Online marketing

Hoe zorg je dat jouw event Generatie Z-proof is?

0

We hebben inmiddels al meer Zoomers dan Boomers. Generatie Z heeft de millennials van de troon gestoten en blijft sterk groeien qua aantal mensen. Ze zijn opgegroeid in een totaal andere wereld dan de voorgaande generaties. En dit heeft een effect op hoe ze denken, werken en beslissingen nemen. Dat heeft ook een grote impact op events, en mogelijk jouw event. In dit artikel duik ik erop in.

Gen Z, de generatie geboren tussen 1997 en 2012, was de eerste die opgroeide als echte digital natives met technologie en social media als een integraal onderdeel van hun leven. Deze nieuwe generatie zit bijna twee keer zoveel uur per dag op de mobiele telefoon als de millennials, gebruikt heel andere socialmediakanalen dan hen en heeft op allerlei vlakken een heel andere kijk op de wereld.

Het is in mijn optiek niet hun technisch onderlegde aard wat hen onderscheidt. Gen Z is ook opgegroeid in een wereld die gekenmerkt werd en wordt door economische onzekerheid, krachtige sociale bewegingen (zoals Black Lives Matter) en een vervaging van traditionele maatschappelijke normen.

Toets aan je doelgroep

De afgelopen jaren heb ik tientallen events wereldwijd mogen organiseren. Ik ben hierbij standaard heel veel data aan het ‘vreten’, in zowel de voorbereiding als na afloop. Een event is naar mijn mening pas succesvol, als je heel zorgvuldig gaat kijken naar de eigenschappen en wensen vanuit de verschillende archetypen bezoekers. Van de marketing en communicatie, tot programmering en experience. Ik zie hier veel events de fout in gaan, door vooral een eigen plan te trekken en totaal niet te toetsen aan de verwachte doelgroep(en).

Vooral met de snelle opkomst van Gen Z, die niet alleen de leeftijd, maar ook steeds meer de koopkracht krijgt om naar events te gaan, is het niet meer dan logisch om ook hier goed naar te kijken. Matcht jouw event in brede zin met de eigenschappen van deze nieuwste generatie?

Van TikTok tot transparantie, het begint bij goede marketing

Op het gebied van marketing en communicatie van een event kan je al snel mooie stappen maken in de goede richting. Voor Generatie Z is het cruciaal om authenticiteit en transparantie centraal te stellen hierin. Deze generatie hecht grote waarde aan oprechtheid en wil weten waar een evenement echt voor staat. Communiceer daarom helder over je missie, waarden en de impact van je evenement. Bijvoorbeeld, als je een zakelijk event organiseert, wees dan open over hoe je sprekers selecteert, hoe je omgaat met afvalverwerking en bijvoorbeeld welke maatregelen je neemt om de lokale gemeenschap van de plaats waar je het event houdt te betrekken.

Recente socialmediaonderzoeken laten ook goed een verschil zien tussen generaties en het gebruik van socialmediakanalen. Gen Z zit veel meer op de ‘snackable content’-kanalen als TikTok en Snapchat, komt vooral in aanraking met merken via social media vs traditionele media en heeft de grootste voorkeur voor videocontent. Als je jouw event wil promoten richting Gen Z, dan is videocontent via vooral Instagram en TikTok echt een must.

Korte, pakkende video’s kunnen de aandacht trekken en vasthouden. Denk aan behind-the-scenes van de voorbereidingen, korte interviews met sprekers, of snelle tips gerelateerd aan je evenement. Maar ook algemene inspiratie; slimme tech-hacks die je bijvoorbeeld kan posten als technologie-event.

Samenwerkingen met influencers

In mijn marketingtoolkit zitten inmiddels ook standaard samenwerkingen met influencers. Influencers hebben een enorme invloed op de beslissingen van deze generatie, omdat ze vaak gezien worden als authentiek, relateerbaar en betrouwbaar. Dit maakt hen krachtige ambassadeurs voor een evenement.

Uiteraard is het kiezen van de juiste influencers echt onwijs belangrijk. Ze moeten resoneren met de waarden en interesses van jouw event om een authentieke en effectieve verbinding met je doelgroep te kunnen maken. Ik ga eerst ook altijd in gesprek met mensen uit de industrie waarvoor het event wordt gehouden, om te kijken welke influencers een goede naam hebben. Daarna ga ik met die selectie in gesprek om te kijken naar een win-win. Dus niet alleen betaald een paar posts plaatsen, maar vaak ook een plek op het event zelf geven. Zo heb ik bij events in de afgelopen tijd inhoudelijk zeer sterke breakouts gehad van influencers. Die uiteraard ook nog eens bomvol zaten.

Meer dan alleen wat sprekers

Eerder schreef ik hier op Frankwatching over werken aan een eventbeleving, die er voor zorgt dat jouw event ook echt bijblijft bij het publiek. Dat men naar buiten loopt met een glimlach op het gezicht, er de weken er na nog over vertelt aan collega’s en familie en liefst gelijk al voor volgend jaar een kaartje koopt. Het aantal events blijft maar toenemen, terwijl het aantal uren in een dag van de bezoeker gelijk blijft.

De concurrentie wordt steeds moordender, bezoekers worden kieskeuriger. Het is in mijn optiek dan ook onwijs belangrijk om heel scherp na te gaan denken over hoe je jouw event aantrekkelijk maakt voor Gen Z. Een aantal zaken waar ikzelf in de afgelopen tijd veel positieve feedback op kreeg:

Veel meer focus op unieke ervaringen, naast het algemene programma

Om Gen Z betrokken te houden bij je evenement, moet je je onderscheiden van andere evenementen door unieke ervaringen te bieden die ze nog niet eerder hebben gezien. Ik zie dit bij vrienden van mij die festivals organiseren en alleen al tonnen besteden aan het podium. Iets waar ze bij Tomorrowland zelfs 1,5 maand over doen om op te bouwen.

Wees creatief met de locatie van jouw event; het decor, de inrichting van de verschillende ‘common rooms’, zoals entree, toiletgroepen en cateringruimtes. Zet naast sprekers ook eens entertainment tussendoor op het podium en zorg voor verrassingselementen, zoals vuurwerk en CO2-guns om t-shirts mee de zaal in te schieten.

Probeer ook echt passief om te vormen in proactief. Een van de beste manieren om Gen Z-deelnemers beter bij jouw event te betrekken, is door ze veel meer actief te laten deelnemen aan jouw evenement, dan alleen maar passief in een publiek te laten zitten. Echt gamifyen, door bijvoorbeeld gave foto-contests en virtuele speurtochten met Snapchat aan te bieden. Niet alleen in de pauzes, maar de hele dag.

Snapchat

Bron: Zyabich family / Shutterstock.com

Denk na over de deelbaarheid

Als we het dan toch over de kracht van foto-contest hebben, denk na over de deelbaarheid. Generatie Z deelt hun leven graag op social media en jouw evenement moet iets zijn dat ze willen delen met hun netwerk. Niet alleen over de content, maar ook de inrichting. Niet alleen creatief aan de slag met de locatie, door photobooths, branded backgrops en Marquee Letters over de locatie te verspreiden, maar ook echt na te denken over het entertainment in de pauzes, die foto-waardige momenten opleveren.

Hoe meer foto’s en video’s deelnemers delen van je evenement, hoe meer ze betrokken zijn en hoe meer anderen in hun netwerk geïnteresseerd zullen zijn om in de toekomst je evenement bij te wonen.

Vergeet die andere D niet!

Vergeet ook die andere d van duurzaamheid niet! Gen Z’ers hechten veel waarde aan een doel en zijn loyaal aan bedrijven die oprecht zijn in hun inspanningen om een ​​positieve impact te hebben op de wereld om hen heen. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst van bedrijven als Patagonia en Tony’s Chocolonely. Zie duurzaamheid dus niet als een must, maar een kans om GennZ nog meer aan je event te binden. Door de nadruk te leggen op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid, kun je niet alleen hun aandacht trekken, maar ook hun loyaliteit winnen.

Dit kan je doen door alle elementen in de hele klantreis door te spitten en te kijken of er een duurzaam alternatief is. Ik heb al events gehad waar alle bezoekers standaard een duurzame drinkfles kregen, die ze de hele dag konden bijvullen. Maar ik heb ook steeds meer opdrachtgevers die enkel vegetarisch eten willen serveren. Toch kan je hier naar mijn idee veel verder ingaan, dan alleen de elementen van een event zelf onder de loep te nemen.

Verder kijken en lokaal een verbinding zoeken met initiatieven kan ook tot hele mooie samenwerkingen leiden, die Gen Z zeer aanspreken. Naast het simpelweg doneren aan lokale goede doelen, kan je er ook mee gaan samenwerken. Workshops organiseren. Of samen met lokale partijen die impact maken mensen in armoede de kans geven om er bij te zijn. De quiet community doet dit soort samenwerkingen over heel Nederland. Vergeet dit soort samenwerkingen ook niet om duidelijk op de site en socials te vermelden.

Ook snackable content op het podium

Vergeet even de ‘goudvis-anekdote’, want in onze wereld met steeds meer afleidingen en overprikkeling, wordt de aandachtsspanne van alle generaties korter. Gen Z heeft de kortste van allemaal, met een aandachtsspanne van ongeveer 8 seconden, afgezet tegen 12 seconden bij andere generaties. Onderzoek van de Universiteit van Californie laat zien dat dit wellicht komt doordat zij sneller informatie kunnen verwerken en veel sneller ‘informational noise’ kunnen filteren.

Als je veel Generatie Z op jouw event verwacht of jouw programma daarop wil afstemmen, zorg dan ook dat je naar de duur kijkt van de programma-elementen. Als organisator heb ik vaak de feedback gekregen dat de sprekers te veel tijd namen. En als dagvoorzitter zie ik het effect gewoon direct terug, de telefoondichtheid neemt heel snel toe in de zaal. De meeste wetenschap laat zien dat de aandachtspanne van het menselijk brein na 20 minuten echt weg is.

Je kan dus sprekers 45-60 minuten bullet points laten voorlezen, maar dat komt de ervaring van onder andere Gen Z niet ten goede. Dit neem ik van te voren ook altijd scherp mee in de programmering en briefing richting de sprekers. Niet alleen duur, maar ook de content zelf. Het is geen geheim dat Gen Z video echt prefereert als favoriete type content. Ik programmeer dan ook meer videocontent tussen sprekers door. En ga met sprekers in gesprek of zij dit ook kunnen implementeren in hun verhaal.

Spreker event

Zorg voor een tweede scherm

Ookal ben ik net geen Zoomer, ik merk het zelf ook als ik loop te Netflixen; ondertussen kijk ik ook stiekem even op Instagram. Onderzoek van Forrester laat zien, dat 84% van de Zoomers altijd op een tweede scherm – verbonden aan het internet – aan het multitasken is. Dat kan je ook mooi faciliteren op een event, door zelf zo’n tweede scherm aan te bieden. Ik heb het afgelopen jaar geëxperimenteerd met een live dashboard, waar bezoekers niet alleen kunnen meepraten tijdens keynotes, maar ook aanvullende content kunnen vinden.

Ik hoor collega-eventorganisatoren wel eens verzuchten over nóg meer zaken waar ze rekening mee moeten houden bij de organisatie van een event. Maar door de vele positieve feedback van Gen Z op de eerder genoemde acties waar ik in het afgelopen jaar mee heb geëxperimenteerd, ben ik alleen maar gesterkt in mijn overtuiging om het najaar hier nóg meer aandacht aan te besteden. Uiteindelijk wil je dat iedere bezoeker met een tevreden gevoel de deur uit loopt. En weer terugkomt.