Loopbaan

7 redenen voor moedige gesprekken op de werkvloer

0

Het creëren van een cultuur van inclusie en belonging is steeds belangrijker in de wereld van vandaag. Een van de meest effectieve manieren om zo’n omgeving te creëren, is door middel van moedige gesprekken. Deze dialogen gaan over uitdagende, vaak ongemakkelijke onderwerpen om begrip en groei te bevorderen.

Het is waarschijnlijk dat je geen onaangenaam gesprek wil hebben op je werk. De kans is groot dat je misschien bang bent dat je iets verkeerds zegt, een fout maakt of iemand kwetst.

Het onderwerp helemaal vermijden kan het vertrouwen, de betrokkenheid en de saamhorigheid van werknemers op het werk ondermijnen. Bovendien zijn deze ervaringen essentieel voor zaken als productiviteit, innovatie en het welzijn van werknemers.

Er is moed voor nodig om gevoelige en complexe onderwerpen als privileges en afkomst op te brengen bij je collega’s, manager of HR-professional. Dit zijn het soort gesprekken die sterke emoties kunnen oproepen die misschien niet passen op het werk. Ze vereisen een zorgvuldige en bedachtzame aanpak.

Dit zijn 7 redenen waarom het belangrijk is om te weten hoe je deze gesprekken op de werkplek voert:

1. Bevordert een authentieke cultuur van inclusie

Moedige gesprekken zijn goed voor het opbouwen van een authentieke cultuur van inclusie op de werkplek. Door problemen direct aan te pakken, voelen werknemers zich gezien en gehoord om wie ze zijn. Op die manier wordt een omgeving bevorderd waarin verschillende perspectieven gewaardeerd worden. Dit open dialoog moedigt mensen aan om hun unieke ervaringen en ideeën te delen, wat kan leiden tot creatieve probleemoplossing en innovatie.

Volgens onderzoek van Deloitte gelooft 74% van de millennials dat hun organisatie innovatiever is als er een cultuur van inclusie heerst. Dit benadrukt het duidelijke verband tussen inclusieve praktijken en het vermogen van een organisatie om concurrerend en vooruitstrevend te blijven in de snel veranderende wereld van vandaag. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze erbij horen, is de kans groter dat ze hun beste werk leveren, wat zowel het individu als de organisatie ten goede komt.

2. Bevordert persoonlijke en collectieve groei

Deze gesprekken zijn van onmisbare waarde voor zowel persoonlijke als collectieve groei. Het aangaan van moedige gesprekken stelt mensen in staat hun aannames in twijfel te trekken en hun perspectieven te verruimen. Hierdoor wordt een onbevangen benadering van probleemoplossing en creativiteit aangemoedigd.

Dit proces helpt niet alleen bij de persoonlijke ontwikkeling en bevordert een groter zelfbewustzijn en aanpassingsvermogen, maar versterkt ook de teamcohesie en het wederzijds begrip. Door een omgeving te cultiveren waarin verschillende meningen worden gewaardeerd, kunnen teams een basis van vertrouwen en samenwerking opbouwen. Dit leidt uiteindelijk tot innovatievere en effectievere samenwerkingen.

3. Stimuleert gedeeld ongemak voor het grotere geheel

De ‘token’ werknemer* zijn of opvallen om wat voor reden dan ook, of dat nu komt door afkomst, geslacht, leeftijd of een ander kenmerk, kan een isolerende en uitdagende ervaring zijn. Moedige gesprekken met een open en eerlijke dialoog over complexe onderwerpen, zorgen ervoor dat iedereen dit ongemak kan delen. Deze gedeelde ervaring kan leiden tot meer empathie, begrip en solidariteit onder teamleden of collega’s.

Volgens een onderzoek van Gallup voelt slechts 42% van de managers zich voldoende voorbereid om deze moedige gesprekken met hun medewerkers te voeren. Deze statistiek laat een aanzienlijke kloof in communicatievaardigheden zien en benadrukt de noodzaak van een betere voorbereiding en een grotere bereidheid om deze dialogen aan te gaan. Het aanbieden van trainingen en middelen aan managers kan een inclusievere en ondersteunende werkomgeving bevorderen.

*Tokenisme: ”De gewoonte om iets te doen (zoals iemand aannemen die tot een minderheidsgroep behoort) alleen om kritiek te voorkomen en de schijn te wekken dat mensen eerlijk worden behandeld. Ook wel bekend als de excuustruus.” -Merriam Webster

4. Waardeert diverse ervaringen

Het negeren van de diverse identiteiten van je werknemers neemt vooroordelen niet weg, maar houdt ze juist in stand. Als mensen zeggen dat ze ‘kleur, geslacht of andere identiteiten niet zien’, resulteert dat vaak in gevoelens van over het hoofd gezien en ondergewaardeerd worden. Deze uitdrukking, hoe goed bedoeld ook, suggereert een weigering om de zeer reële ervaringen en uitdagingen te erkennen waar mensen met verschillende achtergronden mee te maken hebben. Het voeren van moedige gesprekken over deze onderwerpen, valideert de unieke ervaringen van gemarginaliseerde groepen waardoor ze zich erkend en gerespecteerd voelen.

Dergelijke gesprekken stimuleren openheid, empathie en begrip, die belangrijk zijn voor het opbouwen van een inclusieve werkomgeving. Validatie en erkenning zijn belangrijk voor het bevorderen van vertrouwen, loyaliteit en een gevoel van erbij horen onder alle medewerkers. Dit draagt uiteindelijk bij aan een harmonieuzere en effectievere teamdynamiek.

Diverse groep mensen met elkaar in gesprek

5. Bouwt vertrouwen en integriteit op

Door sociale kwesties open en transparant aan te pakken, kunnen organisaties een sterkere vertrouwensbasis opbouwen met hun werknemers en de samenleving die ze van dienst zijn. Het negeren van deze kwesties komt vaak voort uit een privilege, maar door dit te doen kan het vertrouwen van medewerkers in hun leiders en de organisatie als geheel worden beschadigd.

Leiders moeten moedige gesprekken kunnen voeren, omdat dit helpt bij het behouden van de integriteit en bij het tonen van een oprechte betrokkenheid bij eerlijkheid en rechtvaardigheid. Bovendien kan het bevorderen van een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om hun zorgen en ervaringen te uiten, leiden tot een inclusievere en ondersteunende werkplek. Dit leidt uiteindelijk tot succes op de lange termijn en positieve verandering.

6. Verbetert innovatie en creativiteit

Een cultuur die moedige gesprekken waardeert, is vaak innovatiever en dynamischer. Als werknemers zich veilig voelen en aangemoedigd worden om hun ideeën en aandachtspunten te uiten, zullen ze eerder geneigd zijn om creatief bij te dragen en buiten de gebaande paden te denken. Deze open omgeving bevordert samenwerking en vertrouwen, essentiële ingrediënten voor het stimuleren van innovatie.

Dit wordt ondersteund door het onderzoek van Deloitte, waaruit blijkt dat inclusieve culturen beduidend innovatiever zijn. Hun onderzoek benadrukt dat wanneer verschillende perspectieven worden verwelkomd en gewaardeerd, bedrijven een grotere verscheidenheid aan ideeën kunnen benutten. Dit leidt tot succesvollere en impactvollere innovaties.

7. Versterkt de teamdynamiek

Tot slot zijn moedige gesprekken belangrijk voor het versterken van de teamdynamiek door een beter begrip tussen teamleden te bevorderen. Deze gesprekken omvatten een open dialoog en de bereidheid om complexe onderwerpen aan te snijden. Dit kan leiden tot meer empathie en verbondenheid tussen collega’s.

Als medewerkers de tijd nemen om elkaars achtergrond, ervaringen en perspectieven te begrijpen, raken ze op de hoogte van elkaars behoeften. Dit verbeterde begrip stimuleert samenwerking, omdat teamleden eerder geneigd zijn elkaar te steunen en hun sterke punten te combineren. Uiteindelijk creëren deze gesprekken een inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.

Moedige gesprekken zijn essentieel

Moedige gesprekken zijn essentieel voor het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en opgenomen voelt. Hoewel deze dialogen uitdagend kunnen zijn, zijn ze uiteindelijk de moeite waard. Bestuursleden, managers, HR-professionals en teamleden spelen allemaal een rol in het bevorderen van een omgeving waarin moedige gesprekken worden gestimuleerd.