Social media

Instagram update! Tekst toevoegen op je post, meer interactie & een Instagram-kaart

0

Instagram heeft weer een aantal nieuwe updates die eruit springen. Zijn ze jou al opgevallen? Wat zijn deze nieuwe features en hoe werken ze precies? Van functies binnen de post-editor waardoor je geen externe app meer nodig hebt voor de edit, naar een eigen soundtrack op je persoonlijke profiel. Ik neem je mee!

Updates in de post-editor

Instagram heeft altijd al de post-editor-omgeving gehad waarin je nog kleine aanpassingen kunt doen aan jouw foto’s of video’s die je wil posten, maar deze omgeving is nu een stuk uitgebreider.

Tekst toevoegen op je post

Je kunt nu tekst toevoegen op je post. Dan bedoel ik niet in de caption, maar echt op de foto of video zelf. Kies je lettertype, kleur en plek en zo zorg je ervoor dat jouw post net wat meer opvalt dan andere. Belangrijke informatie wordt zo niet over het hoofd gezien en je geeft net wat meer dimensie aan je posts.

Ook voor Reels en Stories zijn er verbeteringen op het gebied van tekst. Er zijn nieuwe lettertypen en je kunt effecten en animaties toevoegen aan de tekst om deze meer op te laten vallen.

Tekst op post screenshot

Foto’s op foto’s

Naast het toevoegen van tekst, kun je nu ook meerdere foto’s in één keer meenemen. Het is eigenlijk alsof je een sticker op je foto plakt, maar dan is het een andere leuke foto. Heb je er een extra toegevoegd? Als je op de foto klikt dan kun je de vorm aanpassen van een rechthoek naar een vierkant, cirkel, hartje of ster. Leuk om hiermee te experimenteren en je creativiteit de vrije loop te laten!

Screenshot sticker foto op foto

Liever een andere volgorde?

Deze functie binnen de post-editor is al iets langer uitgerold, maar nog zeker niet bekend bij iedereen… Zegt dit jou nog niks? Dan gaat er een wereld voor je open.

Je kent het vast wel: je wil meerdere foto’s of video’s plaatsen in één post. Je hebt alle content aangeklikt in de (hopelijk) juiste volgorde, maar bij het overzicht wil je toch nog wat wisselen. In plaats van dat je terug moet en alles weer opnieuw aan moet klikken, kun je in de post-editor je foto of video die je wisselen ingedrukt houden en dan naar links of rechts slepen. Zo kun je jouw perfecte volgorde makkelijk maken.

Schuiven screenshotScreenshot schuiven post

Daarnaast kun je nu ook 20 foto’s en video’s in een post plaatsen. Vroeger waren dit er 10. Veel mensen noemen zo’n post ook wel een ‘foto dump’ of ‘dumpje’.

Sfeer & eindeloze filters

Ook een update die al iets langer is uitgerold, maar ook nog niet bekend lijkt bij iedereen: een passend muziekje bij jouw post. Dit geeft een bepaalde sfeer mee. Ben je heel erg fan van een bepaald nummer? Dan kun je dit opslaan en terugvinden onder ‘Opgeslagen’. Zo kun je dit nummer makkelijk terugvinden en hergebruiken.

Ook is er een hele hoop nieuwe effecten toegevoegd tegelijkertijd met alle andere updates die je kunt uitproberen. De lijst lijkt eindeloos. Scrol er dus vooral doorheen op zoek naar jouw favoriete filters. Wil je een snelle fix? Dan kun je ook op het toverstokje rechtsbovenin klikken en dan krijg je gelijk een mooi resultaat.

Screenshot schuiven postScreenshot magic wand

Interactie stimuleren

Een andere opvallende update komt voort uit dat Instagram graag meer interactie wil stimuleren. Veel gebruikers gebruiken Instagram meer ‘privé’. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van persoonlijke DM’s en het doorsturen van content. Volgens Instagram Chief Adam Mosseri op X posten Instagram-gebruikers veel meer Stories en sturen ze meer DM’s dan dat ze op hun feed posten.

Om die reden rolt Instagram een functie uit waarbij je een reactie onder Stories achter kunt laten. Iedereen die de Story kan bekijken kan deze reacties ook zien. Sommige Instagram-gebruikers krijgen hier al een notificatie van, maar het is nog in de opstartende fase. Mocht je ze kunnen zien, dan staan ze in een balkje aan de onderkant van de Story. Zo zitten ze niet in de weg. Creators kunnen deze reacties ook uit- en aanzetten.

Een al oudere feature die ook met deze stimulatie van interactie te maken heeft? De notitie wolkjes boven de profielfoto’s.

Screenshot profielnummer

Een profielnummer uitkiezen

Een subtiele update, maar toch eentje om ook mee te nemen, is dat je nu een nummer kan kiezen voor je profiel. Je kan dus al een tijdje liedjes toevoegen aan je posts, maar nu ook aan je persoonlijke profiel!

Je gaat naar je profiel, klikt op ‘Profiel bewerken’ en daar zie je de nieuwe optie om een liedje toe te voegen. Je profiel krijgt op deze manier een eigen soundtrack en deze kun je aanpassen wanneer je wil.

Screenshot profielnummer

Nog in de testfase…

Net als dat op andere gebieden de ontwikkelingen doorrazen, is Instagram transparant over ontwikkelingen die er wellicht aankomen binnen de app. Sommige features zitten nog in de testfase, maar lijken veel impact te gaan hebben.

Aanpassing persoonlijk profiel

Op dit moment wordt het grootste deel van de profielen nog weergegeven op onderstaande manier:

Frankwatching-profiel screenshot

Je feed bestaat uit een weergave met vierkantjes, maar er is nu ook een kleine groep Instagram-gebruikers die zoals in onderstaande afbeelding verticale rechthoeken zien. Dit is een testgroep. Het is een subtiel verschil, maar wel met invloed op het uiterlijk van onze feed. Er zijn sinds 2022 signalen dat Meta met deze nieuwe afmeting experimenteert.

Screenshot verticale feed

Waarom ze deze verandering willen doorvoeren? De meeste gebruikers uploaden verticale foto’s en video’s en daar passen de vierkantjes op de feed niet meer bij. Vroeger waren alle foto’s en video’s vierkant, maar van dit vaste formaat heeft Instagram in 2015 al afscheid genomen. Er zijn natuurlijk ook mensen die hun hele profiel gebaseerd hebben op dit formaat.

Mosseri zegt daar het volgende over volgens The Verge:

I would really like to do better by the content today.

Snapmap

Ben je bekend met de Snapchat-kaart? Instagram is begonnen met het testen van ook zo’n kaart, maar dan op Instagram. De testgroep kan nu tekst- en video-updates op een kaart plaatsen, gebaseerd op de locatie waar ze zijn gemaakt. De kaart wordt gedeeld met vrienden en hun updates kunnen naast die van jou verschijnen. Deze nieuwe feature lijkt erg op de Snapchat-kaart die oorspronkelijk in 2017 werd gelanceerd.

Wat is het verschil?

Het ziet ernaar uit dat je op Instagram beperktere privacy-instellingen hebt dan op Snapchat. Gebruikers moeten aangeven welke ‘specifieke groep mensen’ hun locatie kunnen zien. Dit kan onderverdeeld worden in ‘beste vrienden’ of alleen volgers die ze ook terug volgen bijvoorbeeld. Op Snapchat kunnen berichten openbaar worden gedeeld.

Dus, welke nieuwe update ga jij gelijk uitproberen of wacht je nog even op bepaalde lanceringen? Laat het weten in de comments!