Content

Podcast-onderzoek: 5 soorten podcastluisteraars + tips

0

‘Dé podcastluisteraar’ bestaat niet, laat de nieuwste editie van de nationale podcastmonitor zien. Het onderzoek brengt voor het eerst luistertypes in kaart en zoomt in op verschillen tussen mannen en vrouwen. (Spoiler: de verschillen tussen luisteraars zijn groot.)

Veel podcastprofessionals kijken er inmiddels naar uit: het terugkerende onderzoek waarin Markteffect zijn vergrootglas op de Nederlandse luisteraar richt. Want hoeveel mensen consumeren podcasts? Wanneer doen ze dat? En wat voor soort producties zijn populair? Deze – en meer – vragen worden wederom beantwoord in de 11e editie van het onderzoek.

Stabiele cijfers

Veel cijfers blijven stabiel, ten opzichte van de vorige podcastmonitor. Zo luistert ongeveer de helft van de Nederlanders naar podcasts (51%), is de gemiddelde podcastluisteraar relatief jong (71% tussen de 18 en 35 jaar) en zijn hoger opgeleiden oververtegenwoordigd (62%) onder de Nederlandse luisteraars. Het nieuws zit ‘m vooral in het onderscheid tussen luisteraars. Markteffect beschrijft voor het eerst ‘luistertypes’ in hun onderzoeksrapport.

De onregelmatige luisteraar (34%)

De naam van dit type verraadt het gedrag: wanneer deze luisteraar op een interessante podcast stuit, dan gaat de koptelefoon op. Komt er niks op zijn of haar pad? Dan wordt er gerust een aantal weken niet naar podcasts geluisterd.

De verhalenverslinder (19%)

Deze luisteraar verslindt vooral verhalende podcasts en kan zich hier volkomen in verliezen. Hij of zij is kritisch op de inhoud en luistert vooral tijdens saaie taken, zoals schoonmaken.

De fanatiekeling (17%)

Voor deze luisteraar zijn podcasts een vaste routine. Maar dat betekent niet dat de fanatiekeling de meest trouwe luisteraar is. Deze is nieuwsgierig en wisselt regelmatig van podcast.

De zelfontwikkelaar (17%)

Gebruikt de podcast als belangrijk leermiddel, zowel zakelijk als privé. Deze luisteraar zet het onderwerp en de inhoud van een productie voorop. Een podcast-aflevering hoeft niet amusant te zijn.

De showbizzvolger (13%)

Een trouwe luisteraar die voornamelijk geïnteresseerd is in gossip, BN’ers en reality. Deze is minder kritisch op de inhoud van een podcast dan – bijvoorbeeld – de verhalenverslinder en bestaat voornamelijk uit jongeren die ook actief zijn op social media.

Favoriete podcast-onderwerpen per gender

Ook opvallend, in het onderzoek zijn verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke luisteraars uitgelicht. En die lopen aardig uiteen. Kijk bijvoorbeeld naar de favoriete onderwerpen per gender: mannen luisteren het liefst naar nieuws, politiek, sport en geschiedenis. Vrouwen doorgaans gezondheid, true crime en lifestyle.

‘De luisteraar’ bestaat niet

Wat kunnen we met deze informatie? De verschillen laten goed zien dat ‘de podcastluisteraar’ niet bestaat en dat er dus ook niet één manier is om een top podcast te maken. Waar de ene luisteraar veel waarde hecht aan amusement en een flitsende host, is de ander veel kritischer op inhoud. Dus ja: soms mag je gewoon een ietwat taaie podcast produceren! Zo moeten zakelijke podcasts vooral leerzaam zijn en relevante informatie bevatten, aldus de Nederlandse podcast-consument.

Een andere take-away: veel luistertypes zijn bereid om nieuwe shows te ontdekken. Dit geldt voor zestig procent van de Nederlandse luisteraars, blijkt uit het onderzoek. Dat is goed nieuws voor de makers van nieuwe podcasts; de markt is niet verzadigd. Het is ook goed nieuws voor podcasters die nieuwe oren zoeken voor hun bestaande shows. Podcasts blijken lang houdbaar: de helft van de Nederlandse podcast-consumenten luistert naar shows die meer dan een jaar geleden zijn uitgebracht (een jaar geleden gold dat nog maar voor 31 procent van de luisteraars).

Podcast-tips

Deze informatie kan ook jij in je voordeel gebruiken. Een aantal tips, op basis van het onderzoek van Markteffect:

  • Podcasts zijn lang houdbaar. Maak daar gebruik van en produceer een evergreen-podcast. Maak de inhoud niet al te actueel en optimaliseer de vindbaarheid van je podcast. Bijvoorbeeld door slimme hoofdstuktitels die aansluiten op veelgestelde vragen over het onderwerp.
  • Zoveel luisteraars, zoveel wensen. Bedenk goed voor welke luistertypes je jouw podcast maakt en wat die belangrijk vinden. Empathy mapping kan helpen om een beter begrip te krijgen van jouw gedroomde luisteraar.
  • Kijken naar podcasts wordt steeds populairder, blijkt uit het onderzoek van Markteffect. Grofweg de helft van de luisteraars heeft (enige) interesse in het kijken naar podcasts. Neem YouTube serieus als podcastplatform en overweeg om van jouw podcast een videopodcast te maken.