Social media

Dé socialmedia-trends, tips & must-reads voor de tweede helft van 2024

0

De komkommertijd ligt achter ons en de kruidnoten in de winkel. En dus is het hoog tijd om weer met volle focus met je socialmedia-strategie aan de slag te gaan. Om je kennis bij te spijkeren, verzamel ik in dit artikel dé must-reads over social media. En praat ik je bij over trends en ontwikkelingen, met daarin uiteraard een grote rol voor AI. Zodat jij straks vol inspiratie richting de eindstreep van 2024 gaat. Let’s catch up! 

🔢 Cijfers & (nieuwe) kanalen

Ik begin met een korte terugblik op de cijfers uit het Nationale Social Media Onderzoek van 2024 van Newcom Research. We besteden gemiddeld 115 minuten (bijna 2 uur) per dag aan social media. Dat is 1 minuut meer dan in 2023. Het gemiddelde gebruik van Nederlanders onder de 40 jaar is het meest gestegen, met 7 minuten.

Gebruik social media in minuten per dag - Newcom 2024

Van de grote platforms groeit LinkedIn dit jaar het hardst, met 10%. De groei van TikTok vlakt dit jaar af, met 6% ten opzichte van 34%(!) in 2023. Ook opvallend: na 13% verlies vorig jaar, is X (voorheen Twitter) in aantal gebruikers weer met 4% gestegen. Of dat ook iets zegt over het gebruik van het platform kun je je afvragen, want door alle veranderingen van Musk het afgelopen jaar, is de sfeer er volgens veel gebruikers niet echt beter op geworden. Meer cijfers, waaronder die van kleinere platforms, deelt Annemiek Nederpel in dit artikel.

Of je nu blij bent met de wijzigingen op X of niet, een fatsoenlijk alternatief creëren voor een populair socialmedia-kanaal blijkt lastig. Veel blijven klein of zijn alweer in rook opgegaan. Quirine ter Poorten bespreekt in haar artikel de nieuwste opkomende en kansrijke kanalen voor 2024, waarvan X-alternatief Bluesky misschien wel de meest bekende is. Had jij al gehoord van Ten ten of RTRO?

Nog even op een rij: 

🛠️ Handige tools & tips

Voordat ik de diepte in ga, deel ik eerst nog even wat praktische tips:

  • De optimale afmetingen voor de foto’s en video’s op social media verschillen per kanaal én veranderen nog wel eens. In dit handige overzicht delen we alle socialmedia-afmetingen voor 2024. Pak ‘m er nog eens bij, zodat je de plank niet misslaat.
  • Wanneer je het beste kunt posten op social media, verschilt ook per kanaal. Sprout Social doet jaarlijks onderzoek naar de beste tijden. De cijfers voor 2024 deelt mijn collega Willemijn van Rossum du Chattel in dit artikel. Het geeft een handig, globaal beeld. Maar duik vooral ook in je eigen statistieken en het hoofd van je doelgroep.
  • We ❤️ tools. Ben je op zoek naar een (nieuwe) handige tool om je socialmedia-accounts te managen? Marlieke Bakker zet er 8 op een rij.
  • AI-tools zijn multi-inzetbaar en worden ook op social media volop gebruikt. Daarover verderop meer. In de AI-summerread van mijn collega Tineke Pauw kun je uitgebreid bijlezen over de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI).

Rolmaat

🚀 Socialmediatrends & -ontwikkelingen

Wat speelt er op social media en waar moet je rekening mee houden? Jaarlijks deelt Sjef Kerkhofs op Frankwatching zijn verwachtingen op socialmedia-gebied. Voor 2024 voorziet hij vooral dat een aantal bestaande trends ‘doorzetten’ of zelfs versnellen. Ik licht er 3 van de 6 uit zijn trendartikel uit:

  1. Je eigen fanbase wordt weer belangrijker, vanwege het toenemende belang van owned media (platformen volledig in eigen beheer zoals e-mail, je website of app). “Bouw als merk je eigen data op door die ‘owned’ kanalen te versterken. Ook je ‘semi-owned’ socialmediaprofielen horen hierbij”, aldus Sjef.
  2. Short form video is de nieuwe standaard. Ja. Dit zien we al langer, maar de korte video’s nemen een steeds centralere positie in en voeren binnenkort waarschijnlijk de boventoon op social media. Zelfs LinkedIn werkt aan een verticale video-tijdlijn. Ben jij al aan de slag met korte socialvideo’s? Pelpina Trip deelt 10 handige apps & AI-tools waarmee het nog makkelijker en sneller gaat.
  3. Ook op social media speelt AI een steeds prominentere rol. De AI-mogelijkheden kunnen ons werk – binnen bepaalde grenzen – een stuk efficiënter maken. Want ja, we hebben er wel een haat-liefde-verhouding mee.

AI op social media

Ik vroeg Sjef Kerkhofs hoe hij halverwege 2024 naar de AI-ontwikkelingen op social media kijkt:

AI is een match made in heaven volgens de een en een vloek volgens de ander. Daarmee volgt AI-gebruik een trend die we al langer op social media zien, die van polarisatie.

Die tegenstelling is volgens hem goed te zien als je kijkt naar de innovatiedrang van de techgiganten zelf. “De een na de andere AI-feature wordt uitgerold, zoals mogelijkheid voor merken om op TikTok virtuele influencers te genereren. Aan de andere kant implementeren ze ook features die mensen op diezelfde socialmedia-apps waarschuwen voor AI-gegenereerde content. Zoals Meta’s ‘AI-info’-label.” Inmiddels zijn er ook AI-labels op TikTok en LinkedIn.

Het houdt marketeers volgens Sjef in elk geval niet tegen om AI in te zetten om hun leven eenvoudiger, minder stressvol of efficiënter te maken. “Gedreven door bezuinigingen (in mensen en budget) zijn marketingafdelingen met behulp van AI meer en meer zelfstandig in het genereren van content. Dé omslag dit jaar is dat AI niet alleen meer wordt gebruikt voor socialmedia-teksten en advertenties, maar inmiddels ook (deels gedwongen door bezuinigingen) meer en meer voor visuals.”

Zolang er óók nog wat menselijke creativiteit aan te pas komt, kun je artificial intelligence denk ik prima benutten als opstap om goede socialmedia-content te maken. Maar AI kan (nog) niet ál onze taken vervangen. Zo krijg ik de kriebels van AI-gegenereerde reacties als ‘Blij voor u!’ of ‘Geweldige vooruitgang!’ die je nu op LinkedIn-posts kunt geven. Sowieso mogen we zuiniger zijn met dat scala aan irritante AI-woorden. 😉

LinkedIn-trends

Hoewel ze graag functies van elkaar overnemen, is geen socialmedia-platform hetzelfde. Om het beknopt te houden, zoom ik kort in op een paar trends op de populairste, grote platformen.

Te beginnen met LinkedIn. Hoe maak je hier als bedrijf het verschil? Op HR-gebied onderscheid je je volgens Trudy Pannekeet door te laten zien wat je doet voor medewerkers als bedrijf (de employee experience). En door je medewerkers te stimuleren die berichten te liken of (ze helpen) zelf te posten over hun werk (employee advocacy).

LinkedIn is daarnaast bij uitstek het platform voor 1-op-1 contact. Iets waar klanten in deze tijd veel behoefte aan hebben. Trudy’s tip: behandel je bedrijfspagina als een persoonlijke pagina. Niet door privé-verhalen te delen, maar wel door te schrijven zoals je spreekt, en het gesprek aan te gaan met mensen die reageren op je berichten. In haar artikel lees je meer trends en tips voor LinkedIn in 2024.

Leestip: ook in dit artikel van Michiel Verstraten kun je verder lezen over trends en ontwikkelingen op ‘het belangrijkste netwerkplatform in de B2B-markt’.

Instagram & TikTok-trends

Op Instagram en TikTok heb je andere skills nodig om op te vallen, want je moet er opboksen tegen een heleboel creators die 24/7 boeiende content maken.

Maar vergis je niet. Hoewel Instagram en TikTok op elkaar lijken, zit er een groot verschil in de inhoud, waarschuwt Kirsten Jassies in haar trendartikel. TikTok is over het algemeen authentieker, met persoonlijke en soms ‘slordige’ content. Terwijl Instagram bekendstaat om de zorgvuldig samengestelde, esthetisch aantrekkelijke posts.

Videocontent is op deze platformen in elk geval de gemene deler. Er komen daarom continu nieuwe filters, effecten, editing-mogelijkheden en AI-toepassingen voor Instagram Reels en TikTok bij. Hoe je met Instagram Reels het algoritme te lijf gaat en je account kunt laten groeien? Daar wijdde Kirsten Jassies een apart artikel aan. Leestip!

En door AI te gebruiken om betere content te verzinnen en maken, kun je de komende jaren een hoop tijd en geld besparen, aldus Kirsten. In haar trendartikel gaat ze in op hoe je als bedrijf omgaat met de ontwikkelingen en relevant blijft op Instagram en TikTok.

Wil je weten welke content scoort op welk platform? Dan is het belangrijk om de verschillende algoritmes te begrijpen. Hoe die in elkaar steken en hoe ze van elkaar verschillen, lees je hier.

Nog even op een rij

Verder lezen over socialmedia-trends

TikTok-profiel op telefoon

🔎 Aan de slag met social search

Een van de socialmedia-trends die Sjef Kerkhofs óók voor 2024 voorspelde, maar die ik in dit artikel nog niet heb besproken, is social SEO.

Socialmedia-apps als TikTok en Pinterest zijn, voornamelijk voor Gen Z, steeds vaker de bron voor zoekopdrachten. Benadrukken zowel Kirsten Jassies als Gabriëlla Modderman in hun artikelen hierover. Bijvoorbeeld voor zoekopdrachten gerelateerd aan eten of reisbestemmingen. Of zoekopdrachten als ‘fietsband plakken’ of ‘thuiszorg schoonmaaktips’.

Door aandacht te besteden aan social search, kun je je zichtbaarheid en vindbaarheid verbeteren. Of zoals Gabriëlla in haar artikel over social search stelt: “Door relevante zoekwoorden, alt-teksten, titels en je profielen aan te passen aan het zoekgedrag van jouw doelgroep, genereer je meer traffic.”

Social search vs. Google search

Kirsten legt een paar belangrijke verschillen tussen social search (bijvoorbeeld op TikTok) en Google search uit:

  1. Google toont vooral tekstresultaten waar je op moet klikken om naar een andere website te gaan, waar TikTok een visueel aantrekkelijke ervaring biedt met grote, levendige videocovers, die automatisch afspelen als je erdoorheen scrolt.
  2. In Google zie je vooral commerciële resultaten, op TikTok zijn de resultaten persoonlijker en authentieker.
  3. Google vertrouwt op specifieke algoritmen voor SEO. Socialmediaplatforms combineren traditionele zoekalgoritmen met de sociale connecties tussen de zoekresultaten en de zoeker, wat leidt tot gepersonaliseerde uitkomsten.

Gabriëlla noemt in haar artikel nog een belangrijk verschil tussen de traditionele manier van zoeken en social search. Social media zijn er namelijk voor gemaakt om gebruikers op het platform te houden. Als je je content daar slim op afstemt, werken de algoritmes in je voordeel.

Als je kijkt naar het veranderende zoekgedrag, dan is inspelen op social search dus een onmisbaar onderdeel van je zoekstrategie geworden.

Inspelen op social search

Voor dit artikel vroeg ik Gabriëlla welke ontwikkelingen in social search ze op dit moment ziet. Wat blijkt: de implementatie van AI in Google is zo onhandig en onbetrouwbaar, dat we steeds meer gebruikmaken van social search. Ze adviseert:

Als organisatie wordt het belangrijker om je online sales naar de socials te verplaatsen (bijvoorbeeld social selling op TikTok) en je site primair in te richten op de mobiele devices. Waar social search voorheen een verlengstuk was van je business, moet het nu je eerste stap zijn.

Voorbeelden van merken die social search al goed toepassen zijn Moodi, Gymshark en Red Bull. Waarom? Gabriëlla: “Ze gebruiken zoekwoorden in hun omschrijvingen, haken in op trends en gebruiken user generated content (UGC) van micro-influencers. Daarbij beantwoorden ze vragen van hun doelgroep. En die interactie zorgt natuurlijk voor meer volgers en meer sales.”

Accepteer cookies

Zoekwoordenonderzoek doen, je profiel, visuals, omschrijvingen en (branded) hashtags verrijken met relevante zoektermen en je locatie toevoegen. Het zijn een aantal algemene manieren om je socials te optimaliseren voor social search. Maar het verschilt per socialmedia-kanaal welke aanpak het beste werkt. In haar artikel deelt Gabriëlla social search-tips per platform.

AI-tips voor zichtbaarheid op social media

Ook Kirsten gaat in haar artikel dieper in op platformspecifieke strategieën voor social search. Ze deelt daarnaast tips over hoe je AI kunt gebruiken voor zichtbaarheid op social media. Denk aan:

  • Content-ideeën genereren
  • Taal en toon aanpassen
  • Hashtag-suggesties doen
  • Het ontwikkelen van interactieve scripts
  • Video’s verbeteren
  • Trends analyseren
  • SEO-vriendelijke beschrijvingen en bijschriften maken

Na het lezen van deze artikelen heb je genoeg inspiratie & tools om aan de slag te gaan met een goede SEO-strategie op social media.

Nog even op een rij:

Social search verschillentabel Kirsten Jassies

De verschillen in social search op LinkedIn, Facebook, Instagram, TikTok en Youtube.

💁 Tips voor je strategie

Een doorgedachte socialmedia-strategie is bepalend voor je succes op social media. Hierin bepaal je op welke manier je content bijdraagt aan het bereiken van je bedrijfsdoelen. Martijn Rademakers en David Bierman delen hoe je in 6 stappen met een contentstrategie voor social media aan de slag gaat. Ik deel ze in het kort:

  1. Bepaal welke doelgroep je wil aanspreken, wat de pijnpunten zijn bij de huidige producten of diensten die ze gebruiken en hoe jouw bedrijf daar verandering in brengt.
  2. Stel guidelines op. Dit zijn kaders waarmee je jouw communicatie en die van je collega’s consequent en eenduidig houdt.
  3. Maak een raamwerk voor een contentkalender. Hoe vaak en waar moet er gepubliceerd worden en over welke onderwerpen?
  4. Richt je kanalen in. Zorg hierbij voor een consistente ervaring met dezelfde afbeeldingen en omschrijvingen, licht aangepast op de doelgroep van dat kanaal.
  5. Start met contentcreatie en zorg voor voldoende capaciteit om die content consequent te blijven maken.
  6. Maak een meetplan om je resultaten te rapporteren. Maak hierbij keuzes voor de belangrijkste KPI’s. Zijn dat unieke bezoekers, views, of misschien wel downloads?

Tot slot nog wat food for thought. Want – zoals je hebt kunnen lezen – denderen de ontwikkelingen op social media razendsnel door. Ondertussen doen we ons best om mooie content onder de aandacht te brengen. Maar er is ook een andere kant van de medaille: mediamoeheid onder socialmedia-gebruikers. Hannah Fransen stelt de prijs van overvloedige content op social media aan de kaak in haar artikel. Zo schrijft ze:

Het produceren van inhoud puur om gezien te worden, (…) mist zijn doel in een tijdperk van oververzadiging.

De sleutel ligt volgens Hannah in het ontwikkelen van een doordachte strategie: “eerst denken, dan doen.” Haar artikel is een mooie leestip bij het (her)bepalen van je socialmedia-strategie voor de tweede helft van 2024.

Nog even op een rij

Creator overvloedige content

Wat wordt jouw focus de tweede helft van 2024?

You made it! Hopelijk heb jij je kennis weer opgefrist en genoeg inspiratie opgedaan om tot het eind van 2024 te knallen met je socialmedia-strategie en -content. Ga je experimenteren met AI-tools, sleutelen aan je social search-strategie of neem je iets anders mee uit dit artikel? Ik lees het graag in de reacties.

Nog meer bijlezen?

En wist je dat we ook over andere onderwerpen de beste tips & must-reads hebben verzameld in onze Summerreads-reeks? Lees bijvoorbeeld alles over AI-trends, content, slimmer werken of HR, werkcultuur en de employee experience. Al onze Summerreads vind je hier.