Een toekomstbestendige organisatie bouwen? Richt je pijlen op interne communicatie
Nederlandse bedrijven en instellingen zijn het afgelopen jaar minder productief geworden. Het CBS meldt zelfs de grootste daling arbeidsproductiviteit in bijna vijftien jaar. Veel bedrijven nemen maatregelen om de productiviteit weer te verhogen*. De meerderheid van deze bedrijven investeert in technologie en efficiëntere werkprocessen. Mijn advies; investeer in interne communicatie om het werkklimaat te verbeteren.
In de bestuurskamer wordt zelden gedacht aan communicatie als strategisch instrument voor organisatieontwikkeling. Het is tijd dat daar verandering in komt.
Interne communicatie draagt bij aan het creëren van een positief werkklimaat, waarin medewerkers zich gezien en gehoord voelen, betrokken worden bij wat er speelt binnen de organisatie en goed geïnformeerd zijn, zodat ze hun werk efficiënt kunnen uitvoeren en met plezier doen. Dit is essentieel voor de toekomst van jouw organisatie.
Wat levert interne communicatie jouw organisatie op?
Ik geloof in de kracht van interne communicatie om aan een toekomstbestendige organisatie te bouwen. Kies voor een integrale aanpak en interne communicatie levert jouw organisatie veel meer op dan alleen een hogere productiviteit.
1. Verbeterde productiviteit
Medewerkers die over actuele en begrijpelijke (taak)informatie beschikken en de juist collega’s weten te vinden, voeren hun werk efficiënter uit. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en hun werk met plezier doen, zetten ook graag een stapje extra.
2. Lager verzuim en verloop
Hogere medewerkerstevredenheid leidt tot lager verzuim en verloop. Hiermee bespaart jouw organisatie kosten voor verzuim en re-integratie en voor werving, selectie en onboarding van nieuwe medewerkers. Minder uitstroom beperkt bovendien het verlies van kennis en ervaring.
3. Hogere klanttevredenheid
Medewerkers die goed geïnformeerd zijn en hun werk met plezier doen, zijn klanten beter van dienst. Hogere klanttevredenheid versterkt de reputatie van de organisatie. Dit draagt bij aan het behouden van bestaande klanten en aantrekken van nieuwe klanten.
4. Verbeterd innovatief vermogen
In een organisatie waar aandacht is voor kennisdeling en ontwikkeling voelen medewerkers zich gestimuleerd om ideeën te delen. Dit draagt bij aan innovatie en verbetering van producten en diensten. Medewerkers die (taak)informatie en collega’s goed weten te vinden, zijn ook beter in staat problemen op te lossen.
5. Hoger adaptief vermogen
Medewerkers die zich verbonden voelen met de missie en strategie van de organisatie en weten wat deze voor hun dagelijkse werk betekenen, zullen makkelijker meebewegen in veranderingen. Dit stelt de organisatie in staat om sneller en effectiever te reageren op veranderingen in de buitenwereld.
Dat klinkt mooi, maar hoe realiseer je dat?
Het is belangrijk dat verschillende disciplines binnen jouw organisatie hun krachten bundelen om een allesomvattende interne communicatiestrategie te ontwikkelen, die past bij de strategie en doelen van je organisatie. Wie heb je waarvoor nodig? Een paar voorbeelden:
Leiderschapsgedrag
Leiderschapsgedrag is een bepalende factor als je een communicatiecultuur wil creëren die zich kenmerkt door openheid, veiligheid en vertrouwen. Daarnaast spelen directie en leidinggevenden een belangrijke rol om medewerkers goed mee te nemen in de strategie van de organisatie en hen in een vroeg stadium te betrekken bij veranderingen.
Begrijpelijke (taak)informatie
Begrijpelijke (taak)informatie beschikbaar stellen en actueel houden is een gedeelde verantwoordelijkheid van stafafdelingen zoals HR, IT en Facility Management. Het is ook van belang dat ze de informatie consequent via de daarvoor aangewezen communicatiekanalen en -middelen aanbieden, zodat deze makkelijk vindbaar is voor medewerkers.
Goede infrastructuur
Een goede infrastructuur van digitale tools, kanalen en middelen vormt de basis voor samenwerking en kennisdeling. Om ervoor te zorgen dat deze infrastructuur medewerkers zo goed mogelijk ondersteunt in hun dagelijkse werk is het van belang om aan te sluiten bij hun manier van werken en behoeften. Daarnaast vraagt adoptie aandacht, zodat medewerkers de tools, kanalen en middelen effectief kunnen en gaan gebruiken. Hier speelt de afdeling IT een essentiële rol in.
Inspirerende werkomgeving
Een inspirerende werkomgeving stimuleert ontmoeting, samenwerking en kennisdeling op kantoor. Het is de verantwoordelijkheid van de afdeling Facility Management om een omgeving te creëren met verschillende type ruimtes en werkplekken, passend bij de aard van de werkzaamheden en behoeften van medewerkers.
Wil jij het verschil maken voor jouw organisatie?
Geloof jij net als ik in de kracht van interne communicatie en wil je hiermee aan de slag voor jouw organisatie? Ik help je er graag bij! In mijn artikel ‘Interne communicatie inrichten; maak het verschil met een integrale aanpak’ neem ik je stap voor stap mee in mijn aanpak.