Communicatie

Tips voor Gen Z: zo communiceer je effectief met andere generaties

0

Door de ontwikkelingen in technologie en sociale veranderingen is het niet verrassend dat Generatie Z een ander perspectief en andere waarden heeft dan voorgaande generaties. Gen Z staat bekend om zijn digitale vaardigheden, sociale bewustzijn en verlangen naar authentieke verbindingen. Maar hoe kunnen ze effectief omgaan met de oudere generaties, zoals millennials, Generatie X, de patatgeneratie en babyboomers? Een betere samenwerking begint bij betere communicatie tussen Gen Z en andere generaties.

Een tijd geleden schreef ik een artikel over hoe je Gen Z kunt bereiken en hoe je ze kunt begrijpen. Dat leverde een mooie vraag op: hoe kan Gen Z omgaan met andere generaties? En als jij buiten die generatie valt, wat kan jij Gen Z leren? In dit artikel deel ik enkele tips voor Gen Z om beter samen te werken met anderen in de werkplek en daarbuiten.

Voordat ik verder ga, een kleine disclaimer: de kenmerken die ik noem per generatie zijn gebaseerd op algemene trends en observaties. Het kan dus zijn dat je je niet direct identificeert met de genoemde kenmerken.

Welke generaties zijn er?

Generaties verschillen van elkaar op allerlei manieren: van hun visie op werk en hun communicatiestijl, tot hun houding ten opzichte van technologie en hun alledaagse gewoontes. Deze verschillen kunnen leiden tot misverstanden, vooral op een werkplek waar je steeds meer samenwerkt met mensen van uiteenlopende leeftijden.

Om beter te begrijpen hoe deze generaties zich van elkaar onderscheiden en hoe we effectiever kunnen communiceren en samenwerken, is het belangrijk eerst een overzicht te hebben van wie deze generaties eigenlijk zijn en wat hen kenmerkt.

Babyboomers

De (nu) oudste generatie op de werkvloer zijn de babyboomers, geboren tussen 1941 en 1955. Hun manier van werken is anders dan hoe we er nu tegenaan kijken. Het is gebaseerd op controle, risicobeheersing, top-down en bureaucratie.

Generatie X

Deze generatie is geboren tussen 1956 en 1970. In hun volwassen jaren was er sprake van een economische crisis. Ze moesten dus hard werken en dat zie je nu nog steeds terug. Ze zijn loyaal, volhardend en weloverwogen. Daardoor zijn ze ook weer over-bescheiden, wat meer gereserveerd en behoudend.

Generatie X’ers zijn op dit moment de senioren op de werkvloer en hebben vaak behoefte aan het overdragen van hun kennis en het begeleiden van de jongere collega’s.

Pragmaten of patatgeneratie

De patatgeneratie is geboren tussen 1971 en 1986. Deze generatie is snel, heeft een no-nonsense mentaliteit en is zelfstandig. Ze denken vaak op korte termijn en zijn soms oppervlakkig. Ze zijn echte ‘omhoogklimmers’ en streven naar promoties, groei en meer geld verdienen. En ze houden zich vast aan bestaande patronen.

Generatie X en de patatgeneratie lijken best veel op elkaar. Verder in het artikel zal ik deze twee generaties ook samen benoemen.

Generatie Y of millennials

Millenials zijn geboren tussen 1986 en 2000 en opgegroeid in een land vol welvaart, waar veel informatie tot de beschikking is en waar individualisme centraal staat. Deze generatie is creatief, innovatief, flexibel, authentiek, kritisch en wil snel vooruit. Werk moet leuk zijn en een toegevoegde waarde aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Generatie Z of Digital Natives

Generatie Z is geboren tussen 2001 en 2015 en opgegroeid in het digitale tijdperk, vol onzekerheid en dreiging. Ze zijn omgevingsbewust, ondernemend en doen veel aan multitasken. Netflix, muziek luisteren, studeren én appen: ja hoor, geen probleem. Diversiteit en duurzaamheid staan centraal. Gen Z houdt van flexibel werken, is mondig en durft (ongewone) vragen te stellen. Ze zijn afhankelijk, kwetsbaar, onzeker, snel verveeld en hebben een korte aandachtsspanne.

Generatie Alpha

De nieuwste, jongste generatie is geboren na 2015. Ook deze generatie is van jongs af aan veel in aanraking met technologie en social media. Over deze generatie weten we nog niet heel veel. Wat al wel bekend is, is dat het een kleine generatie zal zijn, omdat het geboortecijfer afneemt.

Wil je meer weten over deze generaties? Kijk op Youngworks voor de hele tijdlijn.

Wat kunnen we van elkaar leren?

Elke generatie brengt kwaliteiten en ervaringen met zich mee die van grote waarde kunnen zijn voor anderen. Er valt van elke generatie wel iets te leren.

We werken veel met elkaar samen en daarom kunnen we juist veel van elkaar opsteken. Door open te staan voor elkaars perspectieven en bereid te zijn te leren, creëren we niet alleen een prettige werkomgeving, maar ook een cultuur waarin innovatie en groei vooropstaan. Dus, wat kan Gen Z van de andere generaties leren?

Leren van babyboomers

Gen Z kan leren van de werkethiek en ervaring. Het doorzettingsvermogen dat de babyboomers hebben, is iets wat bij Gen Z kan ontbreken. Inmiddels heeft de oudere generatie hun netwerk heel wat uitgebreid. Zij kunnen Generatie Z leren hoe ze effectief netwerken en professionele relaties kunnen opbouwen. En hoe je goed face-to-face communiceert.

Leren van Generatie X

Generatie X waardeert vaak onafhankelijkheid en een goede werk-privébalans. Gen Z kan aansluiting vinden door hun pragmatische aanpak en zelfstandigheid te tonen. Vooral dat stukje ‘zelfredzaamheid’ kan bij Gen Z ontbreken. Daarnaast is het belangrijk dat Gen Z leert van het probleemoplossend vermogen van Gen X. Tegenwoordig hoef je maar 1 vraag te stellen aan ChatGPT en je hebt een heel verslag. In plaats van vertrouwen op technologie, moet de jongere generatie leren om kritisch denken te ontwikkelen.

Leren van de patatgeneratie

De patatgeneratie staat bekend om hun daadkracht, no-nonsense mentaliteit en ambitie. De zelfstandigheid en focus op groei van deze generatie kunnen Gen Z inspireren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen succes en carrièredoelen na te streven.

Leren van millennials

Millennials en Gen Z kunnen samenwerken door hun gedeelde affiniteit met technologie en sociale betrokkenheid te benutten. Ook hebben de millennials economische crises meegemaakt. Zij kunnen Generatie Z leren hoe ze om kunnen gaan met economische onzekerheid, hoe ze slim investeren en sparen voor de lange termijn.

Gen Z kan effectiever communiceren

De jongere generatie geeft de voorkeur aan moderne communicatievormen, zoals snel een Whatsapp-bericht versturen. Ze communiceren snel, direct en open. Maar dat waardeert niet elke generatie. Hoe kan Gen Z hun communicatie aanpassen en effectiever communiceren?

Je zult merken dat ik Generatie Alpha niet heb benoemd. Dit komt doordat er nog te weinig informatie is over deze generatie. We weten nog niet wat zij waarderen wat betreft communicatiestijl en wat hun invloed gaat zijn op de maatschappij.

Communiceren met babyboomers

  1. Ga persoonlijke interactie aan: babyboomers geven vaak de voorkeur aan face-to-face gesprekken of telefoongesprekken. Gen Z kan hierop inspelen door vaker persoonlijk contact te zoeken in plaats van alleen digitaal te communiceren.
  2. Gebruik formelere taal: gebruik een meer formele toon. Een mail start je niet met ‘Hoi’, maar met ‘Geachte’ of ‘Beste’. Zo toon je respect voor de ervaring die ze hebben. Vermijd overmatig gebruik van slang of afkortingen, om te voorkomen dat miscommunicatie plaatsvindt en dat je boodschap niet als serieus wordt ervaren.
  3. Toon respect voor hun ervaring: erken de ervaring en kennis van babyboomers door aandachtig te luisteren en vragen te stellen over hun inzichten.
  4. Bied duidelijkheid en context: wees helder en direct in de communicatie. Geef voldoende context bij het delen van informatie. Dus stel je verplaatst de geplande vergadering naar een andere dag, dan stuur je niet alleen een bericht met: ‘De vergadering is verplaatst naar volgende week maandag’. Nee, beter is: ‘Ik wil je laten weten dat de vergadering is verplaatst naar maandag om 13 uur. De reden hiervoor is omdat we wachten op de resultaten van de marketingafdeling, die helaas nog niet beschikbaar zijn. Laat het vooral weten als je nog vragen hebt.’ Komt veel duidelijker, netter en nog steeds direct over, toch?

Communiceren met Generatie X en de patatgeneratie

Zoals je eerder in het artikel al kon lezen: Generatie X en de patatgeneratie hebben heel wat overeenkomsten. Zo ook in hun communicatiestijl

  1. Communiceer direct en efficiënt: Generatie X en de patatgeneratie waarderen een no-nonsense aanpak. Wees to-the-point en efficiënt in je communicatie. Geen lange e-mails met eindeloos veel details, maar een kort maar krachtige opsomming. ‘Mand’.
  2. Wees flexibel: toon bereidheid om zowel via traditionele als moderne communicatiemiddelen te communiceren.
  3. Waardeer hun pragmatisme: erken hun pragmatische benadering en focus op resultaten in de communicatie.
  4. Respecteer de werk-privébalans: hetzelfde als bij de vorige generatie. Is je Gen X- of patatgeneratie-collega eenmaal thuis, verwacht dan niet dat je nog een werkgerelateerd bericht krijgt.

Communiceren met millennials

  1. Omarm digitale communicatie: millennials zijn comfortabel met e-mail en andere digitale communicatievormen. Gen Z kan hier goed op aansluiten.
  2. Houd balans tussen persoonlijk en professioneel: millennials waarderen een goede werk-privébalans. Dit betekent: niet om 20:10u nog even een verzoek sturen of de persoon nog antwoord wil geven.
  3. Benadruk samenwerking: focus op mogelijkheden voor samenwerking en het delen van ideeën, aangezien millennials hier veel waarde aan hechten.

Algemene tips voor alle generaties

  1. Houd rekening met elkaars voorkeuren. Je werkt samen met verschillende collega’s, elk met hun eigen manier van communiceren. Zo merk je dat je millennial-collega graag via Slack communiceert en een collega uit de babyboomgeneratie de voorkeur geeft aan persoonlijke gesprekken of telefoontjes. In plaats van je vast te houden aan je eigen voorkeuren, probeer je beide stijlen te omarmen. Voor de ene collega stuur je snelle updates via Slack, terwijl je met de ander regelmatig een kop koffie drinkt om belangrijke zaken door te nemen.
  2. Luister actief. Toon oprechte interesse en luister aandachtig naar de perspectieven van andere generaties. Het kan voorkomen dat je collega een andere aanpak voorstelt dan jij in gedachten had. In plaats van je idee te verdedigen, kun je de vraag stellen: “Kun je uitleggen waarom je denkt dat dit de beste aanpak is?”
    Door te luisteren en geïnteresseerd te zijn in het perspectief van de ander, voel je dat de persoon zich gehoord en gewaardeerd voelt, wat de samenwerking en besluitvorming uiteindelijk ten goede komt.
  3. Bied technologische ondersteuning. Wees bereid om, wanneer nodig, ondersteuning te bieden bij het gebruik van nieuwe technologieën. Vooral aan oudere generaties. Stel: er worden nieuwe tools geïntroduceerd op kantoor en je merkt dat je collega, die bijna met pensioen gaat, hiermee worstelt. In plaats van aan te nemen dat hij ‘te oud’ is om het te leren, bied je aan om een korte een-op-een sessie te organiseren waarin je hem de basis laat zien. Door bereid te zijn om ondersteuning te bieden, bouw je vertrouwen op en help je iedereen om efficiënt samen te werken.

Laten we samen effectiever communiceren

Door deze aanpassingen in communicatiestijl te maken, kan Gen Z, en misschien jij ook, effectiever samenwerken met andere generaties en zo bijdragen aan een meer inclusieve en productieve werkomgeving. Het is belangrijk om flexibel te blijven en open te staan voor verschillende communicatiestijlen.