SEO

Bespaar tijd op SEO met het on-page optimalisatiescript [stappenplan]

0

Het spotten van on-page optimalisatiekansen voor SEO kan een tijdrovende klus zijn. Je begint vaak met het analyseren van data uit tools zoals Google Search Console om daarna handmatig de website te checken op mogelijkheden voor verbetering. Hoe makkelijk zou het zijn als je in één oogopslag kan zien waar nog kansen voor optimalisaties liggen, zonder de website handmatig te hoeven controleren? Dit is mogelijk met het on-page optimalisatiescript!

Waaruit bestaat het on-page optimalisatiescript?

Het on-page optimalisatiescript combineert website-elementen met data uit Google Search Console (GSC). Dit is mogelijk door de website te scrapen met behulp van Python. In één sheet zie je vervolgens per URL het meest relevante zoekwoord, de prestaties voor het desbetreffende zoekwoord en of dit zoekwoord voorkomt in de belangrijkste on-page elementen op de website.

Hoe wordt de relevantie van zoekwoorden bepaald?

Je vraagt je wellicht af hoe het script bepaalt welk zoekwoord het meest relevant is voor een URL. Dit gebeurt aan de hand van de ‘similarity score’ in Python. Deze score loopt van 0 tot 1 en geeft aan hoe relevant het zoekwoord is voor de desbetreffende URL. Het zoekwoord wordt gecombineerd met de H1. Als deze niet staat ingesteld, dan gebruikt Python de page title. Hoe lager de score, hoe minder relevant het zoekwoord voor de URL is.

Het script neemt de drie zoekwoorden met de hoogste similarity score per URL mee. Similarity scores onder de 0,35 worden niet meegenomen, zodat niet relevante zoekwoorden er uitgefilterd zijn.

Welke on-page elementen neemt het script mee?

Het script geeft voor onderstaande on-page elementen aan of het zoekwoord wel of niet is opgenomen:

  • Page title
  • Meta description
  • H1-header
  • H2-header
  • Content

Daarbij moet ik wel een kanttekening maken. Want bij het element ‘content’ wordt de content op de gehele pagina meegenomen. Als er dus gerelateerde producten/artikelen op een pagina staan waarin het zoekwoord ook terugkomt, dan geeft het script aan dat de ‘content’ het zoekwoord bevat.

Daarnaast is de meta description geen rankingsfactor, maar kan het wel zorgen voor een hoger doorklikpercentage vanuit Google, doordat mensen hun zoekterm herkennen. Het zoekwoord toevoegen aan een H2-header is uiteraard alleen nodig als hierbij ook relevante kwalitatieve content wordt getoond. Bij alle optimalisaties is het van belang om na te gaan of het zorgt voor een verbetering van de content voor de doelgroep, in plaats van dat je gaat over-optimaliseren.

On-page optimalisatiescript SEO

Stappenplan on-page optimalisatiescript

De onderstaande stappen kun je doorlopen om tot dit script te komen.

Stap 1: maak een GSC-export

Vanuit Google Search Console kun je de prestaties van de afgelopen 12 maanden exporteren. Standaard kun je vanuit GSC zelf maar 1.000 regels aan data tegelijk downloaden. Er zijn echter manieren om veel meer gegevens te exporteren, zoals met de add-on Search Analytics for Sheets voor Google Sheets of vanuit BiqQuery wanneer je gebruik maakt van de GSC API.

Stap 2: scrape de URL’s met behulp van Python

De volgende stap is om de URL’s uit de GSC-export te analyseren om te zien of zoekwoorden wel of niet voorkomen in on-page elementen. Hiervoor gebruiken we cloudscraper, dat helpt om de inhoud van URL’s op te halen. Je kunt kiezen of je de zoekwoorden breed wil laten zoeken (dat wil zeggen, of variaties van het zoekwoord ook meetellen) of dat je precies dat ene woord zoekt.

Stap 3: on-page optimalisatie-advies opstellen

Als je met de export aan de slag gaat, dan kun je ervoor kiezen het tabblad met alle data te kopiëren en per URL alleen het zoekwoord met de hoogste ‘similarity score’ te tonen. Dat doe je door te sorteren op de ‘similarity score’ van hoog naar laag en dubbele waarden te verwijderen. Mocht je toch voor een URL alle drie de zoekwoorden willen zien, dan kun je makkelijk tussen de twee tabbladen switchen. Gebruik om tijd te besparen AI voor het herschrijven van on-page elementen om tot een eerste versie van je advies te komen. Vervolgens kun je zelf nog aanpassingen doorvoeren waar nodig.

Stap 4: on-page optimalisaties implementeren

Als het bestand compleet is, dan kan het advies worden doorgevoerd op de website. Het mooiste is natuurlijk als hier zo min mogelijk handmatig werk bij komt kijken. Probeer daarom zoveel mogelijk elementen in bulk te importeren in je CMS.

Wat levert het on-page optimalisatiescript op?

Het gebruik van het on-page optimalisatiescript zorgt ervoor dat je SEO schaalbaar houdt. Vaak zie je nog dat er veel handmatig werk komt kijken bij het doorvoeren van on-page optimalisaties, terwijl dat tegenwoordig niet meer nodig is. Wel kan het zijn dat je met je CMS met beperkingen te maken hebt en een bulk import bijvoorbeeld niet mogelijk is. In dat geval zal je handmatig aanpassingen moeten doen. Alsnog kun je met dit script dan wel vele malen sneller kansen voor optimalisaties spotten. Dit komt met name doordat de relevantie van zoekwoorden wordt meegenomen in de ‘similarity score’. Ook hoef je niet handmatig te checken of zoekwoorden wel/niet zijn meegenomen in de on-page elementen op je website.

Hopelijk laat dit artikel je inzien dat je met dit script veel tijd kan besparen bij het on-page optimaliseren van je website en kun je met dit stappenplan zo snel mogelijk aan de slag!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.