Innovatie

4 basisstappen voor een verbeterde cybersecurity in jouw bedrijf

0

Cyberbeveiliging kan een ontmoedigend onderwerp lijken. Maar een sterke verdediging tegen cybercriminelen in 2024 is een onbespreekbare zaak. Mkb-bedrijven zijn, ten opzichte van grote bedrijven, een makkelijke prooi en daardoor steeds vaker het doelwit van cybercriminaliteit. En hoewel het aantal slachtoffers van cybercrime en de aangerichte schade toeneemt, gaan nog té veel organisaties laconiek om met hun digitale beveiliging.

Hoe kun je jouw organisatie beter beschermen tegen cybercriminaliteit? Begin met deze 4 basisstappen.

1. Wachtwoorden, wachtwoordmanager & MFA

Wachtwoorden zijn vaak de eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Helaas blijven te veel organisaties vasthouden aan zwakke wachtwoorden, zoals het hergebruik van wachtwoorden en het gebruik van voorspelbare wachtwoorden. Start daarom met een sterk wachtwoordbeleid te implementeren, gecombineerd met Multi-Factor Authentication (MFA).

Maak een sterk wachtwoordbeleid

Een sterk wachtwoordbeleid moet het volgende omvatten:

  • Lange wachtwoorden: gebruik wachtwoorden van minimaal 14 tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken.
  • Complexiteit: combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd voor de hand liggende patronen en woorden die makkelijk te raden zijn.
  • Unieke wachtwoorden: vermijd het hergebruiken van wachtwoorden voor verschillende accounts. Als één wachtwoord wordt gecompromitteerd, worden alle accounts kwetsbaar.
  • Wachtwoordmanager: om alle wachtwoorden veilig en effectief op te slaan, raad ik aan om een wachtwoordmanager te gebruiken.

Voor een kant-en-klaar wachtwoordbeleid dat direct geïmplementeerd kan worden, kun je de volgende bron bezoeken: Download password policy.

Multi-Factor Authentication (MFA)

MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door niet alleen een wachtwoord te vereisen, maar ook een tweede vorm van authenticatie. Dit kan een eenmalige code zijn die naar de telefoon van de gebruiker wordt gestuurd, een biometrische verificatie zoals een vingerafdruk, of een fysieke beveiligingssleutel.

MFA zorgt ervoor dat zelfs als een wachtwoord wordt gestolen, de aanvaller niet zomaar toegang kan krijgen tot het systeem. Een sterk wachtwoord gecombineerd met MFA verkleint de kans op een account aanval met 99%.

Wachtwoorden extra beveiligen met MFA bron: treety / Shutterstock

2. Back-ups

Heb je ooit een belangrijk document verloren omdat je computer er plotseling mee ophield? Vervelend hè? Stel je nu voor dat zoiets op grotere schaal gebeurt binnen je bedrijf, veroorzaakt door een cyberaanval of een technisch defect. Zonder een stevig back-up plan zou dit kunnen leiden tot onherstelbaar verlies van cruciale bedrijfsgegevens. Dat willen we koste wat kost voorkomen.

Best practices voor een effectief back-up beleid

  • Regelmatige back-ups: zorg ervoor dat er regelmatig back-ups worden gemaakt van alle kritieke bedrijfsgegevens. Dit kan dagelijks of wekelijks zijn, afhankelijk van de hoeveelheid data en het belang ervan.
  • Off-site en cloud back-ups: bewaar back-ups op een veilige, externe locatie of in de cloud. Dit beschermt je data tegen fysieke bedreigingen zoals brand of diefstal.
  • Versleuteling: versleutel je back-ups om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot gevoelige informatie, zelfs als de back-up wordt gestolen.
  • Testen van herstelprocedures: test regelmatig je back-ups door herstelprocedures uit te voeren. Zo weet je zeker dat je in geval van een noodsituatie snel en effectief kunt herstellen.

Back-ups kunnen ingewikkeld zijn. Met een oog op hoe belangrijk back-ups zijn in je beveiligingsstrategie, raad ik je dan ook aan om dit vraagstuk uit te zetten bij je eigen vertrouwde IT-partner.

3. Medewerkers

Je medewerkers zijn zowel je grootste kracht als een potentieel risico als het gaat om cyberveiligheid. In 90% zijn menselijke fouten, zoals het klikken op een phishing-link of het delen van wachtwoorden, de oorzaak van beveiligingsincidenten. Daarom is het van belang om je team bewust te maken van de risico’s en hen te voorzien van de juiste training en tools. Maar hoe doe je dit?

Maak medewerkers bewust

Cyberbeveiliging begint bij bewustwording. Medewerkers moeten begrijpen waarom bepaalde regels en procedures bestaan en hoe hun acties de veiligheid van de organisatie kunnen beïnvloeden. Regelmatige trainingen en updates over de nieuwste dreigingen, zoals phishing en ransomware, zijn van groot belang.

  • Phishing simulaties: voer regelmatig phishing-simulaties uit om de alertheid van je medewerkers te testen en hen te trainen in het herkennen van verdachte e-mails.
  • Continu leren: cyberbeveiliging is geen eenmalige oefening. Zorg ervoor dat je medewerkers continu leren en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en bedreigingen.
  • Cyber cultuurverandering: cyberveiligheid moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Moedig het melden van verdachte activiteiten aan en zorg voor duidelijke richtlijnen voor veilig werken, zowel op kantoor als thuis.

Het bewust maken en trainen van je medewerkers vereist een specialistische aanpak. Voor deze stap raad ik dan ook aan om met een professionele partij in zee te gaan om dit effectief op te pakken.

Train medewerkers om cybercriminelen te weren bron: BestForBest / Shutterstock

4. Automatische updates

Verouderde software is een van de grootste kwetsbaarheden binnen bedrijven. Hackers profiteren vaak van bekende beveiligingslekken in niet-geüpdate software. Het regelmatig bijwerken van software is daarom onmisbaar om je systemen te beschermen tegen nieuwe dreigingen.

Automatische updates zijn de meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat je software altijd up-to-date is zonder dat er handmatige acties nodig zijn. Dit minimaliseert het risico op menselijke fouten en zorgt ervoor dat je systemen continu beschermd zijn tegen de nieuwste bedreigingen.

Best practices automatische updates

  • Schakel automatische updates in: zorg ervoor dat alle bedrijfsapparatuur en software automatisch worden bijgewerkt. Dit geldt voor besturingssystemen, applicaties en beveiligingssoftware.
  • Beheer uitzonderingen: voor software die je niet automatisch kan laten bijwerken, kun je een strak updatebeleid instellen. Zorg voor regelmatige controle.

Automatische updates zijn in de meeste gevallen gemakkelijk in te stellen en bieden een sterke verdediging, indien dit goed is ingesteld.

Onderneem actie voor een cyberveilige toekomst

Cyberbedreigingen zullen de komende tijd alsmaar toenemen, de effectiviteit van aanvallen zal zich verbeteren en de schade zal gaan stijgen. Het is daarom tijd verantwoordelijkheid te nemen om jouw eigen, maar ook de toekomst van je organisatie te beschermen!

Hoeveel van de basisstappen heeft jouw organisatie al geïmplementeerd?