Data analytics

Benelux-marketeers overtreffen doelen met AI & data [nieuw onderzoek]

0

Hoe zetten marketeers AI en data in om hun marketingresultaten te verbeteren? Uit nieuw onderzoek van HubSpot en LinkedIn blijkt dat marketeers in de Benelux hierin voorlopen op hun Europese collega’s, met onder andere een hogere return on investment (ROI) als gevolg. We nemen een duik in de cijfers.

Datagedreven beslissingen maken

De Benelux-marketeers zijn koplopers op het gebied van data- en teamintegratie. Zo’n 80% gebruikt data om de meeste of zelfs al hun marketingbeslissingen te sturen.

Datadriven beslissingen nemen.

Marketeers die het meest vertrouwen en bouwen op data, ervaren een aantal positieve resultaten:

  • Ze hebben meer dan 2 keer zoveel vertrouwen in het vermogen van hun teams om de doelen voor het komende jaar te overtreffen.
  • Ze zijn meer tevreden met de mogelijkheden om een exceptionele klantervaring te bieden.
  • En ze zien een 4 keer grotere verbetering van de klanttevredenheid dan anderen.

Marketeers in de Benelux zien wel een aantal uitdagingen voor datagedreven werken die vallen onder ‘hoe ze aan de data moeten komen’ en ‘hoe je de data voor je laat werken’. De belangrijkste kwesties zijn personalisatie, klantsegmentatie en predictive analytics (voorspellende analyses).

De adoptie van AI

In het rapport wordt onderscheid gemaakt in 2 fases van AI-adoptie en het is interessant om te kijken in welke fase jouw organisatie zit:

  • AI Explorers onderzoeken en identificeren de mogelijkheden. Ze testen het gebruik van AI en hebben het geïmplementeerd in sommige workflows.
  • AI Adopters zijn al ietsje verder, want ze hebben het gebruik van AI geoptimaliseerd en willen gaan opschalen. AI speelt al een fundamentele rol in strategische beslissingen.

Beide groepen geven aan komend jaar (ongeveer evenveel) meer te willen investeren in AI. Ze geven wel verschillende uitdagingen aan voor de adoptie van AI.

De top 5 uitdagingen van AI Explorers:

  1. De nauwkeurigheid van door AI gegenereerde inhoud garanderen.
  2. De meest effectieve tools kiezen om te gebruiken.
  3. AI-gedreven inzichten begrijpen en toepassen.
  4. Nieuwe AI-toepassingen voor dagelijkse taken verkennen.
  5. Voldoen aan auteursrecht en compliance.

De top 5 uitdagingen van AI Adopters:

  1. De nauwkeurigheid van door AI gegenereerde inhoud garanderen.
  2. AI-gedreven inzichten begrijpen en toepassen.
  3. Voldoen aan auteursrecht en compliance.
  4. De meest effectieve tools kiezen om te gebruiken.
  5. Ervoor zorgen dat de content aansluit op de brand voice.

De return on investment bij het gebruik van AI

Hubspot en LinkedIn onderzochten ook de relatie tussen de toename van de ROI en het gebruik van AI-tools. De bedrijven die een significante ROI-toename hadden in het afgelopen jaar, gebruikten meer AI in elke onderzochte toepassing dan hun concurrenten.

ROI versus inzet AI.

Hoe AI de customer experience verbetert

In het rapport wordt ook onderzoek gedaan naar zogenoemde ‘CX winners’, bedrijven die meldden dat hun klanttevredenheid flink was toegenomen en daardoor 5 keer meer kans hadden op een toename in ROI. Deze CX winners zeggen dat de inzet van AI voor personalisatie de grootste potentie heeft voor verdere verbetering van de klanttevredenheid. Daarna volgen service en support, predictive analytics en workflows voor sales en marketing.

Hoe AI de customer experience kan verbeteren.

Over workflows gesproken: AI kan ook helpen om tijd vrij te maken bij marketeers. AI-tools zouden de gemiddelde werknemer zo’n 2,5 uur per dag kunnen besparen. Tijd die weer kan worden ingezet voor andere taken, zoals het koesteren van klantrelaties, data omzetten naar slimme strategieën en creatievere campagnes.

Waar AI tijd voor vrijmaakt.

De grootste uitdagingen en kansen voor AI-adoptie

De ondervraagde marketeers hebben te maken met een aantal uitdagingen:

  1. Budget. Marketeers zien de potentie van AI, maar zien beperkingen in hun budget als grootste hindernis voor adoptie.
  2. De juiste tools vinden. Er zijn bijvoorbeeld gigantisch veel AI-tools, maar welke is de juiste voor jouw bedrijf, de taak die je wil doen en hoe zit het met de integratie met andere tools?
  3. Een tekort aan gespecialiseerd talent en expertise.
  4. Privacy van klanten. Marketeers maken zich zorgen over de bescherming van klantgegevens.
  5. Zorgen over regelgeving.
  6. C-suite buy-in. De top van bedrijven moet in de inzet van AI en datagedreven marketing investeren.

82% van de marketeers in de Benelux geeft aan dat de inzet van AI een positieve impact heeft op de klantervaring. 77% meldt een hogere ROI in het afgelopen jaar en 54% ziet significant succes bij het gebruik van AI voor personalisatie.

Bedrijven in de Benelux hebben ook nog eens als voordeel dat ze enthousiaste marketingleiders hebben: 86% is positief over AI-adoptie voor marketing. Dat is het hoogste percentage in Europa.

De grootste zorg voor Benelux-marketeers is gebrek aan gespecialiseerd talent en expertise. 43% ziet dit als een belemmering voor verdere groei. Volgens het rapport is het dus een kans om tijd en budget te besteden aan cursussen, trainingen en opleidingen.

Over het onderzoek

Voor het rapport ‘The Intersection of Marketing, Data and AI’ werden ruim 2300 marketeers in heel Europa ondervraagd, waarvan 208 respondenten uit Nederland en België.