SEO

Gedropt in ranking na de Google March Update? Zo herstel je dat

0

En toen kelderde mijn webshop in ranking…. Daar was de March 2024 Core Update, bekend als een van de grootste wijzigingen in het algoritme tot nu toe. 5 maart 2024 kondigde Google de Core Update aan. Na 45 dagen was op 19 april 2024 de update volledig afgerond. Ik neem je mee in mijn proces naar herstel.

De Google March Update

In maart 2023 rolde Google de March Update uit. Een update met de nadruk op de kwaliteit van content en de algehele gebruikerservaring op websites. Twee kernconcepten stonden hierbij centraal:

  1. Helpful content
  2. EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness)

De March 2024 Update is uniek, omdat het verbeteringen brengt aan diverse componenten van het kernsysteem van Google. Dat betekent dat, naast het aanpakken van niet-originele en lage kwaliteit content, deze update ook de manier verbetert waarop Google nuttige resultaten toont. Het systeem dat websites op helpful content beoordeelt, is nu officieel onderdeel van het core ranking-mechanisme. Hierdoor is Google nu beter in staat om diverse signalen met elkaar te vergelijken bij de bepaling van de kwaliteit van content, in plaats van afhankelijk te zijn van één losstaand systeem.

Website-brede-signalen

Google kijkt niet alleen op het niveau van een enkele pagina, maar ook website-brede-signalen worden nu meegenomen in de beoordeling van de kwaliteit van de content. Google wil dat gebruikers niet alleen de gewenste informatie vinden, maar ook dat deze informatie wordt weergegeven op een duidelijke en toegankelijke manier. De leesbaarheid, navigatie van de website en de snelheid waarmee pagina’s laden worden daardoor nóg belangrijker.

Helpful content

Helpful content is inhoud die echt waardevol is voor de gebruiker. Content die vragen beantwoordt, problemen oplost en relevante informatie biedt zonder onnodige omwegen en te veel zoekwoorden. Google beloont websites die gericht zijn op het daadwerkelijk helpen van hun gebruikers. Websites met oppervlakkige, onjuiste of misleidende content worden juist bestraft.

EEAT

Ook EEAT werd verder versterkt met deze update. Google legt nu nog meer nadruk op de autoriteit en betrouwbaarheid van een website. Dit betekent dat websites moeten laten zien dat ze expertise hebben in hun vakgebied, dat ze autoriteit bezitten (bijvoorbeeld door links van andere gezaghebbende sites) en dat ze betrouwbaar zijn (denk aan SSL-certificaten, positieve gebruikerservaringen).

Waarom zakken juist (kleine) webshops meer in ranking na de update?

De update van maart 2024 heeft geleid tot een verschuiving in de SERP-resultaten. Websites die helpful content bieden, stijgen in positie ten opzichte van websites die dat nauwelijks doen. De meeste webshops bestaan voornamelijk uit algemene productinformatie en bevatten minder inhoud die Google als behulpzaam ziet. Daarom zie je vooral bij webshops met korte productinformatie en het ontbreken van gebruikersreviews vanuit echte ervaringen een daling.

Het effect van de March Update op mijn webshop

Deze update heeft een flink effect gehad op de zoekresultaten van verschillende website- en webshops. Waaronder die van mijzelf. De update leidde tot een aanzienlijke daling in ranking en organische traffic. Er was dus werk aan de winkel!

Na de March Update zag ik een duidelijke daling in de ranking van mijn webshop. Dit was dus vooral zichtbaar in de organische traffic, die in de weken na de update aanzienlijk afnam. In de onderstaande grafieken kun je zien hoe de ranking van mijn webshop plotseling daalde direct na het afronden van de update.

Gedaalde ranking webshop na March Update van Google

Grafiek in Search Console: vanaf 19 april is er een duidelijke daling waar te nemen in het aantal klikken en het totaal aantal vertoningen.

 

Gedaalde ranking webshop na March Update van Google GA4

Grafiek in GA4: vanaf 19 april is er een duidelijke daling waar te nemen in het aantal sessies.

Een daling in ranking

Een daling in ranking betekent minder zichtbaarheid en had daarmee ook een directe impact op de omzet. Ik merkte het ook in het aantal bestellingen. Waar mei 2023 mijn beste maand was qua omzet, daalde mijn omzet in mei 2024 tot de helft van het jaar daarvoor! Maar in plaats van stil te zitten, besloot ik te analyseren waar er werk aan de webwinkel was.

Het bleek dat mijn content niet genoeg voldeed aan de nieuwe richtlijnen van Google. Veel van mijn pagina’s bevatten generieke productinformatie. Informatie die niet voldoende in de diepte ging of geen echte waarde bood aan mijn bezoekers. Het was zaak om meer focus te leggen op het creëren van nuttige, betrouwbare en mensgerichte inhoud. Content die antwoord geeft op de werkelijke vraag van de bezoekers. Content die mijn bezoeker als nuttig ervaart.

Wat heb ik vervolgens gedaan?

‘Kleine’ aanpassingen binnen mijn webshop waren nodig. Om mijn ranking te herstellen, heb ik een aantal gerichte acties ondernomen. Ik heb ernaar gestreefd om zowel de content als de algehele ervaring van mijn bezoekers te verbeteren. Deze inspanningen kostten tijd, maar vielen relatief mee. Zeker gezien het snelle herstel na de aanpassingen.

  1. Toevoegen van meer helpful content: ik ben begonnen met een grondige check van mijn bestaande content. Pagina’s die weinig waarde leken te bieden, heb ik herschreven. De focus lag op het creëren van content die specifiek inspeelt op de behoeften en vragen van mijn doelgroep. Ik schreef diepgaandere productbeschrijvingen op productpagina’s met tussenkoppen die een duidelijke structuur bieden. Ook plaatste ik FAQ’s op categoriepagina’s en daarnaast schreef ik blogs die echt nuttige informatie bieden. Actie: een veelgestelde vraag van mijn klanten is of vintage-verlichting ook in de badkamer te gebruiken is in verband met vocht. Als antwoord daarop heb ik een complete blog geschreven. Hierin heb ik alle vragen met betrekking tot badkamerverlichting en vintage-lampen beantwoord.
  2. EEAT-content versterken: vervolgens heb ik gewerkt aan het versterken van EEAT binnen mijn webshop. Ik heb meer bewijs van mijn expertise toegevoegd, zoals het verwerken van klantrecensies en het benoemen van mijn jarenlange ervaring in de over ons-pagina. Actie: op een categoriepagina over plafondlampen heb ik Google reviews geplaatst die specifiek over plafondlampen gaan. Bij de categorie hanglampen heb ik reviews geplaatst die gaan over hanglampen. De reviews en de content wordt daardoor relevant en éxtra betrouwbaar.
  3. Verbeterde gebruikservaring: daarnaast heb ik de algehele gebruikerservaring op mijn website verbeterd. Dit omvatte, in mijn specifieke geval, vooral het versnellen van de laadtijden van pagina’s. Actie: ik bied in mijn webshop unieke producten aan en in mijn database staan nu ongeveer 8000 foto’s. En dat worden er wekelijks meer 😉. Ik heb daarom een plug-in die deze afbeeldingen automatisch omzet in webp-formaat. Dit scheelt een enorme hoop laadtijd. Ook heb ik mijn webshop op een server geplaatst met een grote bandbreedte en een eigen geheugen.
  4. Verbeteren internal linking: ik heb de internal linking verbeterd door op de categoriepagina’s, vanuit beantwoorde vragen, door te linken naar blogs die specifiek op die vraag verder ingaan. Hiermee wordt de link relevant binnen de context en content waar hij staat. Actie: in de categorie hanglampen heb ik verwezen naar een blog die specifiek gaat over het aanpassen van de lengte van de hanglamp na aankoop, een onderwerp wat helpful is in het beslisproces voor de klant.

Wat er gebeurde na mijn aanpassingen?

Na het doorvoeren van deze aanpassingen, begon ik al snel positieve resultaten te zien. De ranking herstelde zich geleidelijk. Ook nam de organische traffic weer toe, wat leidde tot meer bezoeken, conversies en een herstel van de omzet.

Naast dat er een herstel heeft plaatsgevonden, krijg ik ook terug van mijn bezoekers dat de informatie die op de webshop staat voor hen heel handig is. Ook kan ik nu, in de communicatie via WhatsApp en e-mail, makkelijker links met specifieke informatie delen. De informatie is relevant en helpend, waardoor niet alleen mijn webshop een betere gebruikerservaring biedt, maar de algemene kwaliteit van mijn service gestegen is. Win-win!

Nog een paar tips van mij persoonlijk

De Google March Update bleek voor veel webshop-eigenaren een wake-up call, inclusief voor mijzelf dus. Mocht je zelf nog worstelen met de effecten van deze update, dan zijn hier nog een paar extra tips:

  1. Investeer in hoogwaardige content: zorg ervoor dat je content biedt die echt waardevol is voor je bezoekers. Vermijd oppervlakkige teksten die alleen maar zijn geschreven om op te vullen met zoveel mogelijk zoekwoorden. Beantwoord de échte vragen die je klanten hebben. Verzamel deze en vraag je klantenkring eens of er vragen zijn die ze jou nog niet hebben gesteld. Social media is hier een goede plek voor! Stel bijvoorbeeld een mini-enquête op in je Stories met stickers waar mensen hun vragen kunnen achterlaten.
  2. Bouw aan je autoriteit: werk actief aan het verkrijgen van backlinks van betrouwbare bronnen en zorg ervoor dat je expertise duidelijk zichtbaar is op je website. Koop géén backlinks. Schrijf interessante content waar anderen graag zelf naar toe linken als bron. Een link vanuit relevante content is zoveel meer waard! Kijk ook eens in je Search Console bij ‘Links’. Zie je referrals die niet van toegevoegde waarde zijn? Je kunt deze dan ‘disavowen’ door een afwijzingslijst van websites te uploaden. Schrijf ook een ijzersterke over ons-pagina waarin je certificaten, cursussen, opleidingen en werkervaring benoemt.
  3. Focus op gebruikerservaring: verbeter de snelheid en toegankelijkheid van je website om ervoor te zorgen dat bezoekers een prettige ervaring hebben. Op Pagespeed Insights krijg je al een aardig inzicht in aspecten die verbeterd kunnen worden. Gebruik ook een tool als Hotjar om te zien hoe jouw bezoekers zich over je website bewegen. Zijn er plekken waar men vastloopt? Los dit op! Zorg voor een duidelijke menu-structuur en hoge contrasten in beeld en tekst, zodat je site ook goed te navigeren én goed leesbaar is.

Aan de bak!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn eigen bevindingen. Blijf veranderingen en updates in de gaten houden. Je webshop is een belangrijke plaats voor de interactie met je klant, dus die verdient aandacht! Zeker nu de transitie is ingezet van het traditionele SEO naar SGE is het bieden van online meerwaarde een vereiste om zicht- en vindbaar te blijven.

Heb jij als (kleine) webshopeigenaar ook te maken gehad met een negatief effect door de Google March Update? Deel je ervaringen in de reacties, ik ben heel benieuwd wat jouw bevindingen én tips zijn!