Partnercontent

Zo zorg je ervoor dat jouw TikTok-campagne rendeert tijdens de feestdagen

0

De eindejaarsperiode is een van de drukste tijden voor marketeers. Als je wil dat jouw TikTok-campagne op tijd rendeert, is nú het moment om te beginnen. Wacht je te lang, dan kost het je simpelweg meer budget om dezelfde resultaten te behalen. Door het algoritme van TikTok de tijd te geven om data te verzamelen en te optimaliseren, zorg je ervoor dat je niet ten onder gaat aan de stijgende concurrentie tijdens Black Friday, Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling.

Begin op tijd met het opvoeden van het TikTok-algoritme

In de maanden richting de feestdagen wordt de concurrentie heviger, wat leidt tot hogere advertentiekosten. Het grote verschil maak je door vroeg te starten, zodat het algoritme van TikTok de tijd krijgt om jouw ideale doelgroep beter te leren kennen en meerdere data punten kan gaan verzamelen om je optimalisaties tijdens de campagne zo effectief mogelijk te maken. Hoe eerder je begint, hoe efficiënter je campagne straks zal lopen.

TikTok benchmark data Nederland: wat zijn de kosten en resultaten?

Veel marketeers vragen zich af wat een TikTok-campagne zou mogen kosten en of ze het waard vinden om in de competitieve feestmaanden door te gaan met adverteren. De kosten variëren, afhankelijk van je doelgroep en campagne-instellingen. Wil je toch wat gemiddelden weten? Hieronder een aantal benchmark cijfers die wij direct van TikTok hebben gekregen.

Een ‘bereik’-campagne kan een CPM van onder de 1 euro opleveren, ideaal om in deze drukke periode veel ogen op je product of dienst te krijgen. Wil je meer verkeer genereren? Houd dan rekening met een hogere CPM, meestal tussen de 1,50 en 3 euro, maar je krijgt daar wel een CTR van boven de 15% voor terug.

De feestdagen brengen traditioneel hogere kosten met zich mee, maar door nú al je eigen benchmark data op te bouwen en het algoritme te laten optimaliseren, voorkom je dat je in december teveel betaalt voor minder resultaten. Voor meer gedetailleerde benchmark data van TikTok in Nederland kun je ons artikel hier lezen.

Red Ivy webinar TikTok

5 tips om jouw product te laten opvallen bij consumenten tijdens de feestdagen

Voor bedrijven die zich richten op de consument is TikTok dé plek waar je op een creatieve manier jouw producten en/of diensten kunt laten zien aan een breed publiek. Vooral tijdens de feestdagen zijn TikTok-gebruikers op zoek naar inspiratie. Hier zijn enkele tips om jouw merk eruit te laten springen:

#1: Speel in op cadeau-inspiratie

TikTok-gebruikers gebruiken het platform steeds vaker als hun go-to voor cadeautips. Maak gebruik van gift guides, creatieve unboxing-video’s of tutorials die jouw product op de voorgrond zetten. Voeg daarbij originele invalshoeken of productfeatures toe die jouw producten onderscheiden van de rest. TikTok is de plek waar mensen gaan zoeken naar cadeaus, zorg dus dat je daar te vinden bent.

#2: Personaliseer je advertenties en verhoog je conversies

Het algoritme van TikTok biedt krachtige tools om specifieke doelgroepen aan te spreken. Met functies zoals Video Shopping Ads en Gift Code Stickers kun je jouw advertenties volledig afstemmen op de behoeften en gedragingen van je potentiële klanten. Deze tools maken het mogelijk om niet alleen bredere doelgroepen te bereiken, maar ook om gerichte retargetingcampagnes op te zetten. Bijvoorbeeld: richt je op gebruikers die eerder interactie hadden met vergelijkbare producten of die hun winkelwagentje hebben achtergelaten. Door deze benadering zorg je voor relevante advertenties die niet alleen opvallen, maar ook daadwerkelijk leiden tot hogere conversies in deze competitieve periode.

#3: Creëer snelle, pakkende content die probleemoplossend is

Om écht op te vallen in de feed, moet je gebruikmaken van een bewezen contentstructuur: een sterke hook in de eerste 3-5 seconden, gevolgd door de belangrijkste verkooppunten in 10-20 seconden en eindigen met een duidelijke call-to-action. TikTok-gebruikers scrollen snel door hun feed, dus het is cruciaal dat je meteen de aandacht pakt. Begin je video met een herkenbaar probleem (bijvoorbeeld: “Geen idee wat je dit jaar moet kopen voor je partner?”), laat daarna de unieke eigenschappen van je product zien en sluit af met een sterke oproep, zoals “Bestel nu en profiteer van gratis verzending!”. Deze aanpak zorgt ervoor dat jouw video opvalt in een zee van content, vooral als je inspeelt op de kracht van storytelling en probleemoplossende content. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan het creative-center binnen de business manager van TikTok, hier vind je per industrie de best presenterende advertenties.

#4: Bouw momentum op vóór de piekperiode

Veel TikTok-gebruikers beginnen hun kerstinkopen ruim voor de feestdagen. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de gebruikers al minimaal een maand voor Kerst begint met shoppen. 16% van de consumenten starten zelfs 4 tot 6 maanden van tevoren. Wacht dus niet tot Black Friday om je campagne te lanceren, maar start al in oktober. Dit geeft je de tijd om waardevolle data te verzamelen en je content te optimaliseren op basis van wat goed presteert. Door vroeg te beginnen met zichtbaarheid en betrokkenheid, zorg je ervoor dat jouw merk top of mind is tegen de tijd dat de grote koopgekte losbarst.

#5: Gebruik creatieve tools om buzz te creëren

TikTok biedt meer dan alleen video’s; je kunt je content extra kracht geven met tools zoals Voting Stickers, Countdown Stickers en Gift Code Stickers. Deze interactieve elementen zijn perfecte manieren om betrokkenheid te creëren en buzz op te bouwen rond je producten of aanbiedingen. Gebruik een countdown-sticker om de spanning op te voeren voor een grote deal tijdens Black Friday, of laat je volgers stemmen op hun favoriete cadeau-bundel met een voting-sticker. Dit soort tools nodigen niet alleen uit tot interactie, maar zorgen er ook voor dat jouw content vaker gedeeld wordt. En meer delen betekent meer zichtbaarheid – precies wat je nodig hebt in deze drukke periode.

Ook als bedrijf kun je opvallen tijdens de feestdagen

Hoewel TikTok vooral bekend is als een consumentenplatform, kun je als bedrijf ook grote voordelen halen uit TikTok. B2B-marketing op TikTok vraagt echter om een andere benadering dan B2C.

Belangrijke strategieën zijn het creëren van educatieve content, gebruikmaken van humor, en het tonen van een kijkje achter de schermen in het bedrijf of bij producten. Bedrijven zoals Semrush en Shopify hebben succes gehad door op een luchtige manier marketingtips te geven en grappige, herkenbare situaties te presenteren om hun publiek te betrekken. Semrush heeft bijvoorbeeld video’s gemaakt over grappige zoekopdrachten, waardoor ze marketing zowel leuk als informatief maken. Denk ook aan arbeidsmarkt campagnes en kijkjes achter de schermen. Om het bedrijf meer een gezicht te geven.

Effectieve tactieken voor bedrijven op TikTok omvatten het opzetten van content-buckets die aansluiten bij de merkwaarden, het bieden van waardevolle content als prioriteit, en het authentiek betrekken van het publiek. Video’s kunnen variëren van producttutorials tot bedrijfsverhalen, waarbij de creatieve tools van TikTok worden gebruikt om het merk te humaniseren. Consistent posten en experimenteren met formats is cruciaal om te ontdekken wat het beste werkt bij je doelgroep.

Als je TikTok overweegt voor B2B-marketing, biedt het een unieke kans om op een persoonlijke manier in contact te komen met je publiek, vooral via humor, educatie en storytelling.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van TikTok tijdens de feestdagen?

Schrijf je dan in voor ons gratis webinar op 17 oktober 2024 om 12:00 uur, waar Lorenzo Bierhuys van TikTok je de beste tips geeft om het maximale uit je TikTok-campagne te halen, juist in de hectische feestperiode. Reserveer je plek en zorg dat jouw merk zichtbaar blijft in een oceaan van advertenties!