Samenwerken

De kracht van een werkgelukmaand

0

Het is de Internationale Week van Werkgeluk, maar werkgeluk is veel meer dan een modewoord. Het is een essentieel aspect van hoe werk kan worden vormgegeven. Werken met energie, inspirerende collega’s en klanten, en resultaten waar je trots op bent – dat is wat mensen laat floreren. Werkgeluk gaat niet alleen om wát je doet, maar vooral om hóe je het doet. Het vraagt om een cultuur waarin geluk op de werkvloer de norm is.

In onze organisatie kozen wij niet voor één werkgelukweek, maar voor de werkgelukkig weken: een maand van werkgeluk. Elke week stond in het teken van een andere pijler: van kennis en ontwikkeling tot samenwerking en waardering. Stilstaan bij wat werkgeluk betekent en hoe dat eruitziet, want werkgeluk is voor iedereen anders.

Onze definitie van werkgeluk:

Werkgelukkig

Een écht werkwoord, vinden we. En niet alleen omdat het over werk gaat.

Wat ik ermee bedoel? Dat we bij onze organisatie allemaal het werk doen waar we gelukkig van worden, op de manier waar we gelukkig van worden, met de mensen waar we gelukkig van worden, voor de opdrachtgevers waar we gelukkig van worden, met de resultaten waar we gelukkig van worden.

Platgeslagen draait het daar allemaal om. Een werkwoord, omdat het iets is waar we ons onvermoeibaar voor zullen blijven inzetten, iets waar we al-tijd samen aan blijven werken.

Werkgelukmaand voor verdieping en variatie

Waarom een maand? Omdat echte verandering tijd kost. Een maand biedt ruimte voor verdieping en variatie. Het zorgt ervoor dat nieuwe ideeën écht landen in het dagelijks werk en impact maken.

Waarom je beter een langere periode de tijd kunt besteden aan werkgeluk:

1. Meer tijd voor blijvende verandering

Verandering in gedrag en werkcultuur kost nu eenmaal tijd. Een maand geeft de ruimte om verschillende activiteiten en initiatieven op te zetten, waardoor de impact dieper is en de veranderingen duurzamer. In één week is dat vaak niet haalbaar.

2. Ruimte voor meer diversiteit

Met een maand kun je meerdere aspecten van werkgeluk belichten, zoals stress, werk-privébalans, kennisdeling, waardering en persoonlijke ontwikkeling. In een week wordt dit te gehaast, waardoor sommige thema’s waarschijnlijk onderbelicht blijven.

3. Geleidelijk integreren

Een maand zorgt ervoor dat werkgeluk echt een plek krijgt in de dagelijkse gang van zaken. Medewerkers hebben meer tijd om nieuwe ideeën uit te proberen en na te denken over hoe ze deze kunnen toepassen in hun eigen werk. Het voelt minder als iets dat snel moet en meer als een natuurlijk proces.

4. Betere beschikbaarheid

Niet iedereen kan altijd deelnemen aan een kort evenement door vakanties of andere verplichtingen. Met een maand heb je meer tijd om iedereen te bereiken en ervoor te zorgen dat niemand belangrijke onderdelen mist.

5. Langdurige bewustwording

Een maand lang focus op werkgeluk zorgt ervoor dat het thema langer blijft hangen. Het wordt een vast onderdeel van de werkcultuur in plaats van een kortstondig project dat snel vervaagt.

6. Verankering in de cultuur

Een maand geeft een signaal dat werkgeluk een belangrijk thema is binnen de organisatie. Nog belangrijker is om werkgeluk niet een week of een maand aandacht te geven, maar het structureel terug te laten komen gedurende het jaar, in verschillende vormen.

Kortom, een Werkgelukmaand biedt de kans om werkgeluk écht in de cultuur te verankeren. Met een langere periode is er ruimte voor diepere veranderingen, diversiteit in initiatieven en meer betrokkenheid. Medewerkers kunnen stap voor stap werkgeluk integreren in hun dagelijkse werk, wat bijdraagt aan duurzame resultaten en een positieve werkomgeving.

Werkgeluk is geen korte opleving, maar een blijvende investering in zowel het welzijn van je team als het succes van je organisatie.

Blije collega's

Aan het werk voor werkgeluk

Onthoud, het hoeft niet ingewikkeld te zijn, met kleine acties kom je een heel eind. Het gaat vooral om de aandacht die je er met elkaar aan besteedt, de waarde die je eraan hangt en de opvolging die je eraan geeft. Laat je inspireren door de thema’s en initiatieven hieronder, maar maak het ook eigen door het bijvoorbeeld te verbinden aan jouw eigen organisatiewaarden.

1. Doe alsof je thuis bent

Deze week stond in het teken van de werkplek en de sfeer op kantoor. Een initiatief zoals de complimentenmuur, waar collega’s elkaar complimenten konden geven, droeg bij aan een positieve werkomgeving. Daarnaast werd een gezamenlijke playlist gemaakt en wisselden collega’s tips uit via een #Werkgelukkig Slack-kanaal.

2. Kennis is Kracht

Leren en ontwikkelen spelen een sleutelrol in werkgeluk. Door te investeren in persoonlijke groei worden individuen en teams sterker. In deze week vonden activiteiten zoals een Lunch&Learn, een boekenclub en een boekswap plaats, onder het motto: van lezen word je slimmer.

3. Samen is niet alleen

Sterke samenwerkingen zijn een belangrijke bron van werkgeluk. Deze week stond in het teken van samenwerking en teamspirit, met teamchallenges, een kantoorbingo en een sportief uitje zoals padel om de onderlinge band te versterken.

4. Die lach staat je goed

Plezier op de werkvloer is cruciaal voor werkgeluk. In de laatste week draaide alles om het vieren van successen en het hebben van plezier op het werk. Genieten van lekkernijen, werknemers kregen een stoelmassage en er werd gezamenlijk teruggekeken op een succesvolle maand.

Werkgeluk verdient een topprioriteit, omdat het de basis is voor succes, creativiteit en innovatie. Een team dat zich goed voelt, werkt met meer passie en energie en dat zie je terug, zowel binnen als buiten de organisatie. Als medewerkers hun talenten volledig kunnen inzetten, heeft dat een positieve impact op alles wat ze doen.

Werkgeluk is een werkwoord

Natuurlijk zijn doelen en resultaten belangrijk, maar minstens zo belangrijk is hoe je ze bereikt. Hoe voelen mensen zich? Hoe groeien ze als individu en als team? Werkgeluk straalt uit, naar collega’s én klanten, en creëert zo een positieve werksfeer. Werkgeluk, een écht werkwoord.