Social media

Zo maak je het algoritme boos [don’ts voor LinkedIn, Instagram, TikTok & Facebook]

0

We zijn altijd op zoek naar goede tips & tricks om je bereik op de socials te vergroten. Waar de algoritmes dagelijks worden aangepast, moeten wij onze kennis blijven bijspijkeren om impact te kunnen maken op onze doelgroepen. En eigenlijk zoeken we altijd naar de how-to, maar laten we eens onderzoeken wat je vooral níet moet doen op de socials!

Ik interviewde verschillende experts voor dit artikel.

LinkedIn | Corinne Keijzer

Ik interviewde Corinne Keijzer, LinkedIn-expert. Haar expertise voedt ze met eigen onderzoek, dagelijks contact met bedrijven over hun LinkedIn-ervaringen en haar contact met LinkedIn zelf.

Corinne benadrukt dat het op LinkedIn om kwaliteit gaat. Het algoritme is erop gericht om de lezer zoveel mogelijk waardevolle content, die nieuwe (zakelijke) inzichten geeft, voor te schotelen. Blijf op LinkedIn daarom ver weg van:

1. Clickbait

Een spannende eerste zin maken en na de ‘lees meer’-knop over iets anders verder gaan? Niet doen! Een belangrijke pijler voor het LinkedIn-algoritme is het openklikken van de tekst. Maar wanneer lezers vervolgens snel wegscrollen van de tekst, werkt dit eerder tegen je dan voor je.

De ‘dwell time’ (tijd die lezers aan je post besteden) is van sterke invloed op het verdere bereik van je post. Lezers die klikken en wél blijven lezen, helpen uiteraard bij het vergroten van het bereik. Zorg dus simpelweg voor een goede tekst met een pakkende inleiding die relevant is voor het gehele onderwerp.

2. I-like-you-you-like-me-groepjes maken

LinkedIn boost groepen? Niet doen. Sterker nog, dit is tegen de regels van LinkedIn. Je hebt kans om geblokkeerd te worden als je handelt in strijd met de gebruikersvoorwaarden.

3. Taggen zonder reacties

Iemand taggen en vervolgens geen like krijgen. Naast dat het een tikkeltje pijnlijk is… werkt het ook het algoritme tegen. Soms taggen mensen gebruikers om likes te genereren, of om hun netwerk te bereiken. Maar als deze mensen zelf niet op de post reageren, kan dit het bereik dus zelfs afremmen.

4. Reposten

Reposten is uit, zo blijkt! En dan helemaal de variant met eigen aanvulling. Op het moment werkt een like meer stimulerend dan iets reposten. Dat was voor mij een verrassend inzicht. Een like werkt goed, een comment nog beter. Vooral als de comment inhoudelijk relevant is. Hier speelt ook nog mee wie er repost of reageert. De invloed van een medewerker is sowieso kleiner dan die van iemand van buitenaf.

5. Privé-content en zielige verhalen

In elke LinkedIn-training treft Corinne wel iemand die zich stoort aan de mate van privé-verhalen. Zeker in de afgelopen zomermaanden was het weer bal met al die vakantiekiekjes. LinkedIn heeft laten weten dat het algoritme zo is aangepast, dat deze privé-content wel in het directe netwerk wordt getoond, maar voor 2e-graads connecties en wordt afgeremd.

Het belangrijkste advies van Corinne over LinkedIn? Maak het inhoudelijk interessant. Daar kom je het verste mee.

Telefoon in hand met socials

Instagram | Kirsten Jassies

Kirsten Jassies is socialmedia-expert en trainer en deelt voor dit artikel haar kennis over Instagram met ons.

Op Instagram krijg je gemakkelijk ‘straf’ voor het delen van de verkeerde content. Die straf komt in verschillende vormen, zoals het tegenhouden van het bereik van je post, het weghalen van audio onder je video, het blurren van je content met een label erop, een waarschuwing dat je 48 uur ’stil moet zitten’, niks mag doen, of zelfs verwijdering van je account.

Wat is die ‘verboden’ Instagram-content waar je het algoritme boos mee kan maken?

1. Algoritmische Censuur

  • Het gebruik van meer dan 30 hashtags kan leiden tot blokkering van een post.
  • De inhoud wordt soms niet gedeeld met volgers, bijvoorbeeld door het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek. Dit geldt dan voor muziek die er bij de video inzit, niet voor muziek die je uitkiest bij je post vanuit het systeem.

2. S*ks en alcohol

  • Creatieve manieren om woorden zoals ‘seks’ of ‘tepels’ te omzeilen, worden snel opgepikt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van alternatieve spellingen.
  • Instagram verbiedt afbeeldingen van vrouwentepels, maar mannentepels worden wel toegestaan. Penissen zijn dan weer wel gevoelig. Een voorbeeld hiervan is @SpektakelWonen. Eigenaar Jeroen maakt keramieke-objecten, waaronder penissen. Deze moet hij op Instagram blurren om censuur te omzeilen.
  • Video’s of foto’s met alcohol wordt als 18+ content beschouwd. Daarom worden ze vaak beperkt in zichtbaarheid. Zeker als er een combinatie is met muziek, wordt het bereik beperkt.

3. Medische content

Operatiefoto’s worden vaak geblurred door Instagram. Een voorbeeld is Hand Surgery Hub (Xander Smit), waarbij foto’s van operaties eerst werden geblokkeerd, maar uiteindelijk na herhaalde meldingen werden goedgekeurd met de inhoud nog steeds geblurred.

TikTok is minder streng in vergelijking met Instagram wat betreft het tonen van bloederige inhoud. Denk aan de liposuctievideo’s van Dr. Miami. Mocht je een liefhebber zijn, zoek dan daar je heil.

4. Geweld en ongelukken

Verschillende gebruikers zien verschillende soorten inhoud, afhankelijk van hun interesses en eerdere interacties. Ongelukken en gruwelijke beelden worden soms getoond, afhankelijk van het kijkgedrag en de voorkeuren van de gebruiker. Kirsten geeft als voorbeeld:

Mijn zoon ziet best wel gruwelijk video’s van ongelukken die ik gelukkig niet zie. Het algoritme laat ze bij hem wel toe, bij mij niet.

TikTok | Maartje Blijleven

Digital community-expert Maartje Blijleven, verdiept zich in verschillende social media, waaronder TikTok. Wat haar opvalt: het algoritme verandert steeds en het is lastig om ‘onder de motorkap’ te kijken, net als bij de meeste socialmedia-platformen het geval is. Toch wil ik je op het hart drukken, dat je de volgende dingen beter niet kunt doen.

Wat kun je doen om het TikTok-algoritme boos te maken?

1. Saaie content zonder hook

Een inkopper, maar ook voor TikTok geldt de relevantie logica: als je geen views behaalt, wordt het verdere bereik beperkt. Het is natuurlijk het doel van TikTok om gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden. Dus zorg voor een aantrekkelijke hook in de eerste 3 seconden.

2. Te vaak én te weinig posten

Luister niet naar de mythe dat je 3x per dag iets moet plaatsen voor het algoritme. Plaats regelmatig content, maar overdrijf niet. Te vaak iets posten vergoot de kans op kwalitatief slechte content. Daar wordt het algoritme niet blij van. Plaats liever 1x per dag relevante content voor een specifieke doelgroep.

3. Vragen om likes

Wat echt een no-go is voor het algoritme: aan het einde van je video vragen of mensen het bericht willen liken en je willen volgen. Het algoritme beloont je voor video’s die uitgekeken worden. Als je een saai einde plaatst, is de kans groot dat de kijkers direct afhaken en dat vindt het algoritme niet leuk.

4. Betaalde volgers

Logisch, maar het noemen waard. Ingekochte volgers volgen jouw content niet écht, waardoor jouw bereik juist zal afnemen. In datzelfde straatje geldt de ‘follow for follow’. Je wil relevant zijn voor een bepaalde doelgroep. Met dit soort strategieën fok je alleen het algoritme op en trek je (meer van) de verkeerde volgers aan. Niet doen dus. Kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit.

5. Opnieuw posten

Loopt je post niet zoals gewenst? Pak dan eerder je verlies, dan dat je de video delete en opnieuw post. Dit wordt gezien als spammen. Daar houd geen enkel socialmedia-platform van. Een post die eerder viral ging opnieuw plaatsen, werkt ook averechts trouwens. Als je geen views hebt en je ziet bij je stats de melding ‘Not eligible for the For You feed‘, dan heb je de regels overtreden dat je originele content op het platform moet delen. Als je dit te vaak doet, riskeer je zelfs een ban.

Telefoon met tiktok open

Facebook | Matthijs Mentink

Matthijs is communicatiestrateeg én heeft een technische kant: hij ontwikkelde met zijn compagnon een tool die inzicht geeft in de relevantie van je content. De kennis die hij hieruit, opdoet zet hij weer in in zijn communicatiewerk en bij de trainingen die hij geeft.

Matthijs benadrukt:

Het algoritme is een digitalisering van de menselijke interesse. Dus denk gewoon alsof je tegen iemand praat in de kroeg. Wat daar niet werkt, werkt digitaal ook niet. Zo simpel is het. Zenden, zenden, zenden werkt niet bijvoorbeeld.

Zo kwamen ze erachter dat solliciteertips voor UWV juist niet werkten. Het bleek dat mensen online meer naar herkenning op zoek waren. En wanneer ze weer waren aangehaakt, kwamen die sollicitatietips wel in een later stadium. Dus juist verhalen van mensen ‘zoals jij’ die ook even in een rotsituatie zitten en daar uiteindelijk zijn uitgekomen.

Hoe je het Facebook-algoritme boos maakt:

1. Content plaatsen puur om te posten

Het lijkt voor de hand liggend, maar het gebeurt te vaak. Het gaat niet om jou, maar om je publiek. Maak dus content voor hen.

2. Inconsistent posten

Als je zo onregelmatig post dat je publiek nooit weet wat ze kunnen verwachten, stoppen ze minder snel met scrollen bij het zien van je naam én haken ze sneller af als je content niet aansluit op hun verwachtingen.

3. Te vaak posten

Echt waar. Facebook (en de meeste andere platforms behalve X) serveert je posts meerdere dagen uit. Als je te vaak nieuwe dingen post, pusht het algoritme meestal alleen je laatste post. Hierdoor krijgen eerdere posts minder aandacht. Het duurt vaak even voordat Facebook doorheeft voor wie je posts relevant zijn. Door te snel te posten, geef je het platform niet genoeg tijd om dit uit te zoeken, wat zonde is.

Houd minimaal 24 uur tussen iedere post, liever zelfs meer. 2 Tot 3 keer posten per week is dan al snel de max – Matthijs.

4. De relevantie achter een link verbergen

Mensen besluiten binnen 3 seconden of iets de moeite waard is. Als ze de waarde van je post niet direct zien, haken ze af en dat vindt het algoritme niet fijn. Begin direct met de essentie en biedt waarde in de post zelf. Gebruik links of aanvullende content pas na de eerste 20 seconden van je video bijvoorbeeld.

5. Steeds dezelfde invalshoek

Het algoritme van Facebook wil unieke content zien, net als je publiek. Als ze merken dat je iets herhaalt, krijgt je post minder aandacht. Zorg er dus voor dat elke post een unieke en aanvullende invalshoek heeft. Als je bijvoorbeeld 3 keer over dezelfde lezing wil posten, gebruik dan steeds andere foto’s en vertel een ander verhaal. Laat verschillende mensen aan het woord of bespreek diverse aspecten van het evenement. Dit is ook leuker voor je publiek, want als ze steeds iets nieuws ontdekken, blijven ze meer betrokken.

Conclusie: hoe maak je een algoritme boos?

Algoritmes zijn ontwikkeld om ieder socialmedia-platform interessant te houden voor de gebruikers. Relevantie staat centraal, maar de nadruk ligt per social-medium net anders. Zo stem je het LinkedIn-algoritme ongunstig met irrelevante content en die van TikTok wanneer het ‘saai’ is. Ook zijn er trucs om ieder algoritme boos te maken, zoals te vaak posten.

Maar… wil je dat? Of wil je liever toch een zo groot mogelijk bereik? Misschien helpt het ook om een keer extra vriendelijk naar je beeldscherm te glimlachen. 😉