust en verwarring kunnen zorgen bij bepaalde gebruikers. Soms is het echt zoeken naar de organische links en je moet bijna altijd scrollen om ze te vinden.

Hierdoor lijkt de organische CTR echt een dieptepunt bereikt te hebben. Dit alles valt extra op wanneer je SearchGPT gebruikt. Daar zien we op dit moment (nog) geen advertenties en andere afleidingen, wat echt een verademing is. Dit zal daar de CTR van organische links ten goede komen.

Aantal organische links

SearchGPT geeft slechts één tot enkele zichtbare outbound-links, wat mijn keuzestress verminderde. Je kunt onderin eventueel de ‘Bronnen’ aanklikken, waarin 12 links staan, maar ik denk dat niet veel mensen dit zullen doen.

Bij commerciële zoektermen had ik op Google meestal meer dan 20 organische resultaten om uit te kiezen. Dit zorgde voor meer keuzestress en maakte de zoektocht langer.

Door het grote aantal links op Google’s eerste pagina is de kans groot dat je zichtbaar bent, maar lijkt het me minder waarschijnlijk dat men voor jouw link kiest (zeker als je lager op de pagina staat).

Engelstalige websites

Met Bing als grondslag kom je met SearchGPT vaker op Engelstalige webpagina’s terecht dan bij Google. Ik kan me voorstellen dat dat voor sommigen vervelend is.

Google heeft de nationale filter veel beter op orde. Het ‘NavBoost’-algoritme van Google, wat surf- en klikgedrag meet, zal hier waarschijnlijk ook positief aan bijgedragen hebben. Bing moet hier dus nog flink aan de bak.

YouTube-video’s

Opvallend is de grote hoeveelheid YouTube-video’s die je bijna overal ziet. We wisten al dat video een belangrijke rol speelt in search, maar zowel Google als SearchGPT bevestigen dit wederom. Ja, zelfs SearchGPT presenteert YouTube-video’s.

Belangrijke (commerciële) content vergezellen met een kwalitatief goede video is wat mij betreft een must voor iedere SEO-specialist. Inderdaad, dit betekent extra leuren en sleuren voor een videoproductiebudget in het marketingteam. 🙂

Extra: specifieke producten

Als je zoekt naar een specifiek product (zoals ‘Philips Airfryer XXL’), krijg je in Google via shopping ads snel te zien waar het product het goedkoopst is. Webshops hebben daaronder een reële kans op organische zichtbaarheid.

In SearchGPT ligt de focus echter op de fabrikant (bijvoorbeeld Philips), die bijna alle outbound-links ontvangt. SEO-specialisten die proberen individuele producten (merk en naam) te laten ranken, zullen het voorlopig dus lastig hebben in SearchGPT. Ik verwacht dat OpenAI dit in de toekomst aanpast en ook advertenties toevoegt.