How to

7 essentiële bouwstenen voor een onderscheidend personal brand

0

Stel je eens voor dat je voor een rijtje met huizen staat. Zelf visualiseer ik altijd een rijtje huizen zoals aan de Amsterdamse gracht. Aan de buitenkant zien de huisjes er allemaal verschillend uit. Je hebt geen idee hoe de binnenkant eruitziet, maar toch vraag ik je om er eentje te kiezen waar jij in mag gaan wonen. De kans is groot dat je het huis uitkiest op basis van de buitenkant die jou het meeste aanspreekt. Op basis van de buitenkant, probeer jij misschien ook wel een inschatting te maken van de binnenkant.

Zie de buitenkant van het huis als jouw personal brand, dat ervoor moet zorgen dat (potentiële) klanten of partners bij jou willen aankloppen. Het is natuurlijk wél belangrijk dat de binnenkant van het huis minstens zo interessant is als de buitenkant. Anders lopen ze net zo snel weer naar buiten, op weg naar de buren.

Betekent dit dan dat je jezelf mooier moet voordoen dan je bent? Nee, absoluut niet. Maar ik zie vaak het tegenovergestelde gebeuren: de binnenkant is vol pracht en praal, maar aan de buitenkant wordt dit niet voldoende duidelijk gemaakt. Je moet je nooit mooier voordoen dan je bent, maar ook zeker niet slechter. Laat zien wat jij in huis hebt!

Jammer: de binnenkant is vol pracht en praal, maar aan de buitenkant wordt dit niet voldoende duidelijk gemaakt.

1. Waar kunnen ze jou voor bellen?

Wist je dat leads voortkomen uit personalbranding-activiteiten tot wel 7 keer meer converteren? We nemen nu eenmaal liever contact op met mensen waarbij we al goed gevoel hebben, dan met een ‘bedrijfslogo’.

Je doelgroep moet natuurlijk wel weten waarvóór ze jou kunnen bellen. De eerste stap is bepalen aan welke expertise, welk specialisme, vakgebied, skill of welke deskundigheid jij je naam wilt verbinden. Wat je wilt, is een gewenste associatie creëren in het hoofd van je doelgroep. Als jouw naam valt, aan welke expertise moeten ze dan denken? En andersom.

Bijvoorbeeld: Denk ik aan sales en personal branding, dan denk ik aan Lotte Lobé. Denk ik aan Lotte Lobé, dan denk ik aan sales en personal branding.

Vul dit voor jezelf in: waar kunnen klanten jou voor bellen?

Vrouw belt.

2. Bepaal je kernwaarden

Weten waar je goed in bent is één ding, maar weet jij ook waar je voor staat? Kernwaarden helpen je om verbinding te maken met je doelgroep. Ze zijn gebaseerd op wat jij belangrijk vindt en wat je wilt uitdragen, zowel online als offline.

Als een van je kernwaarden bijvoorbeeld ‘praktisch’ is, communiceer dan voornamelijk praktische tips of feitelijke informatie op social media en vermijd wollige teksten. Ook als je over je diensten praat en communiceert met klanten, mag het duidelijk zijn dat je een praktische en doelgerichte benadering hanteert.

Om je kernwaarden helder te krijgen, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Waar sta ik voor?
  • Wat vind ik belangrijk in het leven?
  • Welke normen en waarden horen bij mij?
  • Wat vind ik belangrijk in de omgang met klanten?

Sommige kernwaarden weet je direct. Het kan ook helpen om online te zoeken naar kernwaarden, zodat je kunt kijken welke bij jou passen. Kies er niet meer dan 3-5. Voorbeelden van kernwaarden zijn: resultaatgericht, vernieuwing, mensgericht, kwetsbaarheid, assertiviteit, vrijheid en aandacht.

3. Dare to be different!

Ik hoor je al denken: ‘’Ik ben toch niet de enige die doet wat ik doe?’’ Er komt dan ook meer bij kijken dan alleen het kiezen van een vakgebied of expertise om te ‘claimen’. De bedoeling is dat je jezelf gaat positioneren, het innemen van een unieke plek van je doelgroep ten opzichte van je concurrenten. Je onderscheidend vermogen is hierin cruciaal.

Er zijn veel manieren om je te onderscheiden, zowel door één specifiek ding als door een combinatie van kenmerken en eigenschappen. Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Mark Tigchelaar, focusexpert en auteur van het boek Focus AAN/UIT, onderscheidt zich door wetenschappelijke theorieën te vertalen naar praktische tips. Dit is een voorbeeld van een unieke aanpak, werkwijze of methode. Zo zag ik laatst ook een dagvoorzitter die een microfoon had in de vorm van een bal, die hij tijdens events het publiek ingooide om op een onderscheidende manier interactie te creëren.

Neem ook je ervaringen eens onder de loep. Het uitlichten van een bijzondere ervaring of gebeurtenis kan onderdeel zijn van jouw unieke verhaal. Dat kunnen professionele ervaringen zijn die gerelateerd zijn aan je vakgebied, maar ook persoonlijke ervaringen die je gebracht hebben waar je nu bent. Denk aan werken in het buitenland, ‘life events’, bijzondere reizen die je hebt gemaakt, interessante projecten waaraan je hebt deelgenomen en je track record.

Ooit een prijs of onderscheiding ontvangen? Dit soort prestaties zijn heel geschikt om uit te lichten en kunnen je personal brand heel interessant maken. Denk aan branche awards en nominaties als FD Talenten. Of wat dacht je van experts die een succesvol boek hebben geschreven en zich voor altijd als bestsellerauteur kunnen profileren? Ben je vastgoedvrouw van het jaar geworden of interne sales topper van de maand? Laat het zien!

Een groot voordeel van personal branding is dat je een stuk van je onderscheidend vermogen cadeau hebt gekregen toen je werd geboren: je unieke persoonlijkheid. Sommige eigenaardigheden, talenten en eigenschappen zijn interessant om uit te lichten. Misschien heb je een bijzonder gevoel voor humor, durf je je kwetsbaar op te stellen, of kun je kalmte bewaren in complexe situaties. Soms ben je blind voor je eigen goud. Vraag eens aan anderen waarom ze voor jou hebben gekozen. Je zult verrast zijn door de antwoorden!

4. Kies je kanalen

Je personal brand komt pas tot leven op het moment dat je ‘m tot uiting brengt via verschillende relevante kanalen. Simpel gezegd: wees aanwezig waar je doelgroep is, zowel online als offline. LinkedIn is het grootste zakelijke socialmedia-platform van Nederland en dus onmisbaar. Onderzoek daarnaast of andere socialmedia-platforms relevant zijn, zoals Instagram, TikTok en YouTube.

Ook offline netwerken blijft essentieel. Niets overtreft een persoonlijke ontmoeting! Denk aan lidmaatschap van businessclubs of het bezoeken van evenementen. Plan deze momenten en gelegenheden bijvoorbeeld aan het begin van het jaar. Zorg ook voor zichtbaarheid op externe kanalen, oftewel free publicity. Vaak denken mensen snel aan de mainstream media zoals kranten en tv, maar er zijn veel toegankelijkere opties waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Zo is gastbloggen een leuke, laagdrempelige manier om te beginnen met free publicity.

Onderzoek ook eens welke online platforms, branchegerelateerde tijdschriften of podcasts jouw doelgroep consumeert. Het is de bedoeling dat je een win-winsituatie creëert: jij levert interessante kennis in ruil voor zichtbaarheid op hun medium.

5. Focus op kennisdelen

Welk kanaal je ook kiest, leg de nadruk op het delen van kennis. Mensen kijken altijd naar jou vanuit een “what’s in it for me”-perspectief. Waarom zouden ze je volgen als je alleen over je eigen aanbod praat? Spreek consistent over je vakgebied en wees duidelijk over waar jouw expertise ligt. Zie het als lijm: als je vaak genoeg druppelt, blijf je vanzelf plakken!

6. Laat andere jouw positie bevestigen

Je kunt natuurlijk zelf laten zien dat je goed bent in wat je doet, maar je merk wordt pas écht krachtig wanneer anderen je ingenomen positie bevestigen. Het beïnvloedingsprincipe van Cialdini dat hiermee samenhangt heet social proof, ook wel sociale bewijskracht genoemd. We bepalen vaak wat juist of goed is door te kijken naar wat anderen juist en goed vinden, omdat we niet iedere optie grondig kunnen onderzoeken – dat zou simpelweg te veel tijd kosten. Daarom leunen we vaak op de ervaringen van anderen: een soort shortcut naar de juiste beslissing!

Het is dus aan jou om social proof te verzamelen en uit te lichten, bijvoorbeeld door:

  • testimonials te verzamelen en te delen op je website en socials
  • logo’s en namen van klanten te vermelden op je website en socials
  • publicaties (free publicity) van jou in de media te vermelden op je website en socials
  • te werken aan je online volgers en netwerk
  • succesverhalen en klantprojecten te delen

7. Trek de ‘stoute’ schoenen aan en gáán!

Kende jij mij al voordat je dit artikel las? Nee? Nu wel! Ja? Mooi, dan ben ik nu nóg dominanter aanwezig in je brein. Dat is de kracht van strategische zichtbaarheid.

Als je nog wat weerstand voelt, besef dan dat de wereld echt wel op jou zit te wachten. Misschien moet je jezelf ook niet té belangrijk maken. Want als jij daadwerkelijk gelooft dat je het leven van je klanten kunt verbeteren met je kennis en services, is het zelfs je morele plicht om jezelf te laten zien. De mentale associatie tussen jou en je vakgebied moet zo sterk worden dat je ‘top of mind awareness’ bereikt bij je doelgroep. Als je top of mind bent, denken ze als eerste en enige aan jou als zich een behoefte voordoet binnen jouw vakgebied. En vergeet niet: als je niet in het licht gaat staan, kan je potentiële klant je ook niet zien. Succes!