Innovatie

ChatGPT vs. Claude: wie volgt jouw instructies het best op?

0

Een beetje communicatiespecialist is flink aan het experimenteren met ChatGPT of het minder bekende zusje Claude. Wie een stap verder gaat, is ook bezig met Custom Instructions: instructies om AI precies te laten doen wat jij wil. Dit werkt via GPT’s (ChatGPT) of Projects (Claude). De vraag is: worden die Custom Instructions goed opgevolgd? En hoe verschilt dit tussen beide AI-tools?

ChatGPT vs. Claude

ChatGPT is natuurlijk de bekendste AI-naam die ervoor zorgde dat artificial intelligence november 2022 een rol begon te spelen in het hoofd van iedere tekstschrijver, communicatiespecialist en marketeer. Claude.ai is de uitdager. Ogenschijnlijk kleiner. Maar ja, mag je een partij met een investering van 4 miljard dollar van Amazon ‘klein’ noemen? Ik twijfel 🙂.

Wie luistert het best naar Custom Instructions?

Een interessante toepassing bij AI-tekstmodellen zijn Custom Instructions. Dit zijn specifieke instructies die het AI-taalmodel toepast in het uitvoeren van een opdracht. De instructies kunnen betrekking hebben op de toon van de tekst, de opbouw, de lengte, etc. De gebruiker kan specifiek aangeven wat het model moet doen of wat het juist niet moet doen.

Maar nou lijkt er een verschil te zitten in hoe goed ChatGPT en Claude luisteren naar die specifieke instructies. Claude lijkt, op dit moment, een streepje voor te hebben.

Wie bouwt de beste blogs?

Vanuit mijn bedrijf heb ik in beide systemen, Claude en ChatGPT, een ‘Blogbouwer’ ontwikkeld, met daarin bijna 50 Custom Instructions. Dat zijn veel instructies, vinden ook Claude en ChatGPT, want beide modellen vergeten regelmatig enkele van die 50 instructies.

Controleer je eigen instructies

Mijn laatste instructie vergeten ze overigens niet. Dat is de instructie dat de AI-tools moeten opsommen welke instructies ze zelf zijn vergeten. Eigenlijk is dit natuurlijk een bizarre instructie: een algoritme vragen om zichzelf te controleren. Maar goed, zo werkt het blijkbaar op dit moment.

Beide tools komen vervolgens met “1.000 maal excuses” en zetten de vergeten instructies op een rij. Dat gaat meestal goed, maar Claude lijkt iets beter de eigen fouten te herkennen en deze vervolgens te herstellen.

De kracht van AI-tools zit niet alleen in wat ze kunnen creëren, maar ook in hoe goed ze kunnen luisteren naar wat de gebruiker wil.

Het meest ingewikkelde bij het gebruik van Custom Instructions is dat het per keer verschilt welke instructies vergeten worden. Dit geldt voor zowel de GPT’s van ChatGPT als voor de Projects van Claude. Dit maakt het extra lastig om de Custom Instructions specifiek op maat te maken.

Tellen tot 800: een onverwachte uitdaging

Je zou denken dat woorden tellen een eitje is voor een algoritme. Toch is dit misschien wel een van de grootste struikelblokken bij beide AI-tools.

ChatGPT heeft moeite met tellen

Vraag je om een tekst van 800 woorden, dan kan ChatGPT je vrolijk een blog van 540 woorden geven en daarna ook nog eens beweren dat het er 800 zijn.

Vraag je vervolgens opnieuw om een blog van 800 woorden, dan krijg je een excuus en maakt ChatGPT een nieuw blog van 623 woorden met als toevoeging: ‘Nu zijn het er wél 800!’.

Claude corrigeert zichzelf

Claude doet het op dit vlak beter. Hoewel ook Claude de plank misslaat, lijkt deze AI-tool beter het vermogen te bezitten om zichzelf te corrigeren. Dat geldt overigens niet alleen voor het aantal woorden, maar ook voor andere correcties.

Dit maakt Claude op dit moment iets prettiger en betrouwbaarder wanneer je als gebruiker wil dat jouw specifieke instructies worden opgevolgd.

Twee disclaimers

Disclaimer 1: dit gehele artikel is van tijdelijke aard, want met elke nieuwe versie worden de ChatGPT’s en Claude Projects sterker en zal er hopelijk een moment komen dat alle instructies wél goed worden opgevolgd.

Disclaimer 2: ik heb beide tools mijn instructies voorgelegd en gevraagd hoe ik deze instructies kon aanpassen, zodat deze allemaal zouden worden toegepast. Die aanpassingen heb ik vervolgens doorgevoerd. Ook dit bood geen garantie voor succes. Nog altijd werden instructies vergeten of verkeerd geïnterpreteerd. ChatGPT en Claude zijn nog niet in staat hun eigen fouten volledig te corrigeren.