Innovatie

Dit zijn de 100 populairste AI-tools van 2024

0

Er zijn inmiddels al bijna 16.000 AI-tools en elke dag komen er weer nieuwe bij.* Maar welke zijn nu het populairst en steken boven het maïsveld uit? Andreessen Horowitz (oftewel a16z, een bekend durfkapitaalbedrijf uit Silicon Valley) publiceert inmiddels elk half jaar de Top 100 Gen AI Consumer Apps.

In de nieuwste editie van augustus 2024 zetten ze de top 50 AI-tools (voor web, gerankt op aantal unieke maandelijkse bezoekers) en top 50 AI-apps (voor mobiel, gerankt op aantal unieke maandelijkse gebruikers) op een rij.

Top 50 GenAI webproducten augustus 2024 a16z

Top 50 GenAI apps mobiel a16z..

De belangrijkste trends

Volgens a16z komt er een aantal interessante trends naar voren in hun onderzoek.

Trend 1. ChatGPT krijgt concurrentie

Zoals je ziet in de visuals hierboven, voert ChatGPT beide lijsten aan. De chatbot van OpenAI was vanaf de lancering eind november 2022 direct enorm populair. Het is één van de snelstgroeiende diensten ooit. Inmiddels is het aantal wekelijkse gebruikers binnen een jaar verdubbeld naar 200 miljoen.

Het is veruit de meestgebruikte AI-tool, maar de concurrentie neemt wel toe. Bij de webproducten staan Perplexity en Claude respectievelijk op plek 3 en 4. Bij de apps wijst a16z op de groeiende populariteit van AI-assistent Luzia (plek 25), dat vooral veel gebruikt wordt door Spaanstalige gebruikers.

De groei van ChatGPT, Perplexity en Claude vergeleken.

De relatieve groei van ChatGPT, Perplexity en Claude vergeleken

Om in te zoomen op Perplexity: het is meer dan een chatbot, het is namelijk een (gratis) AI-zoekmachine. Of beter nog: een antwoordenmachine. Volgens a16z is de gemiddelde bezoekduur meer dan 7 minuten. Dus deze tool kan op zeer betrokken gebruikers rekenen. Naast ChatGPT gaat deze ook de concurrentie aan met Google en Microsoft’s Bing. Niet gek dus dat OpenAI nu ook in deze concurrentieslag stapt en zoekmachinefunctie SearchGPT heeft aangekondigd.

Claude is ook een sterke concurrent voor ChatGPT: het steeg van plek 10 naar plek 4 in het afgelopen half jaar. Zelf ben ik positief verrast door de nieuwe Claude-feature Artifacts. Het is een UX-verbetering, omdat je met twee schermen werkt. Maar sommige mensen weten er ook verrassende tools mee te bouwen. Bekijk maar eens dit lijstje met use cases.

Trend 2. Creatieve tools domineren & de populariteit van video- en muziektools

AI-tools voor het genereren van teksten, beeld, spraak, muziek en video domineren dit keer de lijsten. Maar liefst 52% van de apps en tools in de top 100 van a16z richt zich op het genereren of bewerken van content. In de vorige edities van de top 100 stonden vooral AI-tools voor beeldgeneratie. Maar nu is er meer variatie.

Een nieuwe binnenkomer bij de webproducten is Udio op plek 33. Met deze tool kun je muziek genereren, vergelijkbaar met Suno (dat in een half jaar steeg van plek 36 naar 5). Er zijn 3 nieuwe video-tools binnengekomen (Luma, Viggle en Vidnoz).

Op mobiel is het editen van content erg populair. Hier staan niet alleen startups in de lijsten, maar ook tools die de draai naar AI hebben gemaakt, zoals Adobe Express, SNOW en Meitu.

3. Bytedance stijgt in de lijsten met verschillende AI-tools en apps

Het moederbedrijf van TikTok, Bytedance, heeft 3 apps die hun debuut maken in de toplijsten van a16z. Het gaat om ‘AI homework helper’ Gauth, botbouwer Coze en de assistent Doubao. Ook foto- en video-editor Hypic en assistent Cici (de Engelstalige versie van Doubao) zijn van Bytedance.

a16z geeft aan dat Bytedance sinds eind 2023 met een nieuwe R&D divisie (Flow) inzet op generatieve AI. Sinds begin 2024 brengen ze verschillende apps en tools uit in de VS en de rest van de wereld.

Trend 4. Nieuw: schoonheidsidealen en dating

Op TikTok zag ik de afgelopen maanden video’s van mensen die aan hun kijkers vroegen hoe ze hun uiterlijk konden verbeteren. De reacties gingen bijvoorbeeld over het aanpassen van hun make-up tot het knippen en verven van hun haar. Maar nu hoef je je dus niet meer kwetsbaar op te stellen voor vreemden, je kunt het ook gewoon een AI-app vragen!

Bij LooksMax AI en Umax kun je je foto uploaden en laten beoordelen. De tool geeft je tips over hoe je ‘aantrekkelijker’ wordt (dit is natuurlijk best subjectief en problematisch, want waarop wordt gebaseerd wat aantrekkelijk is?). Bij Umax kun je ook zien hoe je eruitziet als je een ‘10/10’ zou zijn (nogmaals: subjectief) en LooksMax kan ook je stemgeluid raten.

Als je hulp nodig hebt bij online dating, dan kun je RIZZ proberen. Je kunt een screenshot van een conversatie of profiel uploaden en dan krijg je suggesties voor wat je tegen deze persoon kunt zeggen.

Trend 5. Discord: plek voor testen en groei

Volgens a16z is Discord-verkeer een duidelijk teken om te zien welke apps en tools populair gaan worden, zeker bij contentgeneratie.

Sommige producten worden gelanceerd op Discord om daar getest te worden en een community op te bouwen. Maar vervolgens komen ze los van Discord en kun je de tool ook of enkel nog via het web of een app gebruiken. Bekende voorbeelden hiervan zijn Midjourney en Suno.

Welke AI-tools ga jij uitproberen?

Het is een cliché, maar in dit geval echt waar: de ontwikkelingen rond generatieve AI gaan razendsnel en elke week komen er weer nieuwe tools bij die je voor je werk of in je vrije tijd kunt gebruiken. Of je nu nieuwe content wil creëren, je workflow wil verbeteren of gewoon nieuwsgierig bent naar de nieuwste tools en apps, deze lijst geeft je hopelijk genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

* Bron intro: There’s an AI for that