Social media

Nieuwe functies in Google Ads voor AI-gestuurde campagnes

0

Nieuwe AI-functies, wie wil daar niet meer over weten? Ik in ieder geval wel! Tijdens het DMEXCO-evenement heeft Google weer een boeiende presentatie gegeven waar interessante, nieuwe AI-functies zijn gepresenteerd voor Google Ads.

AI-gestuurde campagnes worden steeds belangrijker in veel Google Ads-accounts, maar de laatste tijd werd ook veel informatie verborgen voor SEA-specialisten. Campagnes zijn aan de ene kant makkelijker om op te stellen (dankzij AI), maar aan de andere kant moeilijker om te beheren. Alles gaat automatisch en de inzichten zijn minimaal.

Gelukkig lijkt daar verandering in te komen. Er komen nieuwe functies beschikbaar in Google Ads. De leukste functies licht ik toe in dit artikel.

#1: verbeterde conversational experience voor zoekcampagnes

Het is al bekend dat je ‘hulp’ kunt vragen aan Google bij het opbouwen van je search campagnes, door de conversational experience op te starten. Hiermee chat je met Google en zet je, met behulp van AI, een complete search campagne op. Zeker voor kleine bedrijven is dit heel handig.

Google ziet dat hier volop gebruik van wordt gemaakt. In de komende maanden wordt deze ervaring ook beschikbaar in andere talen waaronder Duits, Frans en Spaans. Helaas is het nog niet bekend wanneer deze in het Nederlands uitgerold wordt.

#2: betere beelden met behulp van AI

Om op te vallen tussen alle verschillende advertenties die er tegenwoordig zijn, moet je goed nadenken over de beelden die je gebruikt voor je campagnes. Het beste is als je een verhaal kunt vertellen met de advertentie beelden. Gelukkig hoef je niet zelf deze afbeeldingen te maken. Op dit moment is het mogelijk om AI-gestuurde beeldbewerking te gebruiken in Performance Max (PMax) campagnes. Goed nieuws! Nu wordt deze functie ook beschikbaar voor Search, Display, DemandGen en App campagnes. Zo kunnen we dezelfde kwaliteit en in sommige gevallen dezelfde afbeeldingen gebruiken over de verschillende campagnes.

Daarnaast was er al een mogelijkheid om assets te laten genereren via AI. Je kunt assets (afbeeldingen) automatisch laten creëren via een prompt met de generatieve asset tools in Google Ads. Deze functie wordt nu ook beschikbaar gemaakt in zes nieuwe talen, waaronder Nederlands.

#3: je merk beter uit laten stralen in Performance Max-campagnes

Vanaf volgende maand kun je merkrichtlijnen instellen in jouw PMax-campagnes. Daarmee kun je controleren hoe jouw merk wordt gepresenteerd. Je kunt het volgende instellen:

  • Kleuren
  • Lettertypen
  • Bedrijfsnaam
  • Logo’s (1-5 afbeeldingen)

Hiermee zorg je dat je merkidentiteit consistent blijft. Tot nu toe hebben SEA-specialisten minimaal invloed op hoe de advertenties worden getoond. Vaak voldoet de automatisch samengestelde advertentie vanuit PMax-, display- en DemandGen- campagnes niet goed aan de merkrichtlijnen. Hier lijkt eindelijk een oplossing voor te komen!

#4: meer inzicht in Performance Max-campagnes

Er komt meer inzicht in de performance van PMax-campagnes in jouw Google Ads-account. Hier werd lang over geklaagd door SEA-specialisten. Een PMax-campagne wordt vaak omschreven als een ‘black box’ door de minimale inzichten. Google heeft bekendgemaakt dat er meer inzichten beschikbaar komen.

  • Een creatieve rapportage zal je duidelijk advies kunnen geven over hoe je advertenties een betere Ad Strength kunnen krijgen.
  • Conversiecijfers worden gerapporteerd bij de verschillende assets die je in hebt gesteld in je advertenties. Zo kun je zien welke asset (afbeelding, kop, beschrijving) ook echt bijdraagt aan resultaat.
  • Een asset coverage-rapportage zal slechtpresterende asset groepen identificeren en specifieke aanbevelingen geven om ze te verbeteren.
  • Er komt meer inzicht in de prestaties, dat zal in één weergave plaatsvinden.
  • Een target pacing rapport zal aangeven of je goed op weg bent naar de doel ROAS of CPA die je in hebt gesteld.
  • Een impressieaandeel rapport zal je inzicht geven in hoe prominent jouw search- en shopping-advertenties worden weergegeven ten opzichte van concurrenten.

#5: negatieve zoekwoorden instellen voor PMax campagnes

Eindelijk is het zover! Google kondigt ook aan dat we eindelijk negatieve zoekwoorden op campagneniveau kunnen toevoegen. Dit wordt eerst als beta gelanceerd en zal waarschijnlijk eind dit jaar beschikbaar zijn. Dit is weer een mooie functie waarmee SEA-specialisten eindelijk iets meer sturing kunnen geven aan PMax-campagnes.

Gevolgen voor SEA-specialisten

Er komen weer een aantal mooie functies bij in Google Ads. Als SEA-specialist ben ik best blij met deze aankondigingen. Waarom?

  • Ik kan inspiratie halen uit de conversational experience om mijn advertenties en campagnes sneller en misschien wel beter op te bouwen. Het is altijd de kunst om een structuur te vinden welke goed bij het account en de doelstellingen passen. De conversational experience zou daar steeds beter bij kunnen helpen.
  • Creativiteit is eindeloos! Ik kan mooie beelden maken voor mijn advertenties, zonder daar ingewikkelde design skills voor nodig te hebben.
  • Ik krijg veel meer inzicht in de lopende Performance Max-campagnes en kan deze ook iets beter sturen. Zo kan ik de lopende campagnes beter aanpassen aan de strategie die ik heb opgesteld voor het account.

Wat mij betreft zijn dit weer een aantal interessante en leuke ontwikkelingen om naar uit te kijken. Ik zou zeggen: houd je Google Ads-account in de gaten!