Innovatie

Gartner voorspelt: autonome AI & 3 andere opvallende tech-trends

0

Autonome AI, robots op de werkplek, 6G: van welke technologieën kun je de komende jaren verwachten dat ze mainstream worden? En in welke ontwikkelingsfase bevinden deze innovaties zich op dit moment? Het is weer zover: Gartner heeft een nieuwe versie van de jaarlijkse Hype Cycle for Emerging Technologies gepubliceerd.

In de Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2024 vind je allerlei opkomende technologieën, die dit keer gekoppeld aan de volgende overkoepelende trends:

  • De opkomst van autonome AI
  • De productiviteit van developers verhogen
  • De kracht van de Total Experience
  • Mensgerichte beveiliging en privacy bieden

Gartner verwacht dat deze trends en ontwikkelingen tussen 2 en 10 jaar grote impact zullen hebben. In dit artikel ga ik dieper in op deze thema’s.

Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2024.

Wat is de Gartner Hype Cycle?

Voor we in de trends van 2024 duiken, is het goed om kort stil te staan bij wat de Hype Cycle ook alweer inhoudt. Volgens Gartner doorlopen nieuwe technologieën 5 fases voordat ze gemeengoed worden:

  1. Innovation Trigger: een technologische doorbraak zorgt voor het startpunt van de cyclus. De technologie is nog in conceptuele fase en commerciële levensvatbaarheid is niet bewezen.
  2. Peak of Inflated Expectations: de publiciteit rond de technologie levert zowel succesverhalen als mislukkingen op.
  3. Trough of Disillusionment: de interesse in de technologie neemt af, omdat verwachtingen niet worden waargemaakt. Investeringen gaan alleen door als de producten worden verbeterd tot tevredenheid van early adopters.
  4. Slope of Enlightenment: er ontstaat meer duidelijkheid over de voordelen van de technologie voor bedrijven. Steeds meer bedrijven gaan dan ook aan de slag met pilots.
  5. Plateau of Productivity: de technologie wordt steeds meer mainstream. De brede toepasbaarheid en relevantie worden duidelijk.

Helaas zie je ook dit jaar weer dat Gartner alleen de eerste fases van de cyclus openbaar maakt. Hierdoor krijg je geen inzicht in welke technologieën het einde van de cyclus hebben behaald. Zijn ze daadwerkelijk voorbij de hype en gemeengoed geworden, of zat Gartner ernaast met de voorspelling?

Laten we nu een duik nemen in de vier overkoepelende thema’s van 2024.

Trend 1. De opkomst van autonome AI

Gartner voorziet dat AI snel evolueert naar systemen die met minimale menselijke tussenkomst taken kunnen uitvoeren, zichzelf verbeteren en effectief beslissingen kunnen nemen in complexe omgevingen. Hoewel we nog ver verwijderd zijn van AI-systemen die elke menselijke taak kunnen uitvoeren, zien we wel de eerste stappen in die richting. Van science fiction naar realiteit, een spannende ontwikkeling die nog veel haken en ogen heeft.

Enkele opvallende technologieën binnen dit thema zijn:

  • Autonome agenten – Dit zijn AI-agenten die complexe taken kunnen uitvoeren en daarin zelf beslissingen kunnen nemen, met minimale menselijke tussenkomst. Ze worden bijvoorbeeld ingezet bij software-ontwikkeling, klantenservice en het automatiseren van taken.
  • Multi-agentsystemen – een systeem dat bestaat uit meerdere intelligente agenten die elk een zekere mate van autonomie bezitten.
  • Large action models – AI-modellen die complexe taken begrijpen én kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van vluchten, het invullen van formulieren en online aankopen doen.
  • Machine customers – Dit zijn niet-menselijke klanten die zonder menselijke tussenkomst aankopen en transacties kunnen doen. Zo zou je koelkast automatisch eten kunnen bestellen, als het signaleert dat het op is geraakt.
  • Humanoid working robots – Robots die op mensen lijken, zowel in uiterlijk als in hun functioneren, en die op het werk worden ingezet.
  • Reinforcement learning – Een onderdeel van machine learning dat zich bezighoudt met het trainen van algoritmes, door ze te laten leren van hun omgeving.

Nu we het toch over AI hebben… Als je naar de Hype Cycle kijkt, dan valt het je waarschijnlijk wel op dat Generatieve AI over de piek heen is en bijna in de derde fase terechtkomt: de Trough of Disillusionment. Dat valt ook al in de praktijk te merken. We ontdekken bijvoorbeeld waar de verschillende AI-tools niet zo goed in zijn en waar we ze wel en niet voor moeten inzetten.

Dit was ook onlangs te merken op de beurzen. Ze daalden onlangs flink, en dat had onder andere te maken met beleggers die vreesden dat hun verwachtingen voor AI te hoog waren en de investeringen niet terugverdiend gaan worden. De ontwikkeling van AI lijkt te stagneren (of in elk geval minder snel te gaan) en de bubbel wordt doorgeprikt.

Trend 2. De productiviteit van developers verhogen

Gartner voorziet dat allerlei technologieën kunnen bijdragen aan het verhogen van de productiviteit van developers. Het gaat daarbij verder dan snel code schrijven. Het draait ook om effectieve communicatie en samenwerking, en het bereiken van de zogenoemde flow waarin ontwikkelaars optimaal presteren.

Technologieën die hieraan bijdragen zijn onder andere:

  • AI-augmented software engineering – de inzet van AI (waaronder generatieve AI en machine learning) als ondersteuning bij het ontwerpen, programmeren en het testen van software.
  • GitOps – een manier om IT-systemen te beheren door al je instellingen en infrastructuur als code in een Git-repository op te slaan. Dit maakt het makkelijk om veranderingen bij te houden en automatisch uit te rollen, waardoor je systemen altijd up-to-date en veilig blijven.
  • Interne developer portals – centrale platforms binnen een organisatie waar ontwikkelaars toegang hebben tot alle tools, documentatie en services die ze nodig hebben om snel en efficiënt te werken.
  • Prompt engineering – het geven van opdrachten aan AI om een bepaalde output te halen.

Trend 3. De kracht van de Total Experience

Total Experience is volgens Gartner een strategie die de beste gedeelde ervaringen creëert door klantervaring (CX), werknemerservaring (employee experience), multi-experience en gebruikerservaring (UX) met elkaar te verweven. Met opkomende technologieën kun je allerlei interacties aanpakken, met als doel om zowel klanten als medewerkers meer vertrouwen en tevredenheid te bieden. En hopelijk heeft het ook meer loyaliteit als resultaat.

Relevante technologieën hierbij zijn:

  • Digital twin of a customer – de virtuele representatie van een klant. Deze technologie simuleert de klant en leert om het gedrag na te bootsen en daarop te anticiperen. Zo zet Dassault Systemes het in om een digitaal hart te maken.
  • Spatial computing – dit combineert digitale en fysieke werelden door gebruik te maken van augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Hiermee kunnen mensen digitaal interacteren met objecten alsof ze in de echte wereld zijn.
  • Super-apps – dit zijn apps die meerdere diensten en functies aanbieden, zoals berichten, betalingen, winkelen en meer. Ze maken het gemakkelijk voor gebruikers om alles wat ze nodig hebben vanuit één app te regelen, zonder te hoeven schakelen tussen verschillende apps.
  • 6G – de opvolger van 5G, dat een sneller mobiel internet gaat bieden.

Trend 4. Mensgerichte beveiliging en privacy bieden

Op dit moment omzeilen medewerkers weleens de (te) strenge beveiliging van een bedrijf, maar dat wil je eigenlijk voorkomen. Gartner stelt dat door mensgerichte beveiligings- en privacytechnologieën te gebruiken, organisaties hun weerbaarheid versterken. Bovendien bevorderen ze een cultuur van wederzijds vertrouwen en gedeeld risicobewustzijn binnen teams.

Belangrijke technologieën binnen dit thema zijn AI TRiSM (AI trust, risk & security management), cybersecurity mesh architectuur, homomorphic encryptie, digitaal immuunsysteem, disinformation security, en federated machine learning.

Vergelijking met de Hype Cycle van 2023

Vergeleken met de Hype Cycle for Emerging Technologies 2023 speelt AI nog steeds een prominente rol, maar is het nu meer toegespitst op autonomie. En terwijl de tweede trend vorig jaar draaide om developer experience (DevX), gaat het nu om het verhogen van de productiviteit van die developers. De focus hierop, al 2 jaar achter elkaar, onderstreept het belang van developers in het innovatieproces.

En allerlei experiences worden nu aan elkaar geknoopt tot een ‘totale ervaring’ voor alles en iedereen. De ‘overal aanwezige cloud’ uit 2023 lijkt nu meer geïntegreerd in de andere thema’s. Verder is mensgerichte beveiliging en privacy voor het tweede jaar op rij een belangrijk thema. Het wijst op de groeiende noodzaak om technologie op een veilige en ethische manier te implementeren.

Blik vooruit: welke technologie haalt het einde van de cyclus?

De Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2024 laat zien welke significante technologische doorbraken we kunnen verwachten. Maar niet alle ontwikkelingen zullen snel mainstream worden. De meeste zitten nog maar aan het begin van de cyclus. Als je er snel bij bent, heb je volgens Gartner als bedrijf grotere kans om hiervan de vruchten te plukken. Wel blijft het natuurlijk maar de vraag of ze aan de verwachtingen voldoen en uit het dal van de Hype Cycle weten te klimmen.

Wat vind jij van deze trends? Welke technologie springt er voor jou uit als potentiële game-changer? Laat het weten in de reacties hieronder!