Samenwerken

Workations: een verrijking van werkgeluk of bedreiging voor teamspirit?

0

Je ziet het steeds meer: mensen die vanaf een zonnige bestemming aan het werk zijn. Ze nemen hun laptop mee en combineren dit met reizen. Ze zijn op workation. Sinds de pandemie is de manier waarop we werken flink veranderd, zo ook de plek waar we werken. Steeds meer mensen hebben de behoefte aan vrijheid in het kiezen van hun werkplek, maar wat kan de keerzijde zijn?

Onderzoek laat stijging in workations zien

Uit onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat de populariteit van workation stijgt. Meer dan 30% van de werkende Nederlanders heeft er behoefte aan om werk en vakantie te combineren. Je doet je werk dan vanaf een andere locatie, waarbij de productiviteit gelijk blijft. Het zal je niet verbazen dat de groep jongeren goed vertegenwoordigd is. Hiervan geeft 41% aan een workation interessant te vinden. Zij vinden vrijheid en flexibiliteit enorm belangrijk en sommige van hen weten zelfs niet beter dan dat je je werk volledig online kan doen.

De juiste werk-privébalans

Voor veel mensen geldt dat de voornaamste reden om op workation te gaan, is om te genieten van een andere omgeving. Of dat nou aan de andere kant van de wereld of dichtbij huis is. Over het algemeen lukt het makkelijker om je te ontspannen in een andere omgeving. Even weg van de sleur, een inspirerende werkplek en nieuwe plekken ontdekken. Na je werkdag klap je je laptop dicht en duik je in het avontuur. Voor de één is dat een lekkere strandwandeling maken, de ander gaat een historische stad ontdekken.

Als je als soloreiziger op workation gaat kun je natuurlijk bewust kiezen voor een moment van rust, maar het kan ook een manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Dit kan zowel privé als zakelijk een verrijking zijn van je netwerk en kennis. Veel reizigers staan open voor nieuw contact, dus je maakt makkelijk nieuwe connecties. Er komen steeds meer van deze ‘digital nomads’ bij.

Auteur achter laptop.

Wat vinden werkgevers van deze manier van werken?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de flexibiliteit te bieden om remote te werken en tegemoet te komen aan de persoonlijke behoeften van hun medewerkers. Al zijn er ook tegengeluiden van bedrijven die je verplichten naar kantoor te komen. Dit roept bij een groeiende groep mensen weerstand op, omdat zij veel voordelen zien van remote werken en het hen veel werkgeluk oplevert.

Workations zijn bij een flink aantal bedrijven nog steeds een grijs gebied qua regelgeving. Soms is er een beleid voor, maar dat is lang niet overal het geval. Vaak is het dan ook niet nodig, omdat het onderling goed wordt afgestemd.

Wanneer zeg je ‘ja’ tegen workations?

Een aanvraag voor een workation kun je het beste individueel bespreken. Als leidinggevende doe je er goed aan om te luisteren naar de wensen van je medewerkers. Dat wil niet zeggen dat je alle verzoeken moet inwilligen, maar je moet luisteren naar de boodschap achter het verzoek. Wat iemand wil en vooral waarom iemand de behoefte heeft om remote te werken, is ontzettend belangrijk. Het zou al helemaal zonde zijn als een verzoek zonder pardon van tafel wordt geveegd, want dan loop je in de huidige arbeidsmarkt het risico je medewerker kwijt te raken.

In loondienst heb je nou eenmaal te maken met een baas die iets moet vinden van jouw workation. Als freelancer heb je wellicht een opdrachtgever met wie je dit moet bespreken. Maar ga het gesprek hierover aan met elkaar en heb begrip voor elkaars behoeften.

De keerzijde van deze vrijheid

Wat bedrijven sceptisch maakt over workations is vaak dat je minder verbinding hebt onderling als collega’s. Het spontane gesprekje bij het koffieapparaat, even langs iemands bureau lopen om te vragen hoe het weekend was of face-to-face inhoudelijke zaken bespreken. Die drempel om een gesprek aan te gaan is hoger als je volledig online moet communiceren met iemand die vanuit het buitenland werkt.

Een regel bij veel bedrijven is daarom om een bepaald maximum te stellen aan de duur en frequentie van een workation. Door bijvoorbeeld dit twee keer per jaar voor maximaal 3 weken toe te staan.

Auteur remote aan het werk

Behoeften per branche

Het Financieel Dagblad zei onlangs dat er dit jaar meer zzp’ers op workation gingen dan twee jaar geleden. Zeker bij startende ondernemers en jongeren is het populair om remote te werken vanuit het buitenland. Verrassend genoeg zeggen zij dat uit onderzoek van Knabbank blijkt dat de ICT’ers een van de kleinste groepen zijn die kiezen voor een workation.

Daarentegen is het vooral populair in de branches communicatie & media, kunst & cultuur en zakelijke dienstverlening. Logischerwijs zijn dat sectoren waarin veel banen gemakkelijk online te doen zijn.

Misvatting over remote werken

Als het gaat om remote werken, merk ik vaak dat mensen direct denken aan 3 maanden naar Bali, waarbij je vanuit je hangmat af en toe online verschijnt. Maar een workation kan ook een weekje vanuit Friesland werken zijn, zoals ik nu doe terwijl ik dit artikel schrijf. Of 2 weken werken vanuit Spanje.

Het hoeft niet altijd zo rigoureus en ver weg te zijn als mensen denken. Voor velen gaat het om de flexibiliteit om even vanuit een andere omgeving te werken. Waarbij je productiviteit gelijk blijft. Of voor sommigen zelfs aantoonbaar hoger is, zonder de afleidingen van een drukke kantoortuin.