Samenwerken

De onderschatte rol van een sterk merkverhaal voor medewerkers

0

Het begin van een nieuwe baan is vaak een periode van hoge betrokkenheid en enthousiasme. In deze ‘honeymoon-periode’ voelen nieuwe medewerkers zich welkom en gemotiveerd om een goede indruk te maken. Toch blijkt uit onderzoek dat deze betrokkenheid binnen zes maanden aanzienlijk afneemt. Dit roept de belangrijke vraag op: hoe kunnen we deze energie en motivatie vasthouden?

Wat gaat er mis?

Onderzoek van Culture Amp laat zien dat de perceptie van eerlijke compensatie, communicatie en carrièremogelijkheden snel daalt na de eerste paar maanden. Een veelgegeven verklaring van nieuwe medewerkers die snel vertrekken, is dat zij de indruk hebben zich niet gewaardeerd te voelen. Ook wordt aangegeven dat zij niet de beloofde carrièreontwikkeling ervaren. Dit wijst op een diepere kloof tussen de verwachtingen van nieuw talent en de realiteit van hun werkervaring.

De kracht van een sterk merkverhaal

Het behoud van nieuw talent is wat mij betreft een gezamenlijke uitdaging voor zowel HR als marketing. Met een belangrijke rol voor een krachtig merkverhaal. Mensen worden namelijk gegrepen en bewogen door verhalen. Door een sterk en authentiek merkverhaal te creëren en continu te investeren in het integreren van dit verhaal in de medewerkerservaring, kunnen bedrijven de betrokkenheid en motivatie van hun medewerkers vergroten.

Dit zorgt niet alleen voor meer tevreden medewerkers, maar ook voor meer betrokkenheid en een sterke bedrijfscultuur met betere prestaties op de lange termijn.

Als er een merk goed is in storytelling: Disney

Disney is een van de meest aansprekende voorbeelden van hoe een sterk merkverhaal kan bijdragen aan een positieve medewerkerservaring. Ondanks dat er volgens carrièreplatform Indeed ruimte is om intern door te groeien, blijkt er minder budget voor opleidingen te zijn en liggen de salarissen aan de lage kant. Toch wordt Disney beoordeeld als een van de meest aantrekkelijke en gewaardeerde werkgevers. En is hun retentie erg hoog.

Disney’s medewerkers, ongeacht hun functie, zijn doordrongen van de missie om magische ervaringen te creëren. Vanaf de onboarding worden nieuwe medewerkers, ‘castleden’, ondergedompeld in de cultuur van Disney.

Hoewel ze bij Disney absoluut geen cursus storytelling nodig zullen hebben, is het juist voor een merk als Disney van belang om ervoor te waken dat medewerkers niet immuun worden voor het bekende verhaal.

Door voortdurend te investeren in hun verhaal naar hun medewerkers, blijven zij zich onderdeel voelen van een groter geheel. Zo blijft Disney een van de meest aantrekkelijke werkgevers om voor te werken.

Disney

Bron: chrisdorney / Shutterstock.com

De samenwerking tussen HR en marketing

Het behouden van nieuw talent gaat dus verder dan alleen een aantrekkelijk salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een persoonlijk groeipad. Je moet zorgen voor een strategische benadering waarbij HR en marketing kunnen samenwerken om een sterkere, consistente merkervaring te bieden. Die moet de waarden en missie van het bedrijf weerspiegelen. Door continu te investeren in de medewerkerservaring en een inspirerend merkverhaal te vertellen, kun je als bedrijf de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers duurzaam vergroten.

Het behouden van nieuw talent verdient daarom een goed verhaal. Je moet zorgen voor een gezamenlijke inspanning van zowel HR als marketing. Hier zijn 5 terreinen waarop je kunt verbeteren om dit succesvol aan te pakken:

1. Creëer een sterk merkverhaal dat intern resoneert

Ontwikkel een authentiek en inspirerend merkverhaal dat de kernwaarden en missie van het bedrijf weerspiegelt. Dit vergroot de betrokkenheid en de motivatie. Gebruik storytelling om een emotionele connectie te maken met medewerkers, net zoals je dat doet met klanten.

Integreer dit merkverhaal in alle fasen van de werknemerservaring, van de eerste sollicitatie tot de onboarding en dagelijkse werkervaring. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers de missie en waarden van het bedrijf niet alleen begrijpen, maar ook voelen.

2. Verbeter de Employee Experience

Laat medewerkers niet alleen het verhaal, de kernwaarden en missie van het bedrijf begrijpen, maar vooral ervaren door continu te investeren in de medewerkerservaring.

Zorg voor een gestructureerd programma dat nieuwe medewerkers helpt om zich thuis te voelen en hen onderdeel wil laten uitmaken van de bedrijfscultuur. Ontwikkel aantrekkelijke, informatieve en creatieve content die het merkverhaal en de bedrijfscultuur communiceren. Denk aan video’s, interactieve presentaties en activaties.

Promoot interne succesverhalen en licht medewerkers uit die de waarden en missie van het bedrijf belichamen. Denk verder dan enkel interne nieuwsbrieven. Gebruik ook social media, bedrijfsevenementen en nog leuker: op spontaane/onverwachtse momenten. Blijf ondertussen inzicht bieden in de professionele ontwikkelingsmogelijkheden en zorg voor duidelijke communicatie over de ontwikkelingspaden binnen de eigen rol.

3. Verbeter communicatie en benut feedback

Faciliteer platforms en kanalen voor open communicatie, zoals interne sociale netwerken en feedback-apps. Zorg ervoor dat deze kanalen het merkverhaal consistent ondersteunen. Moedig een cultuur van open communicatie aan zodat medewerkers zich veilig voelen om deel uit te maken van de verbetering. Gebruik deze feedback vervolgens ook daadwerkelijk om medewerkers te laten zien dat hun input ook echt wordt gewaardeerd.

4. Meet en analyseer betrokkenheid

Gebruik tools om de effectiviteit van interne communicatiecampagnes te meten. Analyseer de data om te zien welke verhalen en boodschappen het meest resoneren met medewerkers. Voer hierbij regelmatig betrokkenheidenquêtes uit en analyseer de resultaten om te begrijpen waar medewerkers tevreden mee zijn en waar verbeteringen nodig zijn. Gebruik deze inzichten om gerichte acties op te ondernemen.

5. Continue samenwerking en afstemming

Zorg voor regelmatige afstemming en samenwerking tussen HR en marketing zodat inspanningen op elkaar zijn afgestemd en optellen tot gezamenlijke doelen. Gedeelde metrics kunnen helpen om hierin de samenwerking te versterken.

Zo werk je toe naar het langer behoud van nieuwe medewerkers die tevreden en betrokken zijn en bijdragen aan een sterkere bedrijfscultuur.

Op weg naar een inspirerend merkverhaal

Blijf dus investeren in een inspirerend merkverhaal, dan kun je de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers duurzaam vergroten. Dit leidt niet alleen tot tevreden medewerkers, maar ook tot een sterke bedrijfscultuur en betere prestaties op de lange termijn.