Innovatie

AI, ben ik te laat? Zo begin je ‘gewoon’ met generatieve AI

0

Is het te laat om je nu nog te gaan verdiepen in artificial intelligence (AI)? Heb je de boot al gemist of kun je nog meevaren? Goed nieuws: als je nu aan boord stapt, kun je zelf je koers uitstippelen. Met het stappenplan, ben je misschien al vlot eerste matroos.

Misschien vraag je je toch nog af of je wel in wil schepen. Nou, niet te lang twijfelen. Er zijn 3 redenen om gewoon aan de reis te beginnen:

  1. Je wordt veel productiever. Presentaties, lesmateriaal of rapporten zijn sneller gemaakt met AI-tools. Verschillende taken kun je ook deels of volledig automatiseren. Dat kan een tijdwinst tot 40% opleveren.
  2. Jouw werk wordt beter en leuker. Doordat je met AI-tools bijvoorbeeld in seconden leuke illustraties kunt maken, kun je jouw werk verlevendigen. Maar ook brainstormsessies met de applicatie leveren inspiratie op om tot betere resultaten te komen.
  3. Het biedt jou unieke kansen. We zitten met generatieve AI niet aan het eind maar redelijk aan het begin van de hype cycle. ChatGPT, als bekendste applicatie, is nog geen twee jaar geleden gelanceerd. Elke maand vinden er verfijningen plaats, elke dag komen er nieuwe toepassing bij. Als je nu begint, zit je dus nog steeds bij de early adopters – of misschien zelfs bij de innovators.

Pionieren

Zo probeert Max van den Broek in zijn boekje AI-Pionier (affiliate) lezers enthousiast te maken. Zijn motto is: ‘begin gewoon’. Zijn betoog beslaat een honderdtal pagina’s met veel voorbeelden. Je leest er in een avond doorheen. Daarbij wordt vooral duidelijk hoe je snel en goed met generatieve AI kunt leren werken. En hoe je daar in en met jouw organisatie succes mee kunt boeken.

Enthousiast geworden? Max legt in het boekje uit hoe ‘mensen zoals jij’ het aan kunnen pakken. Een aantal cases en tips vat ik hieronder samen. Daarna geef ik nog een uitleg over het veertiendaagse stappenplan waarmee Max het boekje afsluit.

Hoe kan jij AI voor jezelf gebruiken?

De beste manier om met generatieve AI te beginnen, is door gewoon te beginnen, betoogt Van den Broek. Ik deel een paar ideeën, voornamelijk voor de mogelijkheden die ChatGPT biedt. En dan het liefst de betaalde versie, want voor 2 tientjes in de maand gaat er een wereld voor je open.

  • Maak plaatjes voor jouw volgende presentatie. Gewoon door te beschrijven wat en hoe je het wil hebben. Je kunt het heel globaal of verfijnd (laten) maken, in allerlei stijlen – van cartoonish tot foto-realistisch.
  • Gebruik AI als sportcoach: upload een actiefoto van jezelf in ChatGPT en vraag wat je anders zou moeten doen. De resultaten zullen je verbazen.
  • Laat teksten door AI schrijven. Niet om die integraal te publiceren, maar om je gedachten te structureren en jezelf te laten inspireren.
  • ChatGPT kan output leveren in bijvoorbeeld schema’s en tabellen. Probeer het uit. Zeg wat voor soort informatie er in de kolommen en rijen moet komen en bekijk de resultaten.

Stel je vragen aan een AI-bot met een vriendelijke toon: dan krijg je betere antwoorden!

  • Programmeren: je kunt ChatGPT vragen om de code te schrijven die je nodig hebt. Ook kun je bestaande code, uit een minder courante programmeertaal, op die manier omzetten naar een andere taal.
  • Laat een data-analyse doen door een AI-tool. Laad de (geanonimiseerde) data in de tool in en stel je vragen. Niet om data-analisten brodeloos te maken, maar om deze drukke mensen tijd te geven voor andere, geavanceerde analyses.
  • Bouw een eigen bot. Dat is makkelijker dan je denkt. In de betaalde versie van ChatGPT kun je Custom GPT’s maken, met standaardinstellingen die jij zelf definieert. Daarna kun je in deze CustomGPT simpele prompts schrijven, die dan volgens jouw instellingen worden ‘beantwoord’.
  • Emotioneel intelligente e-mails schrijven: ben je boos en wil je dat via een e-mail aan jouw collega of manager laten weten? Vraag ChatGPT om hiervoor de juiste toon te vinden. Het helpt!

Programmeren en prompt engineering zijn overrated. ChatGPT doet het gewoon voor je!

De AI-challenge: zo maak je er een gewoonte van!

Met bovenstaande voorbeeldtoepassingen in het achterhoofd – en met al die andere die in het boekje staan – kun je jezelf nu eens uitdagen. Trek daar twee weken voor uit. Denk elke dag, bij elke taak: hoe zou ik hiervoor generatieve AI, of meer specifiek ChatGPT, kunnen gebruiken? Die 14 dagen zijn nodig om van iets een gewoonte te maken. Je zult merken dat je er steeds beter en slimmer in wordt. Jouw eerste prompt zal vast niet meteen het perfecte antwoord geven. Maar als je blijft doorvragen, worden de antwoorden (en waarschijnlijk ook jouw prompts) steeds beter. Gewoon beginnen dus, om de auteur maar te parafraseren.

Management buy-in krijgen

Als je de 14-daagse challenge hebt doorstaan, is het misschien een goed moment om te kijken of er binnen -en voor- jouw bedrijf of instelling iets te bereiken is met AI. Het boek geeft een keur aan suggesties of ‘use cases’. Van vergadernotulen maken tot het automatiseren van de customer service. Dat management buy-in daarbij essentieel is, beschreef ik in het artikel ‘In welke fase van de hype-cycle zit AI‘. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Van den Broek geeft een handvol argumenten die je daarbij kunt gebruiken. Toptalent eist het gebruik van AI: het wordt al gebruikt zonder dat jij het weet. Het versterkt onze strategische visie, het bespaart kosten en je kunt nu nog een voorsprong pakken.

Argumenten tegen AI van tafel vegen

Dat de auteur niet alleen een pionier maar ook een promotor is van het gebruik van Generatieve AI-applicaties, zoals ChatGPT, wordt in het boek duidelijk. De bezwaren tegen het gebruik van AI worden stuk voor stuk ontkracht. Enkele voorbeelden, beknopt samengevat:

  • Het kost geld… Maar een abonnement op een AI kost ongeveer 20 euro per maand. Dat is minder dan twee kaartjes voor de bioscoop.
  • AI hallucineert… Dat geldt heel veel minder voor de betaalde versies en naarmate je er meer mee werkt, herken je dit sneller.
  • De privacy… Simpelweg nooit vertrouwelijke informatie uploaden en in de incognito-modus werken.
  • AI heeft een bias… Dat komt doordat historische data een bias hebben, maar ook mensen hebben die.
  • Het verbruikt te veel energie… De eerste auto’s reden ook niet zuinig. Het heeft te maken met de ontwikkelfase en zal verbeteren.

Zo worden ook argumenten over de onpersoonlijke schrijfstijl van ChatGPT, het verdwijnen van banen en de fouten en onkunde van de tool van repliek voorzien. Altijd handig voor als je je punt wil maken en gewoon wil beginnen.

Word in 14 dagen een AI-pionier

Door twee weken lang steeds 2 dagen een specifiek aspect bij de kop te pakken, geef jij jouw eigen ‘challenge‘ inhoud en vorm. Bijvoorbeeld:

Dag 1-2: geef directe toegang
Bijvoorbeeld met een snelkoppeling in je taakbalk.

Dag 3-4: deconstrueer je werk
Stel jezelf bij elke taak die je moet doen de vraag: “Hoe kan AI mij hierbij helpen?”.

Dag 5-6: dagelijks  gebruiken
Bereid vergaderingen voor met een AI-tool.

Dag 7-8: vervang belemmerende gedachten
Dit zijn de grootste hindernissen bij verandering van jouw gedrag.

Dag 9-10: bouw een sociaal netwerk
Deel jouw doelen en ervaringen met collega’s en anderen.

Dag 11-12: beloon jezelf
Vier je successen: dat houdt de motivatie erin.

Dag 13-14: reflecteer en plan vooruit
Realiseer je hoe AI jou heeft geholpen.

omslag boek AI-pionier hoe jij ook begint met generatieve ai

Hoe ook jij begint met generatieve AI

In het boekje ‘AI-pionier hoe jij ook begint met generatieve AI’ (affiliate) wordt dit alles uiteraard veel uitgebreider beschreven. Toch lees je het in één avond uit.

Dat betekent dat het knap en goed is geschreven. Het leest ook lekker weg omdat het Max van den Broek is gelukt om moeilijke zaken simpel voor te stellen. Echt uitnodigend dus om je zelf uit te dagen en de stap te gaan wagen. Daarmee heeft de schrijver zijn doel bereikt.