Online marketing

Zo maak je in 6 stappen impactvol design in Canva

0

Als consument word je dagelijks overspoeld met informatie. De verschillende communicatieboodschappen vliegen je om de oren. Altijd en overal. Voor merken is dit een behoorlijke uitdaging: want hoe zorg je er nu voor dat je echt opvalt in de massa? Je raadt het al: een goed design is essentieel om op te vallen en je boodschap effectief over te brengen. Of je nu werkt aan een socialmedia-campagne, een nieuwsbrief of een presentatie, visuele communicatie speelt een cruciale rol in hoe jouw merk of boodschap wordt ontvangen. Ga daarom aan de slag met design in Canva.

Want wat nou als je geen designachtergrond hebt? Wil je dan als bedrijf altijd afhankelijk zijn van een externe designstudio? Natuurlijk niet. Je wil namelijk snel kunnen schakelen en de kosten minimaliseren. Goed nieuws: Canva is there to help! Maar wees gewaarschuwd: na het lezen van deze blog zit je vanavond nog achter je laptop om het uit te proberen, dus zeg je plannen voor vanavond maar af. Het werkt namelijk verslavend. 🙂

De kracht van design

Een boodschap overbrengen doe je niet alleen met woorden, maar juist ook met beeld. Daarom is het superbelangrijk om je corporate identity (huisstijl) op orde te hebben. Deze identity is namelijk de manier waarop jij je als merk visueel presenteert. En een doordacht ontwerp kan het verschil maken tussen opgemerkt worden of genegeerd blijven.

Elementen van een corporate identity

Een huisstijl bestaat minimaal uit de volgende elementen:

Je huisstijl is natuurlijk een doorvertaling van je merkwaarden. Het sluit 1-1 aan op de propositie van jouw bedrijf. Idealiter voeg je aan je huisstijl ook nog uitgangspunten toe die deze waarden vertalen, denk aan bijvoorbeeld fotografie of beeldmateriaal. Zijn ‘dichtbij en persoonlijk’ bijvoorbeeld belangrijke waarden, dan wil je in fotografie ook juist mensen of echte collega’s in beeld laten zien. Met deze huisstijl als basis, ben je klaar om te starten met Canva. Hup, aan het werk!

Een vliegende start met design in Canva: 6 stappen

De (gratis) ontwerptool Canva werkt super intuïtief en maakt het ontwerpen van aansprekende beelden voor iedereen toegankelijk. Met Canva kun je echt alles maken: van socialmedia-beelden, video’s, presentaties, banners tot en met logo’s. Noem het maar. 🙂

Hieronder een aantal stappen & tips om je een vliegende start te laten maken en te inspireren.

1. Creëer je eigen merkencentrum

Om zo effectief mogelijk te starten, kun je het beste direct al jouw losse huisstijlelementen uploaden in de tool. Creëer je eigen merkencentrum, zodat je alles bij de hand hebt tijdens het vormgeven. Zo werk je snel, maar weet je ook zeker dat jouw ontwerp voldoet aan de huisstijlregels.

Ga hiervoor links in het menu naar Merkencentrum, klik rechtsboven op ‘Nieuwe toevoegen’ en upload jouw huisstijlelementen.

Screenshot Canva Merkencentrum

Screenshot nieuwe merkmaterialen toevoegen

Screenshot Canva logo's en kleuren toevoegen

 

2. Maak je eigen beeldbank

Bedrijven hebben vaak eigen beeldmateriaal. Kies hierbij altijd voor een eigen sfeer. Een eigen gevoel. Maak jij bijvoorbeeld gebruik van iconen, zwart-wit beeld of is het een regel dat er altijd mensen in beeld moeten zijn? Wat je ook beslist, zorg ervoor dat je het soort beeld altijd consistent doortrekt in je uitingen. En blijf daarbij jezelf. Eigen fotografie, met echte mensen, werkt nog altijd het allerbeste. Zet alle beelden die je hebt alvast in de Canva-tool. Heel makkelijk te uploaden! Je kunt deze beelden ook direct categoriseren op onderwerp. Lekker overzichtelijk.

Screenshot eigen beeldbank vullen

 

3. Maak een template voor social media

Maak op basis van je huisstijlelementen een template voor je socialmedia-uitingen. Als je wil opvallen is het namelijk essentieel om je look & feel altijd hetzelfde te houden. Gebruik daarom een vaste set aan templates. Experimenteer met verschillende designs en download deze als transparant beeld. Sla het op op je bureaublad en upload deze templates vervolgens weer in Canva. Dan kun je vanuit hier over elk beeld dit transparante template plaatsen. Op naar consistente branding!

Screenshot Instagram templates in Canva

5. Wijzig supersnel je design naar diverse afmetingen

Vaak heb je hetzelfde beeld nodig voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een beeld voor LinkedIn, Instagram en een Display-advertentie. Deze kanalen werken allemaal met andere afmetingen. Met Canva kun je snel je oorspronkelijke beeld wijzigen naar elke afmeting naar wens. Een hele fijn mogelijkheid om snel te werken.

Screenshot verschillende afmetingen kiezen

6. Maak gebruik van bewegend beeld

Video’s werken natuurlijk hartstikke goed. Als je dit door een bureau laat doen, kost dit vaak veel tijd en geld. Zonde, want in Canva kun je heel gemakkelijk animeren en video’s creëren. Zo maak je al een video door verschillende beelden achter elkaar op te slaan en vervolgens te downloaden als mp4. Snel én goedkoop. Het is daarmee voor iedereen weggelegd om ook met bewegend beeld de aandacht te trekken.

Voorbeeld Canva bewegend beeld maken

De mogelijkheden van design in Canva zijn eindeloos. Het draait vooral om vlieguren maken. Waar ga jij mee aan de slag?