Social media

Zo meet je socialmedia-succes in elke stap van de marketingfunnel [infographic]

0

Als marcom-professional is het van belang om meer te doen dan alleen zichtbaar zijn op het gebied van social media. Je wil de juiste resultaten halen op elk punt van je klantreis, maar hoe weet je of jouw huidige strategie daaraan voldoet? Dit begint bij het meten van de juiste KPI’s in elke fase van van de marketingfunnel.

Maar wat zijn dat de ‘juiste’ KPI’s? Van algehele bewustwording en het laten groeien van e-maillijsten, tot het omzetten van je klanten in ware ambassadeurs. In dit artikel lees je over de verschillende fasen van de marketingfunnel, welke meetpunten jouw aandacht verdienen om je socialmedia-ROI te verbeteren, maar ook om je merk duurzaam te laten groeien.

De verschillende fasen

In elke fase van de marketingfunnel zijn verschillende meetpunten van belang. Maar eerst de hoofdfasen op een rijtje:

  1. Bewustwording (awareness)
  2. Overweging (consideration)
  3. Conversie (conversion)
  4. Loyaliteit (loyalty)
  5. Ambassadeursschap (advocacy)

1. Bewustwording

In deze fase wil je dat mensen jouw merk leren kennen. Je doel? Zoveel mogelijk mensen bereiken en laten zien wie je bent en wat je precies aanbiedt. Je wil je merk zichtbaar maken en de aandacht van je doelgroep(en) trekken. Via de socials kun je bijvoorbeeld nieuwe volgers aanspreken en zo voor merkherkenning zorgen.

2. Overweging

Nadat je mensen bewust hebt gemaakt van jouw merk, is het tijd om in hun hoofden te gaan zitten. Je wil dat ze gaan nadenken over of ze jouw product of dienst willen gebruiken. In deze fase wil je hen overtuigen van je waarde en laten zien waarom jouw merk de beste keuze is.

Daarbij is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen door bijvoorbeeld hun vragen te beantwoorden en nuttige informatie te delen. Social media helpt je hierbij door online gesprekken te starten en openlijk te laten zien dat jij kennis hebt van jouw vakgebied.

3. Conversie

In deze fase wil je actie zien! Je wil dat er producten gekocht worden of dat mensen zich inschrijven voor jouw product of dienst. Het doel is om mensen te overtuigen om een aankoop te doen of om klant te worden. Hoe je dit kunt doen?

Denk bijvoorbeeld aan het geven van kortingen, speciale acties of door de weg naar de aankoop heel laagdrempelig te maken. Via social media kun je dit proces versnellen door oproepen te doen in posts en/of stories als ‘Koop nu’ of ‘Meld je aan’.

Social media conversion

4. Loyaliteit

Als iemand eenmaal klant is, wil je deze klant veranderen in een trouwe vaste klant. Iemand die dus terugkomt voor jouw product of dienst. In deze fase gaat het dan ook om het opbouwen van een sterke relatie.

Je wil laten zien dat je hun vertrouwen waardeert, door ze goed te behandelen en betrokken te houden. Social media kan je daarbij helpen door regelmatig contact te houden via likes, comments of DM’s. Daarnaast kun je speciale aanbiedingen aan jouw trouwe klanten geven. Zo blijf je bouwen aan de band.

5. Ambassadeursschap

De laatste fase draait om het omzetten van tevreden vaste klanten naar ambassadeurs van jouw merk. Deze klanten zijn zo blij met jouw product of dienst, dat ze het aan anderen aanbevelen. Op de socials kun je dit terugzien in posts van jouw ambassadeurs waarin ze goede ervaringen, beoordelingen of aanbevelingen delen. Op die manier kun je weer nieuwe potentiële klanten bereiken zonder dat het jezelf extra moeite kost!

Elke fase heeft z’n eigen aanpak nodig, maar je merkt al dat social media in alle fasen een belangrijke rol speelt. Zo bereik, betrek en bind je nieuwe mensen aan jouw merk. Maar op welke KPI’s moet binnen elke fase jouw focus liggen? Die vind je in de infographic van SocialMediaToday hieronder. Zo haal je het meeste uit elke fase.

Succes! 🙌

Infographic Social media roi

Bron: SocialMediaToday