Online marketing

Online marketing: dé trends & tips voor de tweede helft van 2024

0

De eerste helft van het jaar zit er alweer op. We proberen niet te vervallen in clichés, maar de ontwikkelingen op het gebied van onder andere AI, search, en social media volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Ben je er even tussenuit geweest? I’ve got you covered. Ik heb de belangrijkste must-reads op het gebied van online marketing voor je op een rij gezet. Neem de tijd voor deze deep-dive en je bent klaar om te knallen in de tweede helft van dit jaar.

🎇 De online marketingtrends van 2024

Joris Toonders deelt traditiegetrouw elk jaar zijn vooruitblik op de marketingtrends voor de komende 12 maanden. Hij maakt zich er niet makkelijk vanaf met een handjevol trends die je eigenlijk al had kunnen raden. Hij levert een complete lijst van maar liefst 22 trends aan, die hij vrij uitgebreid behandelt. Ik licht er graag een paar uit.

1. Recruitment marketing

Het is uitdagender dan ooit om vacatures in te vullen. Eind 2021 ontstond er een kantelpunt waarin er meer vacatures openstaan dan de werkloze beroepsbevolking groot is. De piek lijken we te hebben gehad, maar in het derde kwartaal van 2023 is de spanning op de arbeidsmarkt nog steeds groot: 114 vacatures per 100 werklozen.

Recruitment marketing staat echter nog in de kinderschoenen. Een mooie kans dus om verder te kijken dan alleen een werken bij-website. Bijvoorbeeld met een sterke wervingscampagne op Meta. Hoe je dat doet, legt Anoek de Jong uit in dit artikel.

Maar hoe word je dan een magneet voor kandidaten die écht bij je passen? Roy van den Anker tipt:

  1. Minder beloven, meer waarmaken
    Beloof alleen wat je waar kan maken. Zeker met de opkomst van review-platforms als ‘Glassdoor’, waar je het eerlijke verhaal leest van de mensen die er werken.
  2. Stop met de purpose bullshit
    Mooie voornemens op het gebied van duurzaamheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid? Deel ze alleen wanneer het echt is. Greenwashing werkt tegen je.
  3. Denk aan de achterdeur
    Voorkom dat het harde werken om nieuwe mensen te werven verloren gaat, doordat medewerkers via de achterdeur weer vertrekken. Mensen vasthouden is makkelijker dan nieuwe mensen werven.

2. Conversational commerce

Een grote verandering van de afgelopen jaren is de groeiende behoefte om via tekst te communiceren met bedrijven. Steeds meer mensen zijn het minder gewend om te bellen, maar sturen liever een bericht met een vraag. Conversational commerce moet ervoor zorgen dat alle klantcommunicatie naadloos in elkaar overloopt en zo de gebruikerservaring optimaliseert.

Wil je met conversational commerce aan de slag? Dan heb ik een paar leestips voor je:

3. Retentie

Het klinkt zo logisch om goed voor je bestaande klanten te zorgen, in plaats van het grootste gedeelte van je tijd te stoppen in het zoeken van nieuwe klanten. Toch blijft de vraag wat de Customer Lifetime Value van een klant is, vaak onbeantwoord. Retentiecijfers als de basis. Amazon en Bol hebben het goed begrepen met hun retentieprogramma’s Prime en Select. Wat ga jij het komende (half)jaar doen om je klanten terug te laten keren?

4. Visual search

Zelf ben ik een groot fan van Google Lens. Het fotoalbum op m’n telefoon staat vol met screenshots van schoenen, tassen en zonnebrillen die ik op Instagram ben tegengekomen die ik vervolgens door de Google Lens haal om ze op m’n verlanglijstje te kunnen zetten. En Google blijft ontwikkelen. Met MultiSearch kun je onder meer een afbeelding gebruiken om daar vervolgens tekst aan toe te voegen. Die ene zonnebril, maar dan in het bruin bijvoorbeeld.

Volgens Vivianne van Strijland is visual search zelfs het antwoord op het veranderende zoekgedrag (van desktop naar mobiel, sterkere voorkeur voor visuele content).

🔍 De toekomst van search…

Voor Frankwatching is search ontzettend belangrijk. 20 jaar geleden schreef Frank zijn eerste blog en op dit moment publiceren we wekelijks zo’n 15 inhoudelijke artikelen op het gebied van onder andere online marketing, AI, content, social media en communicatie. Daarmee hebben we een behoorlijke autoriteit opgebouwd. En we werken er hard aan om die autoriteit hoog te houden: hoogwaardige content, geoptimaliseerde metatags, geoptimaliseerde afbeeldingen, keywords in titels en tussenkopjes… You know the drill.

Dit artikel van Gabriëlla Modderman overtuigde mij ervan dat we onze search-strategie niet alleen moeten richten op de standaard zoekmachines als Google en Bing. En ook Sjef Kerkhofs onderschrijft dat de link tussen social media en zoekmachineoptimalisatie (SEO) steeds belangrijker wordt: “Voor jongere internetgebruikers fungeren social media als zoekmachines, wat marketeers moeten benutten om hun doelgroep te bereiken. Dit biedt kansen om de afhankelijkheid van betaalde media te verminderen.”

Social media bron: Thaspol Sangsee / Shutterstock.com

Bron: Thaspol Sangsee / Shutterstock.com

Een paar basistips:

  • Doe zoekwoordenonderzoek om de juiste zoektermen te achterhalen
  • Gebruik relevante zoektermen in je berichten, bio en beeldmateriaal
  • Maak gebruik van hashtags om je content meer body te geven
  • Voeg waar mogelijk een locatie toe, zodat gebruikers je letterlijk kunnen vinden

Elk platform heeft zijn eigen algoritme en eigenschappen. In haar artikel deelt Gabriëlla optimalisatietips die voor vrijwel alle platformen gelden én geeft ze specifieke tips voor de verschillende kanalen.

⚰️ …Het einde van SEO?

Praat je over search, dan praat je over SEO. Nog wel. Ons zoekgedrag verandert, dat heeft Google onderzocht. Michelle de Zeeuw licht 4 trends in ons zoekgedrag uit. Wordt SEO binnenkort verleden tijd? Niet alleen de opkomst van social media als zoekplatform vormt een bedreiging voor de zoekmachines van deze wereld. Ook de opkomst van Search Generative Experience (SGE) is er een om nauwlettend in de gaten te houden en op in te spelen. Wil je weten wat SGE is? Jadwiga Peters testte er volop mee en legt uit:

“​​In de Search Generative Experience combineert Google de mogelijkheden van Bard met het beste van Google. De interactie van een chatbot gecombineerd met de resultaten van een zoekmachine, dus. Dit AI-gedeelte staat boven de organische zoekresultaten in de Search Engine Results Page (SERP). Dit blok noemt Google het AI-snapshot.”

Een uitgebreide demonstratie van haar bevindingen, vind je in haar artikel.

Volgens Stephanie van Leeuwen zal de opkomst van SGE in Google ervoor zorgen dat de inhoud van het werk van vele marketeers en SEO-specialisten voorgoed verandert. Wat betekent SGE voor jouw toekomst als SEO-specialist? Waarschijnlijk dat je voor een andere aanpak zal moeten gaan. Hoe doe je dat?

  1. Focus op je branding
  2. Probeer Gemini je ook daadwerkelijk te laten benoemen
  3. Spreid je kansen (niet alleen Google en AI, maar ook YouTube en TikTok zijn in trek. Zie het kopje “De toekomst van search…”)
  4. Experimenteer

🇪🇺 Joost Klein als marketing-guru

We konden de eerste maanden van het jaar niet om Joost Klein heen. Joost (en zijn team, ongetwijfeld) ontpopte zich als ware marketing-koning. Niek Stevens vatte dat mooi samen in het artikel ‘Het geheim van Joost Klein: 6 marketing-lessen van Europapa’. De TLDR (too long, didn’t read):

  1. Wees echt. Het lijkt misschien een gimmick, maar Joost is echt. Hij deelt zijn indrukwekkende, persoonlijke verhaal en onderscheidt zich op deze manier van andere oppervlakkige ESF-acts.
  2. Joost maakte gebruik van historische data. Hij bestudeerde alle Nederlandse Songfestival-inzendingen ooit (sinds 1955) en gebruikte dat als input voor zijn nummer.
  3. Joost = de zeitgeist en sluit daardoor perfect aan bij de doelgroep. Happy hardcore, ontstaan in Nederland, is terug en Joost maakt daar dankbaar gebruik van. Inclusief gastrol voor DJ Paul Elstak in de Europapa-video.
  4. Details! Het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken. Dat geldt voor een Songfestival-inzending, maar ook voor jouw campagne.

Lees vooral verder in het artikel van Niek hoe Joost zijn volgers meekreeg in zijn “Joost Klein for Eurovision”-campagne en hij het zo voor elkaar kreeg de meest bekeken inzending op het officiële Eurovisiesongfestival YouTube-kanaal te worden. Ik sluit me aan bij Niek: ‘douze points’ voor creatief vakmanschap!

En om nog heel even terug te gaan naar de Europapa-gekte: de leukste inhakers van onder andere Bol, Mediamarkt en HEMA.

inhaker IKEA eurovisiesongfestival joost klein 2024 online marketing

📱 Gen Z

Over Joost Klein gesproken…Heb jij nog steeds moeite met het begrijpen van Gen Z? No worries, je bent niet de enige. Het artikel van mijn collega Nina Hartman waarin ze de taal van deze generatie ontcijfert is een van onze populairste artikelen van de afgelopen maanden. Ook weten wat woorden als cringe en skeer betekenen? En hoe je voorkomt dat je emoji verkeerd geïnterpreteerd worden? In dit artikel vind je de antwoorden én tips hoe je schriftelijk, visueel en persoonlijk communiceert met jouw Gen Z collega’s of doelgroep.

Wist je trouwens dat Generatie Z veel invloed uitoefent op de toekomst van search? Ze verwachten een vlekkeloze user experience, gebruiken Google nauwelijks maar richten zich tot Tiktok, Reddit en Twitch. En omdat ze gewend zijn te praten met technologie, kunnen visual en voice search eindelijk hun langverwachte opmars maken. Wil je meer weten over Gen Z & search? Dan raad ik je de volgende artikelen aan:

🐝 Brazilian marketing & Beyoncé

She did it again. Beyoncé moet marketingwise wel een van de meest interessante artiesten zijn van dit moment. “Een masterclass voor innovatieve marketing en brand management”, noemt Dirk Berkers haar nieuwe album ‘Cowboy Carter’ in zijn artikel Brand it like Beyonce. De TLDR van het verhaal over wat wij als marketeers van Queen B kunnen leren:

  1. Durf anders te zijn
    Door verschillende genres te vermengen, creëert Beyonce een unieke muzikale taal die haar publiek verbreedt en verdiept. Een strategie die merken kunnen benutten om hun bereik te vergroten.
  2. Vertel een verhaal dat verbindt
    De juiste stemmen en formats zijn hierin essentieel om een verhaal extra kracht bij te zetten.
  3. Wees niet bang om nieuwe terreinen te verkennen
    Door haar muziek te vermengen met genres die populair zijn bij andere fans, spreekt Beyoncé een breder publiek aan dan veel traditionele (country)artiesten. Ook merken kunnen voordeel halen uit het betreden van ongebruikelijke platforms.

Viral op TikTok? Ga voor Brazilian marketing

In april van dit jaar waren er opvallend veel video’s te zien waarin er iets gebeurt waarbij een situatie niet gaat volgens plan. Iemand valt van z’n fiets, krijgt een plens water over zich heen of struikelt ergens over. Precies op het moment van impact, wordt de video van de creator (in dit geval het bedrijf) afgespeeld waarin ze het product of de dienst verkopen.

@hemanederland

Nog 1+1 keer om af te leren. Wel tot het einde kijken ?

? origineel geluid – HEMA

Accepteer cookies

Mijn collega Nina Hartman verzamelde de leukste Brazilian marketing-video’s van onder andere HEMA, Walibi en Schiphol. In de wereld van social media is april natuurlijk alweer lichtjaren geleden, dus deze hype is alweer een beetje over. Maar als merk is het goed om dit soort ontwikkelingen in de gaten te houden, want je kunt er veel succes mee behalen wanneer je er op het juiste moment op inspringt.

🤖 De trend waarvan je wist dat ‘ie zou komen… AI

We kunnen er niet omheen: de invloed die AI op ons werk heeft en gaat hebben is groot. “Wat we vandaag kunnen bereiken met kunstmatige intelligentie (AI) is meer dan we gisteren konden bedenken.” geeft Michelle de Zeeuw terecht aan in haar artikel over de AI-lessen voor marketeers van de toekomst. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet om de effectiviteit van advertenties te verbeteren, persona’s te maken of hyperpersonalisatie toe te passen: als je een algoritme genoeg data geeft, dan kan deze uiteindelijk voorspellingen doen. In dit artikel van Laurens Ras lees je hoe je ChatGPT’s Data Analysis kunt inzetten om data snel en eenvoudig te analyseren. Toch zijn er ook kanttekeningen te bedenken bij het gebruik van AI-tools:

  1. Laat je niet afleiden van je doel(groep)
    De basis van goede marketing is om de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste persoon terecht te laten komen. De mogelijkheden en ideeën die ChatGPT biedt zijn eindeloos, maar dit doel blijft ongewijzigd. Hou dit altijd aan als startpunt en kijk hoe AI-tools kunnen helpen bij het bereiken van dit doel. Definieer de ‘jobs to be done’ van jouw klant en vraag ChatGPT daarna om je te helpen ideeën te verzamelen die de pains van de klant weg kunnen nemen en de gains kunnen versterken, bijvoorbeeld.
  2. Risico’s van het gebruik van AI-tools
    Hoe meer data, hoe beter de output van jouw AI-tool. Maar hoe zit het met privacy? En wat als je jouw AI-tool foutieve data voert? Wees je bewust van de risico’s wanneer je informatie deelt met (generatieve) AI-tools.

Veel kansen, maar niet zonder risico dus. Het advies van Michelle: ga testen met AI-tools en ontdek hoe deze jou kunnen helpen. De baan van marketeers staat niet op het spel, maar collega’s die wel slim gebruik maken van AI zullen de collega’s die dit niet doen van de troon stoten.

💪 Klaar voor de tweede helft van 2024

Wat kunnen we nou leren uit de eerste helft van het afgelopen jaar om mee te nemen naar de rest van 2024?

1. AI en nieuwe technologieën blijven een dominante rol spelen in online marketing

De opkomst van AI-tools zoals ChatGPT, visual search, en conversational commerce hebben een aanzienlijke invloed op marketingstrategieën in 2024. We moeten AI omarmen om effectiviteit te verhogen, hoewel er ook risico’s zoals privacyproblemen zijn.

2. De verschuiving in zoekgedrag en het gebruik van social media als zoekmachines verandert SEO

Traditionele SEO-methoden worden uitgedaagd door nieuwe zoektrends, zoals de Search Generative Experience (SGE) van Google en het gebruik van social media als zoekplatform door Generatie Z. Dit dwingt marketeers om hun aanpak aan te passen en breder te denken dan alleen zoekmachines zoals Google.

3. Recruitment marketing en retentie worden steeds belangrijker

Bedrijven moeten zich richten op het verbeteren van hun recruitment marketingstrategieën en tegelijkertijd zorgen voor een sterke retentie van medewerkers. Dit vraagt om authentieke beloftes en het voorkomen van ‘greenwashing’ om geloofwaardig te blijven bij potentiële en huidige medewerkers.

4. Creatieve en authentieke content is cruciaal voor succes

Merken en marketeers moeten authenticiteit omarmen, zoals aangetoond door succesvolle voorbeelden als Joost Klein en Beyoncé. Het gebruik van historische data, storytelling en creatieve experimenten zijn sleutels tot het bereiken van een breder en meer betrokken publiek.

We zijn benieuwd hoe jij als marketeer inspeelt op deze trends. Hoe maak je gebruik van AI-tools zoals ChatGPT voor data-analyse of Google Lens voor visual search? Hoe zorg je ervoor dat je bijblijft met de nieuwste SEO-strategieën, nu social media een steeds grotere rol speelt in zoekgedrag? En misschien nog wel belangrijker: hoe ga je om met de uitdagingen en kansen die de tweede helft van 2024 met zich meebrengt? Hopelijk biedt dit artikel je voldoende inzichten om de komende maanden succesvol in te zetten in je marketingstrategie.

Ben je nog niet uitgelezen? Verdiep je in een van de onderwerpen van onze andere Summerreads. Lees bijvoorbeeld alles over de ontwikkelingen in communicatie of tips en trends op het gebied van content. Een overzicht van onze Summerreads vind je hier.