SEO

BrightonSEO Insights: trends & terug naar de essentie van SEO

0

Met de komst van AI is het afgelopen jaar het werk van SEO-specialisten in razendsnel tempo veranderd. Google moet mee veranderen en lanceert de ene na de andere update. Zal SEO nooit meer hetzelfde zijn?

Op BrightonSEO kwamen alle SEO-specialisten van de SEO mastermind community samen, we deelden onze ervaringen tijdens een gezellige lunch op rolschaatsen en we werden met de neus op de feiten gedrukt dat SEO nooit meer hetzelfde zal zijn.

Alle innovaties bestaan uit automatiseringen en AI-oplossingen. Alleen 80% van ons werk bestaat nog steeds uit on-page optimalisaties, techniek en linkbuilding. Iedereen zegt: “de essentie van SEO verandert niet”. Wat is hierover het geluid op BrightonSEO?

Aan het einde van dit artikel heb jij handvatten om juist in je dagelijkse werkzaamheden voorbereid te zijn op de toekomst van SEO. Ik ga je alles vertellen over het doen van een zoekwoordonderzoek anno 2024 en de juiste aanpak voor jouw linkbuildingstrategie.

De toekomst van SEO: trends van 2024

Voordat ik je meeneem in alle insights van BrightonSEO, geef ik je alvast in een notendop de SEO-trends van nu:

  • De opkomst van andere search engines
  • Het gebruik van AI voor het automatiseren van SEO-werk
  • Data-analyse om de waarde van SEO te rapporteren
  • ChatGPT voor het schrijven van content op grote schaal
  • Prompts voor ChatGPT
  • EEAT om te bewijzen aan Google dat je menselijk bent
  • A/B-testen voor SEO
  • Forecasting van SEO-resultaten
  • Brandbuilding
  • Gebruikers signalen en UX gaan hand in hand met SEO

Over deze trends ga ik het niet hebben, maar blijf lezen! De kijk op je dagelijkse werkzaamheden gaat geheid veranderen.

Terug naar de basis: de essentie van SEO

Allereerst gaan we terug naar de basis. Wat is de essentie van SEO?

De essentie van Google Search zijn de basiselementen die ervoor zorgen dat je websitecontent (tekstpagina’s, afbeeldingen, video of andere content die Google vindt op het web) goed presteert in de Google Search-resultaten. – Google

Technisch verandert er gelukkig niets

Om te beginnen zijn de technische vereisten hierin belangrijk. Je website moet technisch goed crawlbaar en indexeerbaar zijn voor Google. Je pagina mag niet geblokt worden door de robots.txt, er mag geen error status code worden gevonden en de pagina moet indexeerbare content hebben (in welke vorm dan ook).

Ik kan je geruststellen, de techniek gaat niet veranderen.

De ‘best practices’ van Google

Vervolgens zijn er een aantal ‘best practices’ die Google ons meegeeft om je vindbaarheid te verhogen:

  • Maak relevante content voor de gebruiker
  • Vind de juiste zoekwoorden
  • Zet deze woorden op een prominente plek neer in je content
  • Zorg dat je links die je plaatst crawlbaar maakt
  • Wees betrouwbaar
  • Zorg dat de technische elementen op je pagina begrijpelijk zijn voor Google
  • Wees je bewust van hoe je getoond wordt in Google

Het schrijven van relevante content begint met het achterhalen van de problemen van je doelgroep. Waar moet je content over schrijven?

Waar gaat jouw doelgroep op zoek naar antwoorden?

We starten meteen met een grote verandering. Volgens het trendrapport van HubSpot zoekt 12% op AI Chatbots voor antwoorden en 88% op search engines, waarvan 31% op social media.

Brighton SEO

In de talk van Sabine Ijunggren werd duidelijk dat, voordat je een zoekwoordonderzoek doet, je je moet afvragen: “waar gaat mijn doelgroep daadwerkelijk het antwoord zoeken?”. Het optimaliseren van SEO-landingspagina’s op onze eigen websites heeft geen zin als je doelgroep hier niet gaat zoeken.

  • Inspiratie voor een nieuwe badkamer -> Pinterest
  • Vegan voorgerecht voor het kerstdiner -> TikTok of YouTube
  • Fashion trends -> TikTok of Instagram

Weet waar je doelgroep zich bevindt en weet wat je doelgroep nodig heeft.

Socialmediadata: dé bron voor nieuwe inspiratie

Aangezien iedereen tegenwoordig alles deelt op social media, is dit ook de plek waar we moeten achterhalen wat mensen nodig hebben. Wat is trending in jouw branche? Zijn er bepaalde vragen die mensen hebben die jij kan oplossen met je product of dienst?

Duik in de data van social media. Gebruik bijvoorbeeld TikTok Creative Center voor het spotten van TikTok-trends. Sluit hier vervolgens je zoekwoordonderzoek op aan.

Voorkom een content-tsunami, geef je content context

Hoe maak je een goed zoekwoordonderzoek? Hier sloot onder andere de talk van James Finlayson goed bij aan. Hij heeft het over een content-tsunami sinds de komst van AI. We scrapen zoekwoorden en maken content over wat er al online staat. Goed gedaan SEO-specialisten… Met tot gevolg dat de conversies steeds lager worden.

Je kunt beter 10 goede artikelen schrijven die écht de problemen van je doelgroep oplossen dan 10.000 artikelen voor Google. Maar hoe bouw je deze goede artikelen op? Waar begin je?

Het begint allemaal bij de context. ‘Context aware contentmarketing’. Terug naar de basis, terug naar het wie, wat, waar en waarom van je doelgroep.

Het RARE-model

Als toevoeging op het traditionele zoekwoordonderzoek introduceert James het RARE-model.

Resonance: kijk naar de data; wat zijn de pagina’s die nu al converteren. Zo kan je een voorspelling doen over wat er in de toekomst gaat converteren en werkt voor jouw brand en doelgroep.

Awareness: dit is het deel waar je kijkt naar tools als Ahrefs en SemRush. Wat zoeken mensen en wat is het zoekvolume?

Reputation: je brand is enorm belangrijk. Je propositie, je positie in de markt, wat mensen van je vinden, etc. Bouw dit op en werk hieraan. Zorg niet dat één landingspagina goed presteert, maar je hele website.

Edge: kijk niet alleen naar de intentie van Google, maar kijk naar de échte intentie van de doelgroep. Waarom gaan ze zoeken? Wat is het onderliggende probleem? Wat is de reden voor jouw doelgroep om iets te kopen?

Hoe achterhaal je de intentie van de bezoeker?

De intentie van de doelgroep is het belangrijkste, maar hier ligt ook meteen de grootste uitdaging. Wij als SEO-specialisten hebben vaak geen tijd voor fieldresearch. Dus moeten we het nog steeds hebben van de data. Naar welke data moet je dan kijken voor de juiste intentie? Heel simpel: Google data.

Vanaf nu moet je in ieder zoekwoordonderzoek ook een SERP-analyse verwerken. Daniel Wood maakte op BrightonSEO duidelijk dat SERP features de overhand nemen. Niet alleen de AI-overviews in Amerika, maar ook in Nederland zie je steeds meer SERP-features.

Waarom is dit belangrijk om mee te nemen in je zoekwoordonderzoek? Psychologie! Waar klikken mensen op? Hetgeen waar hun oog naartoe getrokken wordt. En helaas voor ons zijn dat niet de search resultaten, maar de video’s, afbeeldingen, local packs, knowledge graphs en shopping listings.

Features geven duidelijke inzichten in de intentie die Google koppelt aan een bepaalde zoekopdracht. Aan jou de taak om de intentie te achterhalen en hier de juiste content bij te maken.

SERP-analyse als onderdeel van je marketingstrategie

Tom Capper: “We dove deep into the data to better understand the search intent funnel and how the very makeup of the SERPs are shaped by and respond to intent.” Aan iedere intentie kun je bepaalde feature snippets koppelen. En iedere intentie is ook te koppelen aan het standaard marketingmodel van Google: see, think, do, care.

Informational: de intentie informational zit in de see-fase van de funnel. Je doelgroep zoekt een antwoord op een vraag, maar weet nog niet waar ze het antwoord gaan vinden. Je herkent deze intentie door de people also ask accordeon, knowledge graph en de featured snippet bovenin met het directe antwoord.

Transactional: de intentie valt onder de do-fase. Mensen weten wat ze willen kopen. Local pack is hier ook niet onbekend, omdat zoekwoorden met een transactional intentie ook local zijn. Verder is er grote concurrentie van paid search.

Navigational: de intentie is hierbij heel duidelijk. De doelgroep heeft al een website in zijn gedachten of heeft al een keer een aankoop gedaan. Er is een grote overlap met branded searches. Navigational intentie is te herkennen aan de search resultaten met site links en een graph over de brand.

Commercial: de intentie ligt in de think-fase. Mensen zijn op zoek naar een antwoord op hun probleem, maar weten nog niet wat de oplossing is. Vaak zie je in de SERP afbeeldingen, forums, organic shopping, etc. Je ziet ook veel organische search- resultaten.

Onmisbare tools voor jouw zoekwoordonderzoek

Wat we nu in kaart hebben gebracht is:

  • Waar zoekt mijn doelgroep?
  • Waarom zoekt mijn doelgroep?

Nu moeten we de ‘wat’ achterhalen. Dat doen we met een zoekwoordonderzoek. Waar je je zoekwoordonderzoek moet beginnen, ligt aan waar je doelgroep zoekt.

Als je moet optimaliseren voor YouTube, gebruik je de autocomplete van YouTube zelf of een tool als VidIQ. Voor TikTok gebruik je Creative Centre en je gebruikt de zoekbalk voor Instagram. Ieder platform heeft zijn eigen tools om zoekwoorden te vinden. Er zit namelijk wel degelijk verschil in zoekwoorden die mensen intypen in Google of YouTube.

Volgens Rana Abu Quba Chamsi zijn dit de verschillen tussen zoekwoorden in search versus video:

  • Video = alleen informationeel
  • Search = heeft meerdere intenties
  • Video = onderwerpen zijn vaak visueel en auditief
  • Search = alleen in schrift
  • Video = korte en actieve zoekwoorden
  • Search = longtail of algemene zoekwoorden

Brighton SEO

Documenteer al je data en cluster de zoekwoorden in verschillende topic clusters. Je maakt direct een contentstrategie, waarbij je rekening houdt met je doelgroep en de verschillende kanalen.

De beste copywriting tips van Wil Slater

Hoeveel er ook gesproken wordt over het schrijven van content met AI, het menselijke aspect wordt juist belangrijker. We weten nu waar onze doelgroep zoekt, wat ze zoeken en met welke intentie. Tijd voor het schrijven van goede content.

Daar heeft Will Slater 8 tips voor:

Tip 1: “too long; didn’t read”

Content is vaak te lang. Mensen willen snel een antwoord op hun vraag. Daarom schrijf je een samenvatting. Die geeft direct de ‘plot’ van je verhaal weg, maar mensen worden wel getriggerd om jouw stuk te lezen.

Tip 2: Gebruik loops

Als je een loop opent, willen mensen weten hoe het verder gaat. Je wakkert nieuwsgierigheid aan, waardoor mensen jouw verhaal verder willen lezen.

Tip 3: Ken je doelgroep

Vertel wat ze moeten weten en niet wat jij ze wil vertellen.

Tip 4: Wees de expert

Doe zelf ook onderzoek naar jouw onderwerp. Gebruik data om je verhaal te onderbouwen. Wees zo specifiek mogelijk, zodat je doelgroep weet wat ze van je kunnen verwachten.

Tip 5: Let op je taalgebruik

Als mensen niet weten wat je zegt, dan lezen mensen niet verder. Maak het makkelijk voor mensen om de content op te nemen.

“When you can’t explain it to a 6-year-old, you’re not a specialist.”

Tip 6: Wees beknopt

Niemand wil jouw woorden lezen. De lezer wil een antwoord op hun vraag. Zorg dat het niet moeilijk is om het antwoord te vinden. Dit hoeft niet te betekenen dat je het kort moet houden, maar alle woorden moeten er zijn voor een reden.

Tip 7: De kracht van herhaling

Herhaal je boodschap, dan blijft hij hangen. Mensen scannen en lezen niet meer. Hierdoor wordt het nóg belangrijker om je boodschap meerdere malen te herhalen.

Tip 8: Gebruik een slechterik in je verhaal

In je copy wil je een vijand hebben. We hebben het graag over problemen en hoe we het oplossen. Hiermee vertel je ook dat je lezer het verkeerd doet. Doe dit niet en maak van het probleem een gezamenlijke vijand.

Nu weet jij hoe je een zoekwoordonderzoek doet en met alle informatie die je hebt verkregen uit de data ook goede content kunt schrijven die écht relevant is. We’ve got you covered!

Toch niet helemaal, want belofte maakt schuld: dit is de beste aanpak voor je linkbuildingstrategie.

Linkbuilding versus digital PR

Linkbuilding gaat allang niet meer over het kopen van honderden links naar je website. In het panel met Vince Nero (buzzstream), Libby Windle en Jasmine Wise is één ding duidelijk geworden. Linkbuilding draait om relevantie.

Wat is relevantie precies?

Relevantie is de correlatie tussen de woorden op jouw pagina/website en de website van de ander, en hoe deze woorden zich verhouden tot elkaar en behoren tot dezelfde entiteit.

Het is niet nodig om honderden links naar een pagina te sturen om hoog te ranken, zolang het maar de goede en relevante links zijn. Vraag jezelf altijd af: wat voor waarde ga ik krijgen als deze link naar mij geplaatst wordt? Houd daarbij ook rekening met de naam van je merk en waar je voor staat als merk.

Linkbuilding is namelijk ook een stukje digital PR. Je zet je eigen brand op de kaart op het World Wide Web. Hiermee geef je ook signalen af over hoe je gezien wil worden door Google. Wees je hier bewust van.

Omgekeerd kun je ook door PR relevante links verkrijgen. Ga de samenwerking met journalisten en speel in op de nieuwste trends. De artikelen worden geplaatst, wat zorgt voor links naar je website. Een win-win situatie.

Brighton Oktober

Aan de slag met de SEO basics, maar dan 2.0

Met de komst van de AI overviews wordt traditionele SEO belangrijker dan ooit. Nu heb je alle handvatten om een goed zoekwoordonderzoek te doen die met de tijd en trends mee gaat. Je kan kick-ass content schrijven, die écht gericht is op de intentie van je doelgroep, waarbij AI geen kans meer maakt. Met deze content ga jij de beste en meest relevante links sturen naar jouw website voor een hoge autoriteit!

Zien we jou op BrightonSEO 2025?

Naast het opdoen van SEO kennis is BrightonSEO een fantastische plek om samen te komen als SEO-community. In Brigthon zijn we even geen concurrenten, maar gewoon mensen die de liefde voor het vak met elkaar delen. Tot volgend jaar!