De invloed van jouw schrijfstem op wantrouwen of geloofwaardigheid
Heb je ooit een mail ontvangen waarbij de toon zo verkeerd was dat je meteen afhaakte? Zo’n mail waardoor je denkt: daar gaan we weer… Grote kans dat het met de schrijfstem te maken had.
Onlangs kreeg ik een mail van ene Barbara van een linkbuilding agency. Ze wilde graag wat artikelen op mijn website plaatsen voor haar opdrachtgevers. Haar mail stond bol van de bloemrijke volzinnen en vleiende complimenten. Mijn wantrouwen groeide bij het lezen van dit soort zinnen: “Ik was meteen onder de indruk van de levendige uitstraling en de rijke inhoud die jullie aanbieden.”
Levendige uitstraling en rijke inhoud? Deze woorden klonken alsof ik met een chatbot aan het praten was. Maar het was vooral één woord waar ik op afknapte: jullie. Ik ben geen ‘jullie’, ik ben de kapitein van mijn eenpersoonsschip.
Barbara had duidelijk niet de moeite genomen om mijn website te inspecteren die ze zo bewonderde. Toen ik mijn verbazing met haar deelde in een retourmail, bleef het echter stil.
Wat is nou je eigen schrijfstem?
Je schrijfstem is een mix van elementen die jou als schrijver typeren: woordgebruik, zinslengte, gebruik van metaforen en nog veel meer. De een schrijft als een professor, de ander met veel rock ’n roll. Misschien ben jij dol op Engelse termen of wied jij juist al het vakjargon meteen uit je tekst. Ook subtiele keuzes maken een groot verschil. De een zegt aanklooien, de ander moddert liever aan.
Zelfs de woorden die je vermijdt, zijn belangrijk. Zelf blijf ik uit de buurt van woorden als authentiek, impact en passie, omdat het nietszeggende woorden zijn geworden. Ook het woord uniek staat op mijn zwartewoordenlijst, want zo ‘eenmalig’ zijn onderwerpen meestal niet.
Ik wil juist woorden gebruiken met veel zeggingskracht, zodat ze de lezer raken. Want in een overvloed aan woorden en beelden helpt een eigen schrijfstem om op te vallen en een band op te bouwen. Nu AI-tools steeds sneller en beter worden, is het helemaal van groot belang dat jouw stem niet alleen echt en onderscheidend is, maar vooral menselijk en benaderbaar.
Jouw schrijfstem ontdekken, hoe doe je dat?
1. Probeer verschillende stijlen uit
Gebruik eens gekke bijvoeglijke naamwoorden of houd je tekst juist super strak. Speel met metaforen die passen bij jouw liefhebberijen. Als je dol bent op marathonlopen of een uitgesproken dierenliefhebber bent, laat dat dan doorklinken in je woordkeuze.
Ook het ritme van je tekst is belangrijk. Probeer lange, vloeiende zinnen af te wisselen met korte, ritmische zinnen en ontdek wat dat doet.
2. Ga onbekommerd schrijven
Als je schrijft, kun je het gevoel krijgen dat er al een jury klaarstaat om je teksten kritisch te beoordelen. Dit kan je eigen vrije stem flink belemmeren, vooral als je over jezelf gaat schrijven in een profieltekst. Laat het idee varen dat je briljant, diepzinnig of literair moet schrijven. Schrijf zoals je praat, zonder franjes. Je spreekstem is vaak ook je schrijfstem.
Maak met jezelf de afspraak dat je eerst een ruwe versie schrijft, puur voor jezelf. Je hoeft het aan niemand te laten lezen. Als het je niet bevalt, druk je gewoon op de deleteknop.
3. Doe de emotietest
Een tekst springt pas echt van het scherm als er emotie in zit. Of het nu enthousiasme, liefde of boosheid is – als jij er niets bij voelt, voelt je lezer het ook niet. Schrijf daarom teksten waar je zelf warm voor loopt of energie van krijgt. Vraag jezelf af: vind ik dit echt belangrijk? Als dat zo is, dan gaat het schrijven met je eigen stem bijna vanzelf.
4. Laat jezelf zien
Dit klinkt als een open deur, maar durf jij echt te schrijven zoals je je nu voelt? Spreek je jezelf uit of blijf je stiekem toch op de rem staan? Als je jezelf inhoudt, pikt je lezer dat onbewust op en haakt niet echt aan.
Schrijf dus wat je te zeggen hebt en draai niet om de hete brij heen. Als je dit spannend vindt, begin dan met kleine stapjes. Ga zover als jij het zelf nog aandurft. De volgende keer ga je een stapje verder.
5. Laat je inspireren
Lees de stukken van je favoriete schrijvers. Misschien bewonder je de droge humor van Marcel van Roosmalen of de speelse stijl van Aaf Brandt Cortius. Ontdek wat je aanspreekt in hun stijl en ga na met welke woorden zij dat effect bereiken. Gaan ze voor een onderkoelde toon, minimalisme of ironie? Gebruik deze inzichten om je eigen schrijfstem aan te scherpen. Niet om te kopiëren, maar om te leren wat werkt en wat jou zelf zo aanspreekt.
Vind je eigen schrijfstem en blijf trouw aan jezelf
Met je eigen stem en bijbehorende toonhoogte creëer je een consistente lijn in je communicatie. Dit vergroot je geloofwaardigheid en maakt je betrouwbaar. Je lezer begrijpt bovendien sneller wat je bedoelt en voelt zich aangesproken. En dat is wat je wil.
Dus, durf jij jezelf te laten zien op papier? Ik ben benieuwd waar je tegenaan loopt als je deze tips toepast. Laat het me weten in de comments.