Content

Iedereen kan video’s maken! Zo maak je een goede start

0

Als er een boek is waarvan de titel exact beschrijft wat je van de inhoud verwacht, dan is het wel het boek: Dus jij denkt dat je geen video’s kunt maken? van Pelpina Trip. Het boek is geschreven voor ondernemers, communicatieprofessionals en marketeers die wel aan de slag wíllen met video, maar de drempel te hoog vinden. Dit boek geeft je alle handvatten die je nodig hebt om een goede start te maken met filmen op je telefoon, zonder veel extra tools en met tips voor het gebruik van AI om het extra makkelijk te maken.

Video wordt steeds belangrijker

We moeten iets met video, het duikt vaker op in zoekresultaten, terwijl tekst daardoor steeds minder relevant is omdat Google direct al zelf antwoorden geeft en omdat mensen gebruikmaken van AI. Daarnaast worden YouTube en TikTok juist gebruikt als zoekmachines. Ook LinkedIn brengt video terug en gaat er meer aandacht aan geven.

Vooral verticale video is dus belangrijk. Maar hoe beginnen we daar nou mee? Pelpina biedt in haar boek Dus jij denkt dat je geen video’s kunt maken? (affiliate) 3 levels aan en dat is een hele opluchting!

Level 1 video’s

Een level 1 video is wat anderen misschien wel een b-roll video zouden noemen. Je hoeft er niet voor te praten, je hoeft niet eens per se zelf in beeld te komen.

Je filmt maar één shot. De truc zit vervolgens in de tekst die je over de video heen zet. Daar plaats je een quote, een vraag of geef je uitleg.

Een goed voorbeeld zijn de reels van The Retro Kid Ben. Hij loopt alleen maar naar voren met een mok en neemt een slok. Hij plaatst tekst over zijn video en gebruikt precies dezelfde video de hele week. Kan gewoon. Want door de tekst is het toch de moeite om het te bekijken. Hij heeft 1,7 miljoen volgers. Weinig moeite, groot effect.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Herzberg (@theretrokid_ben)

Eenzelfde level 1 video maakte ik met het boek van Pelpina. Met iets meer bewerking in de tekst, waardoor je iets langer blijft kijken omdat de tekst in beeld wijzigt. Ook heel gemakkelijk gedaan en je hoeft niet in de camera te praten, maar kunt zo toch je boodschap overbrengen.

De politie bij Schiphol deed het nog een tandje creatiever. Het is wel één shot, maar door de camerabeweging zit er eigenlijk een heel verhaal in. Een soort six word story, maar dan in zes seconden.

Level 2 video’s

In een Level 2 video hoef je van Pelpina nog steeds niet te praten. Ze noemt dit zelf een slideshow: foto’s en video’s die je achter elkaar plakt. Je zet er muziek onder en plakt er tekst op. Zo kun je nog meer verhaal kwijt.

Pelpina adviseert wel om hiervoor vanuit verschillende hoeken te filmen en goed te letten op het moment dat je filmt, zodat het niet saai wordt. Editen kan handmatig, maar je kunt ook gebruik maken van templates die al je foto’s en video’s al achter elkaar zetten op de maat van de muziek. Je hoeft dan alleen nog tekst toe te voegen.

Een voorbeeld van een Level 2 heeft Pelpina op haar eigen Instagram-pagina staan. Korte stukjes video, niet eens per se relevant bij de boodschap, en gewoon wat tekst er overheen. Super simpel en super effectief.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pelpina Trip (@pelpina)

Kirsten Jassies maakte op deze manier een vlog van een week in Londen. Slideshow, muziek eronder en nog even met tekst extra informatie geven over wat je ziet. Dit kan dus ook een rondleiding in je bedrijf zijn, je kunt je productieproces op deze manier laten zien of je laat een medewerker op deze manier een dagvlog maken.

In een level 2 video komen ook de tips over het filmen goed van pas:

  • Gebruik verschillende hoeken: heel dichtbij, juist verder weg, van boven of door je telefoon om te keren
  • Maak gebruik van beweging, door je telefoon te bewegen of door iets in beeld te bewegen
  • Maak actieshots, zoals in- of uitzoomen, panning of tracking
  • Voeg creatieve overgangen toe, zoals een fade to black

Ook een hele opluchting is dat juist de functies van je telefoon worden aangeraden, zoals het filmen in cinematic modus op je iPhone. Sommige andere filmmakers zijn daar tegen, omdat het nep is en ze de kwaliteit ervan lager vinden. Volgens Pelpina zien je beelden er daardoor juist professioneler uit.

Een eenvoudig voorbeeld van wat verschillende shots en overgangen zie je in deze video over een koffietentje:

Level 3 video’s

Bij een level 3 video mag je alles uit de kast halen. Deze video’s zijn ook niet meer per definitie verticaal, maar zijn vaak ook traditioneel horizontaal. Je mag in deze video’s praten of kunt mensen interviewen. Zorg dan wel voor goed geluid, zoals met een dasspeld-microfoon die je op je telefoon aansluit.

Behalve het creatieve filmen, zoals dat bij Level 2 al werd geïntroduceerd, wordt het editen van de video nu ook belangrijk, al zijn er veel tools die hier je leven een stuk gemakkelijker in kunnen maken. Natuurlijk helpt een goede workflow ook al:

  • Verwijder tijdens het filmen al de shots die je toch niet gaat gebruiken.
  • Maak na het filmen een selectie van de shots die je wil gebruiken en plaats ze in een apart mapje.
  • Zet eerst alle ‘talking head’ shots van jezelf, of van een interview, achter elkaar.
  • Plaats de visuele shots of b-roll eroverheen. Zo blijf je het geluid van bijvoorbeeld het interview horen, maar wordt het beeld veel interessanter.
  • Als laatste stap voeg je teksten en grafische elementen toe.

Ik deed een poging om een Level 3 video te maken van de boeklancering van het boek waar dit artikel over gaat. Het was de eerste keer dat ik zo’n video volledig zelf maakte. Het zit misschien meer tussen een Level 2 en Level 3 video in, maar ook dan kun je dus vrij eenvoudig al best een aardig resultaat behalen, denk ik.

Een beter voorbeeld is de video van Pelpina die ze voor Frankwatching maakte, om uitleg te geven over de LinkedIn profielvideo.

De drempel over

Video’s maken met je smartphone is vooral een kwestie van doen. Je hebt er niet veel voor nodig, je moet vooral die drempel even over.

Zoek je nog ideeën voor je video’s? Gebruik daar bijvoorbeeld ChatGPT voor.

Level 1 en 2 video’s zijn vrij snel en gemakkelijk gemaakt. Je bepaalt zelf hoeveel tijd en creativiteit je erin wil stoppen. Vergeet vooral de tools niet die het bewerken kunnen versnellen.

Ben je toe aan level 3 video’s en misschien nog wel meer? Wil je nóg meer tips over hoe je ervoor kan zorgen dat mensen jouw video ook blijven kijken? Dan ben je klaar voor het boek van Geertje Algera, dat eigenlijk naadloos aansluit op dit boek (affiliate) van Pelpina.