Gen Z en millennials bereiken op social media? Nostalgie werkt!
Je bent een millennial en je ziet een Instagram-video over die typische kleding uit de zero’s die je doet denken aan de schoolfeesten waar je je voor opdofte. Heerlijk herkenbaar, die stuur je door naar je oudste vrienden. Je bent Gen Z’er en je herkent jezelf in een TikTok-video van iemand die een lekker R&B-nummer uit de 90’s laat horen en zegt dat het haar doet denken aan dansende ouders in de woonkamer toen ze klein was. Wow… precies dat nummer danste jouw ouders ook op. Even doorsturen naar je moeder.
Wat hierboven gebeurt is precies dat wat de socialmedia-platforms willen dat er gebeurt. Herkenbaarheid waardoor de kijktijd lang is én interactie: doorsturen, iemand taggen in de reacties of de video opslaan. Dat is waarom nostalgie op social media werkt. Kruip in het hoofd van je doelgroep en zet je content in op datgene dat ‘eigen’ voelt voor ze. Want wie houdt er niet van een beetje nostalgie?
Waarom nostalgie zo goed werkt
Nostalgie roept sterke emoties op, en emotie is dé sleutel tot engagement op social media. Emoties worden veroorzaakt door herinneringen, bepaalde muziek, tv-shows of omgevingen. En juist Gen Z en millennials (de grootste doelgroepen op social media) hebben hier nu een drang naar, vanwege de wereld en toekomst die er nu niet zo rooskleurig uitziet als voor de eerdere generaties. Denken aan vroeger is een fijne uitweg en brengt positieve emoties met zich mee.
Deze emotie helpt je om merkboodschappen krachtiger over te brengen en het verhoogt de betrokkenheid. Merken kunnen met nostalgie een diepe verbinding maken met hun doelgroep, wat leidt tot meer interactie en loyaliteit. Het werkt dus zeker niet alleen op social media, maar kan ook ingezet worden voor de hele merkstrategie.
Pas nostalgie toe in je contentstrategie
Hoe pas je dit dan toe in je contentstrategie? Zorg voor een goed doelgroeponderzoek, zodat je weet wat de voor jouw belangrijke doelgroep voor geschiedenis heeft. De volgende vragen kun je onderzoeken:
- Welke leeftijd heb je mee te maken?
- Welke top 40-muziek was er in de jaren dat je doelgroep tussen de 12 en 20 jaar was?
- Welke generatie zijn de ouders van je doelgroep?
- Doe onderzoek naar nostalgie in combinatie met je doelgroep. Bijvoorbeeld Gen Z op TikTok: welke trends kom je tegen?
Nostalgische pareltjes
Natuurlijk hebben we hiermee niet als eerste het wiel uitgevonden, dus kun je alvast afkijken bij organisaties die dit goed doen.
PostNL: zet vooral tv-series uit de jaren 90 in (dus: focus op millennials). Ken je Pieter Post nog?
Of wat dacht je van Postbode Siemen?
Vue Cinemas: MTV Cribs-format voor een rondleiding door de bioscoop of verwijzingen naar nostalgische films voor verschillende generaties.
Pepsi en Coca Cola: merken die zichzelf regelmatig als nostalgisch neerzetten. Zoals het terugbrengen van oude verpakkingen, oude reclames delen op social media of mensen hun eigen herinneringen te laten ophalen.
Super veel bereik… en dan?
Uiteraard heb je hiermee nog geen koppeling gemaakt naar je product, dienst, organisatie of personal branding waarvoor je je social strategie inricht. Nostalgische content zorgt voor de zichtbaarheid en bekendheid van je content. Zorg dus vervolgens dat je subtiel doorverwijst naar je aanbod of datgene dat je eigenlijk echt aan je doelgroep kwijt wil.
Wissel je trend video’s af met video’s die wel over je aanbod gaan, zodat volgers of actieve kijkers en profielbezoekers die video’s ook te zien krijgen. Verwerk dit in je content, zoals een logo op de achtergrond van je video of een link en beschrijving in je bio. Maar wissel ook deze content af met meer merk gerelateerde content.
Nostalgie als onderdeel van je contentplanning
Maak het onderdeel van je complete contentplanning. Met nostalgische Hero–content trek je de aandacht, die je aanvult met Hub- en Help-content. Zonde als je een groot publiek opbouwt zonder dat ze enig idee hebben waar je voor staat en wat je te bieden hebt.