Content

10x populair: AI Act in werking, zinloze HR-cyclus & dé B&B Vol Liefde-inhakers

0

Wat moet je doen om te voldoen aan de AI Act? Waarom zijn de ‘moderne’ HR-gesprekken zinloos? En wat zijn de leukste B&B Vol Liefde-hakers? Dit – en meer – vind je in de top 10 best gelezen Frankwatching-artikelen van de maand augustus.

1. De AI Act is in werking getreden: dit moet je nu doen

Per 1 augustus 2024 is de AI Act in werking. Deze Europese wet regelt welke AI je onder welke voorwaarden mag toepassen. Je hoeft niet alles in één keer op orde te hebben, de wet wordt in fases ingevoerd. Tieme Woldman zet voor je op een rij wat je vóór 1 februari 2025 moet afronden.

EU AI Act

2. Waarom de ‘moderne’ HR-gesprekscyclus zinloos is

We kennen veel benamingen voor de gesprekken in het kader van de (HR-)gesprekscyclus. Ze hebben volgens Leona Aarsen-Csavar allemaal iets met elkaar gemeen: over het algemeen zijn ze zinloos en ineffectief. Ronald Faas is het in de comments met haar eens: “Ondanks alle goede bedoelingen, ben ik nog geen enkel systeem tegengekomen dat zuiverheid garandeert, c.q. de medewerkers altijd recht doet.” Dit artikel is onderdeel van een serie, deel 1 vind je hier.

checklist beoordelingsgesprek hr-gesprekscyclus

3. Deze B&B Vol Liefde-inhakers zijn niet leuk… deze zijn héél leuk

Ben je B&B Vol Liefde-kijker? Dan ben je vast bekend met Joops’ koffiezetapparaat. Of de tinnen soldaatjes van Albert. Merken als bol, Lidl en Ikea reageerden gevat op deze momenten in hun social uitingen, in dit artikel een overzicht van de leukste inhakers.

4. Copilot: tips & trucs om deze Microsoft-assistent voor je te laten werken

De overgrote meerderheid van kenniswerkers werkt met Microsoft-producten. Hoog tijd om naast ChatGPT en bijvoorbeeld Claude eens te kijken wat je in de praktijk met Copilot kunt. Arjan Broere las het boek Laat Copilot voor je werken (affiliate), en deelt in zijn artikel onder andere voorbeelden van handige prompts.

Copilot logo5. De kwaliteit van je content meten? Bouw je eigen scoringsmodel in ChatGPT

Wist je dat je ChatGPT ook kunt inzetten om de kwaliteit van je content te controleren? Dat krijg je voor elkaar met een scoringsmodel, dat je op verschillende manieren in de AI-tool kunt maken. Kim Pot las het boek ‘ChatGPT als tweede brein‘ (affiliate) en neemt je in haar artikel stap voor stap mee in het bouwen van zo’n model.

content scoring chatgpt6. Een limegroene ‘Brat summer’: de geniale marketing achter Brat van Charli XCX

Eén artiest domineerde deze zomer: Charli XCX. Het schoolvoorbeeld van hoe een goed doordachte marketingstrategie niet alleen een album kan promoten, maar ook een culturele beweging kan creëren. Marketeers, opgelet! Dirk Berkers neemt in dit stuk een duik in de limegroene ‘Brat summer’.

brat summer frankwatching tegen groene achtergrond7. Waarom performance branding een opkomende marketingtrend is

Traditioneel staan leadgeneratie en brand awareness lijnrecht tegenover elkaar, maar daar komen we in 2024 niet meer mee weg, deelt Ellen Tournier in haar artikel. De markt is flink verzadigd. Tijd om het probleem bij de hoorns te vatten en ons te verdiepen in de mogelijke oplossing: performance branding! Lukas Roeling reageert in de comments: “Ha Ellen, goed artikel! En inderdaad the next thing. De silo’s performance marketing en branding binnen bedrijven zijn niet langer meer houdbaar.”

Performance branding8. Project Strawberry, GPT-5 & AGI: wat heeft OpenAI in petto?

In augustus leek het erop dat OpenAI met groot nieuws zou komen. Recent trok het bedrijf de aandacht met geruchten over een mysterieus project genaamd ‘Strawberry’. Dit project zou mogelijk verband houden met de ontwikkeling van GPT-5, na GPT-4 de volgende versie van hun taalmodel. In dit artikel deelt Jerrel Arkes als AI-enthousiasteling alle speculaties, maar ook wat we kunnen verwachten in de komende periode.

aardbei project Strawberry

Header-afbeelding: gegenereerd in Magic Media van Canva

9. Van SEO-content naar helpful content: benut deze kansen

Hoe verhoudt helpful content zich tot SEO-content? Hoe maak je het? En het belangrijkste, hoe verantwoord je de investering? Chantal Smink gaat in dit stuk op deze vragen in. Cyriel deelt in de reacties: “100% mee eens. Niemand zit ook te wachten op een lap technische tekst. Het voelt voor de bezoeker ook niet fijn als je merkt dat een website alles uit de kast haalt om Google te pleasen. En de gebruikers op de 3e rang zet.”

Google resultaten

Bron: Fonstra / Shutterstock.com

10. Google Analytics 4: de nieuwste updates & uitdagingen

Op 1 juli was het dan zover; het oude Universal Analytics (UA) is niet meer beschikbaar. Gelukkig wordt Google Analytics 4 (GA4) een steeds beter product en verschijnen er bijna elke maand veel updates. Vooral de laatste maanden zijn er veel verbeteringen zichtbaar. Maar er zijn ook nog wat uitdagingen. Frank Raaijmakes praat je in dit artikel bij.

Headerbeeld bij Google Analytics 4 updates

Dit was de top 10 van augustus 2024. Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden? Die vind je hier.