SEO

Aan de slag met een SEO Writing Assistent? 5 tools vergeleken

0

Stel je voor dat je een artikel hebt geschreven, maar je bent er nog niet helemaal zeker van of het goed bij je doelgroep past, het artikel te lang of te kort is, of dat de SEO van je artikel misschien niet goed is. Al deze vragen kunnen door je hoofd spoken, maar dat is helemaal niet nodig. Een SEO Writing Assistent is alles wat je nodig hebt om dit op te lossen.

Wat is een SEO Writing Assistent?

Een SEO Writing Assistent is een hulpmiddel of software die contentmakers helpt hun teksten te optimaliseren voor zoekmachines. Het belangrijkste doel van een SEO Writing Assistent is om ervoor te zorgen dat je content goed scoort in zoekresultaten door het gebruik van relevante zoekwoorden, een juiste structuur en andere SEO-best practices.

Je tekst wordt geanalyseerd en er worden suggesties gegeven om je inhoud te verbeteren, zoals aanbevelingen van zoekwoorden, het optimaliseren van koppen en het verbeteren van de leesbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de toon van je tekst.

Sommige doelgroepen vinden een wat casuelere toon fijner om te lezen dan andere doelgroepen. Een SEO Writing Assistent zorgt ervoor dat jouw content perfect past bij de doelgroep (doormiddel van data van andere rankende pagina’s).

Tone of voice
Ingebouwde functie

Ingebouwde functie om moeilijke woorden te simplificeren.

Een SEO Writing Assistent is geen vervanging!

Hoewel een SEO Writing Assistent een krachtig hulpmiddel kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen wat het niet is. Het genereert niet automatisch de beste artikelen en is zeker geen vervanging voor een menselijke redacteur. Denk aan deze tool als een soort assistent die je met kleine taken helpt. Een SEO Writing Assistent is geen vervanging!

Belangrijke functies

  • Realtime SEO-scores
  • Zoekwoord-aanbevelingen
  • Leesbaarheid-analyse
  • Originaliteitscontrole
  • Aanbeveling voor contentlengte
  • Toon van de tekst
  • Verbetering voor Meta-tags

1. De SEMrush SEO Writing Assistent

Persoonlijk vind ik de SEMrush SEO Writing Assistent erg handig. Hieronder een stapsgewijs plan voor het gebruik ervan:

  1. Upload je tekst: start met het uploaden van je content.
  2. SEO-analyse: de tool vergelijkt je tekst met hoog-rankende pagina’s en geeft feedback op zoekwoorden en structuur.
  3. Leesbaarheid en lengte: je krijgt aanbevelingen om de leesbaarheid te verbeteren en ziet of je tekst lang genoeg is om te concurreren met andere content.
  4. Originaliteitscheck: controleer of je tekst 100% origineel is.

Een voorbeeld

Uit persoonlijke ervaring vind ik de SEMrush SEO Writing Assistent heel erg fijn. Het is heel makkelijk te gebruiken en het heeft alles wat je nodig hebt om je contentmarketing te optimaliseren. Hieronder een stapsgewijs plan hoe je het kunt gebruiken:

Werking SEO Writing Assistent

Terwijl ik dit artikel schrijf, kan ik aan mijn Writing Assistent vragen wat er goed gaat en wat er fout gaat. Ik kan hierin zien dat de leesbaarheid van de tekst goed is, maar dat ik nog niet genoeg woorden heb vergeleken hoog-rankende-pagina’s. Hieruit kan ik zien dat ik veel meer woorden moet toevoegen aan mijn artikel om met hoog-rankende-pagina’s te kunnen concurreren.

Ook is een van de functies die je kunt checken of je artikel (of iemand anders zijn artikel) origineel is. Gelukkig tijdens het schrijf proces kwam eruit dat de tekst 100% origineel was.

Originele tekst

2. Grammarly Premium

Grammarly Premium is een product van Grammarly. De tool is gericht op het verbeteren van je grammatica en spelling en dit implementeren ze dan ook in hun SEO Writing Assistent. De tool heeft een geïntegreerde schrijfhulp, toon- en stijlfeedback en leesbaarheids- en engagement-metrieken. Naast het verbeteren van je spelling, onderscheidt deze tool zich vrij weinig van andere tools. De tool is ongeveer €30 per maand (of minder als je een jaarabonnement afsluit). Wat weinig is vergeleken de andere tools.

Wat maakt het bijzonder?

  • Combinatie van schrijfhulp en SEO-tools: in tegenstelling tot veel SEO-tools die zich alleen richten op optimalisatie voor zoekmachines, zorgt Grammarly ervoor dat je content zowel goed geschreven is als goed scoort in zoekmachines. Dit maakt de tool uniek.
  • Gebruiksvriendelijke-interface: je hebt geen uitgebreide SEO-kennis nodig om de tool te gebruiken. Grammarly biedt suggesties die gemakkelijk te begrijpen en toe te passen zijn.
  • Compatibiliteit: Grammarly werkt op verschillende platformen, zoals browsers, Google Docs, en Microsoft Word, waardoor je altijd en overal van de SEO-voordelen kunt profiteren.
Prijs Grammarly Premium

Het betalingsplan van Grammarly Premium waarin je per jaar, per kwartaal en per maand kunt betalen.

3. Yoast SEO premium

Als je WordPress gebruikt dan is de kans groot dat je het woord ‘Yoast’ al eerder gehoord hebt. Yoast SEO premium is alleen voor WordPress, dus let hier op als je een abonnement wil afsluiten!

Yoast SEO premium biedt een meer technische SEO-kant bij hun SEO Writing Assistent. Het biedt hulp met interne linksuggesties, helpt met het redirecten van pagina’s om 404-errors te voorkomen en met content-analyse. Het kost ongeveer €99 per jaar.

Wat maakt het bijzonder?

  • Specifiek voor WordPress: Yoast is volledig geïntegreerd in WordPress en maakt het makkelijk om SEO aan te passen binnen de WordPress-editor.
  • Gebruiksvriendelijk: de interface van Yoast is eenvoudig en intuïtief, zelfs voor beginners.
  • SEO en leesbaarheid gecombineerd: Yoast analyseert zowel de SEO-waardigheid van je pagina als de leesbaarheid, zodat je content aantrekkelijk blijft voor zoekmachines en bezoekers.
Overzicht prijs Yoast

4. Surfer SEO Content Editor

Surfer SEO Content Editor is gericht op het optimaliseren van je content op basis van data van de concurrentie en zoekmachines. Het is een vrij simpele tool die lijkt op de andere tools. Het is NLP-geoptimaliseerd waardoor het mogelijk is om belangrijke termen te integreren, zodat er een kans is om hoger te ranken in de zoekresultaten. Abonnementen beginnen bij ongeveer €49 per maand.

Wat maakt het bijzonder?

  • Data-gedreven SEO: Surfer SEO baseert zijn aanbevelingen op real-time-data van hooggeplaatste pagina’s, wat zorgt voor nauwkeurige optimalisatie-inzichten.
  • NLP-geoptimaliseerd: het gebruik van NLP-technologie maakt het mogelijk om belangrijke termen te integreren die de kans vergroten om hoog te ranken in zoekresultaten.
  • Gedetailleerde analyses: Surfer SEO biedt diepgaande analyses voor elk aspect van je content, wat je helpt om elk detail te optimaliseren voor SEO.

5. Frase.io

Frase.io is een AI-gedreven platform. Wat deze tool speciaal maakt, is dat het AI-technologie en SEO-tools combineert om snel content te kunnen maken. Als je houdt van SERP-gedreven content en AI-content dan is dit de perfecte tool voor jou. Abonnementen beginnen bij ongeveer €14,99 per maand.

Wat maakt het bijzonder?

  • AI-gedreven: Frase.io maakt het eenvoudig om snelle, relevante content te genereren met behulp van AI. Dit verhoogt de productiviteit.
  • Focus op vragen: de vraag-en-antwoordfunctie maakt Frase.io ideaal voor het creëren van content die direct inspeelt op de vragen van je doelgroep.
  • SERP-gedreven content: door SERP-analyse helpt Frase.io je om precies die content te schrijven die je nodig hebt om hoger te ranken.

Alle kosten in een tabel

Voor het gemak heb ik alle kosten in een tabel gezet. Sommige tools zijn duurder dan andere, maar houd rekening met dat sommige tools ook andere of meer functies aanbieden.

Heb je het dus echt nodig?

Een SEO Writing Assistent is een waardevol hulpmiddel voor contentmakers die hun teksten willen optimaliseren voor zoekmachines en hun doelgroep. Hoewel het geen vervanging is voor een menselijke redacteur, biedt het essentiële functies zoals zoekwoordaanbevelingen, leesbaarheidsanalyses en originaliteitscontroles. Dit maakt het een onmisbare tool voor iedereen die serieus is over contentmarketing. De kosten voor een SEO Writing Assistent variëren afhankelijk van de tool en de functies die je kiest, maar de investering kan de moeite waard zijn gezien de voordelen die het biedt in het verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit van je content.