Samenwerken

Ben jij klaar om je werkplek los te laten en je productiviteit te boosten?

0

Je hebt een drukke dag vol deadlines, creatieve brainstorms en calls met je team. Je merkt dat de standaard werkplek niet altijd past bij wat je nodig hebt: een plek om rustig te werken, maar ook een flexibele ruimte om met je collega’s te sparren.

Veel marketingprofessionals lopen tegen de beperkingen aan van traditionele kantoorwerkplekken. Het traditionele kantoor beperkt je bewegingsvrijheid en je creativiteit, waardoor je je geïsoleerd en minder productief kunt voelen. Aan het eind van de dag voel je vermoeidheid opbouwen en de balans tussen werk en privé lijkt ook zoek. Je wil niet vastzitten aan één plek of locatie.

Zelf bepalen waar en wanneer je werkt

Sinds een aantal jaar is de standaard werkplek op kantoor vervangen door het principe van een flexibele (of hybride) werkplek. Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Dat betekent dus dat je iedere dag een andere werkplek kunt hebben. Deze aanpak breekt met het vaste patroon van één bureau op één locatie.

Flexibele werkplekken zijn meer dan alleen een trend; ze zijn een noodzakelijke oplossing voor marketingprofessionals die vaak moeten inspelen op snel veranderende marktomstandigheden. Ze bieden je de vrijheid om zelf te kiezen waar en wanneer je werkt, afhankelijk van jouw taken en behoeften. Met zo’n werkplek pas je jouw schema en werkomgeving aan jouw leven aan, niet andersom. Of je nu in een rustige omgeving wil focussen, of samen met je team aan een project wil werken: de keuze is geheel aan jou. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je niet alleen je werk, maar ook je werkomgeving kunt afstemmen op je leven en niet andersom.

Herkenbare pijnpunten

Vaak worstel je met het vinden van een balans tussen werk en privé, vooral wanneer je thuiswerkt. Het gevoel van constant ‘aan’ moeten staan en de moeilijkheid om werk en privé te scheiden zijn veelgehoorde klachten. Flexibele werkplekken bieden een oplossing door het mogelijk maken van werken op verschillende locaties en tijden, afgestemd op je persoonlijke en professionele behoeften.

Uit recente studies blijkt dat flexibele werkplekken aanzienlijke voordelen bieden voor zowel werknemers als organisaties. Een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Psychology (2023) toont aan dat flexibele werkregelingen (FWA) een groter gevoel van welzijn op het werk creëren. Dit zorgt voor meer creativiteit en een hogere productiviteit, omdat werknemers zich meer betrokken en gemotiveerd voelen wanneer ze flexibele werktijden en werklocaties kunnen benutten.

Volgens een studie over werk-privébalans uitgevoerd door HR-dienstverlener Protime, is meer dan een derde (36%) van de werkende Nederlanders bereid om extra uren te werken als ze flexibeler kunnen werken. Deze bereidheid is vooral zichtbaar onder Gen Z (geboren tussen 1997 en 2012). 50% staat open voor flexibelere werktijden, terwijl bij oudere generaties dit percentage gemiddeld op slechts 34% ligt.

Flexibel werken is al redelijk ingeburgerd in Nederland. Op het moment heeft 58% van de werkende bevolking de vrijheid om hun werkuren flexibel in te delen, waarbij dit vooral geldt voor degenen met een kantoorbaan (74%). Onder mensen zonder kantoorbaan heeft 38% deze flexibiliteit. Desondanks wenst 43% van werkend Nederland meer controle over hun werktijden en werkdagen.

Hoe draagt een flexibele werkplek bij ?

Flexibele werkplekken verhogen niet alleen de werktevredenheid, maar verbeteren ook aanzienlijk de productiviteit.

  • Meer vrijheid en balans
    Begin de dag thuis in je eigen rustige omgeving, neem een middagpauze en ga ’s middags naar een teammeeting op kantoor. Deze flexibiliteit geeft je ruimte voor creativiteit en zorgt ervoor dat werk en privé beter in evenwicht blijven.
  • Betere samenwerking binnen je team
    Dankzij flexibele werkplekken is fysiek aanwezig zijn niet altijd meer nodig om effectief samen te werken. Digitale tools zoals videobellen en chat-apps maken het gemakkelijk om ideeën uit te wissen, ongeacht waar je team zich bevindt. Dit vergroot de mogelijkheden om samen te werken, zelfs als iedereen op een andere locatie werkt.
  • Minder reistijd
    Uren vastzitten in de file en overvolle treinen zijn geen prettige start van de werkdag. Door flexibel te werken kun je ervoor kiezen om de spits te vermijden door thuis of ergens anders te werken.
  • Verhoog je welzijn en comfort
    Niemand wil de dag eindigen met nek- en rugklachten. Flexibele werkplekken bieden ergonomische opties zoals verstelbare bureaus en stoelen, zodat je een werkplek kunt kiezen die jouw lichaam ondersteunt. Zo voorkom je fysieke ongemakken en kun je je volledig concentreren op je werk.

Het resultaat? Een betere balans tussen werk en privé, zonder in te boeten op je productiviteit.

Op afstand werken

Wat zijn de belangrijkste voordelen voor je werkgever?

  • Kostenbesparing en duurzaamheid
    Door flexibel te werken kan er bespaard worden op kosten voor kantoorruimtes en op energiekosten. Bovendien draagt flexibel werken bij aan duurzaamheid door minder woon-werkverkeer.
  • Hogere productiviteit
    Iedereen werkt anders: de één is het meest productief op kantoor tijdens reguliere werktijden, terwijl de ander juist ’s avonds op zijn best is. Het is wel belangrijk om tijden af te stemmen waarop iedereen bereikbaar is voor klanten of voor intern overleg.

Vanwege de verschillende werkschema’s kan het voor een werkgever echter wel soms lastig zijn om te zorgen dat alle werknemers goed samenwerken en met elkaar communiceren. Je kunt dan vaste tijden vaststellen waarop alle werknemers beschikbaar moeten zijn voor teamvergaderingen. Dit zorgt voor regelmatige communicatie en samenwerking, zelfs als de werknemers verschillende werkschema’s hebben.

Flexibel werken biedt dus veel voordelen, zoals een betere balans tussen werk en privé en minder reistijd. Echter kan flexibel werken er ook toe leiden dat de grenzen tussen werk en privé vervagen omdat je het lastig vindt om je werk ‘uit te zetten’ of omdat je je geïsoleerd voelt. Ik deel enkele handreikingen hierbij:

  • Zorg voor vaste werktijden.
  • Probeer, als je thuis werkt, een plek in te richten die alleen voor werk is bedoeld.
  • Neem tijdens de werkdag regelmatig korte pauzes.
  • Maak actief gebruik van communicatietools om in contact te blijven met je collega’s.
  • Communiceer regelmatig met je leidinggevende over je ervaringen.

Klaar om jouw werkplek flexibeler te maken?

Hieronder deel ik enkele praktische handvatten om je werkplek flexibeler te maken, wat leidt tot een betere balans tussen werk en privé, verhoogde productiviteit en een prettigere werkomgeving:

  • Bespreek de mogelijkheden voor flexibel werken met je werkgever. Benadruk hoe een aanpassing in werkplek en -tijden jouw productiviteit en tevredenheid kan verhogen.
  • Of je nu thuis werkt of op verschillende locaties, richt je werkplek ergonomisch in en zorg voor voldoende licht en comfort.
  • Zorg voor duidelijke werktijden en vaste momenten waarop je echt ‘uit’ bent. Dit helpt om werk en privé beter te scheiden.

Of het nu gaat om brainstormsessies op een levendige locatie of het analyseren van campagnegegevens in een rustige hoek, het is handig om je werkplek aan te kunnen passen. Zo blijf je niet alleen productief, maar ook gemotiveerd en betrokken bij je werk.