Social media

Helpen memes en virals Kamala Harris naar de overwinning?

0

Kamala Harris is de huidige vicepresident van de Verenigde Staten en een complete sensatie op de socials. Haar ‘fun aunt’-karakter, het feit dat ze vrouw is, van kleur en kundig is én in de goede leeftijdsklasse valt, maakt haar de perfecte kandidaat voor de verkiezingen in november. De vraag die veel politiekanalisten en -strategen bezighoudt, is of de online populariteit zich ook zal vertalen in stemmen.

Harris is ook een memequeen. Memes, video’s en berichten domineren de social media. Het maakt niet uit of je kijkt op TikTok, Instagram of X, je ziet haar vrolijke voorkomen overal.

Het ‘Obama-moment’ voor Gen Z

In 2008 wist Barack Obama de jeugd te mobiliseren en inspireren en Harris lijkt dezelfde invloed te hebben op jongere generaties. Daarom wordt deze periode in aanloop naar de verkiezingen ook wel het ‘Obama-moment’ voor Gen Z genoemd. De vraag is echter of deze hype op de socials ook leidt tot een hogere opkomst bij de stembussen, want dat is natuurlijk waar de invloed het belangrijkst is. Dat er zich na de exit van Joe Biden ruim 40.000 nieuwe kiezers aandienden, is een grote piek. Meer dan 83% van deze mensen is tussen de 18 en 34 jaar.

Accepteer cookies

De kracht van memes en viral content

Memes zijn een krachtig instrument op social media, vooral onder Gen Z en millennials. Ze zijn vermakelijk, brengen actualiteiten onder de aandacht en brengen complexe politieke boodschappen op toegankelijke wijze over op invloedrijke doelgroepen. Kamala Harris wordt vaak afgebeeld in grappige en inspirerende memes, die haar imago als sterke en relatable leider versterken. Deze memes worden massaal gedeeld en geliked door haar fandom ‘the K-hive’, dat haar zichtbaarheid en populariteit vergroot.

Volgens Pew Research Center gebruikt 62% van Gen Z en de millennials social media als primaire bron van nieuws en informatie. Alleen al hierom is het belangrijk om daar politieke campagnes te voeren, zodat je actief en strategisch zichtbaar bent. Het helpt enorm dat er een flinke dosis humor gepaard gaat met de social strategie van Harris, want dat is natuurlijk de weg naar een social savvy hart.

Accepteer cookies

Welke invloed heeft social media op het stemgedrag?

Ik schreef vorige maand dit artikel over de invloed van social media op de campagne van Trump, maar wat is eigenlijk de invloed van de socials op het stemgedrag? Als je kijkt naar de populariteit van Kamala Harris op social media, dan zit ze wel goed. Maar is dit een betrouwbare graadmeter voor de verkiezingen eind dit jaar?

Uit onderzoek blijkt dat social media een belangrijke rol spelen in het beïnvloeden van het stemgedrag van jongeren. TikTok en Instagram zijn prima platforms om standpunten te delen en discussies te voeren, wat leidt tot een verhoogde politieke betrokkenheid en een grotere opkomst bij de stembussen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kamala Harris (@kamalaharris)

Invloed op twijfelende Trump-stemmers

Maar het zijn niet uitsluitend jongeren die het voor het zeggen hebben. De vraag blijft hoe de social presence van Kamala twijfelende Trump-kiezers kan beïnvloeden. Social media functioneren vaak als echo chambers. Gebruikers komen vaak informatie tegen die hun bestaande overtuiging bevestigt, hallo algoritme!

Dit betekent dat de zichtbaarheid van de huidige vice-president van de USA niet zozeer leidt tot verandering van mening. Gerichte campagnes die inspelen op de zorgen die de Trump-aanhang heeft, is echter wél effectief. Het is dan ook van belang dat het campagneteam van Harris ook op de socials de juiste targets uitzet.

De rol van Tim Walz in dit verhaal

Doordat Kamala Harris de rol van Joe Biden overneemt, ontstaan er nieuwe dynamieken. Oorspronkelijke Trump-voters, die zich aangetrokken voelen tot het toekomstscenario dat hij schetst, twijfelen mogelijk aan Harris’ vermogen om soortgelijke veranderingen te kunnen doorvoeren. Kamala is al langere tijd politiek actief en behoort volgens velen tot de gevestigde orde, wat niet in haar voordeel werkt. Social media helpen om haar boodschap van vooruitgang en innovatie over te brengen, wat mogelijkerwijs wél helpt om deze groep te overtuigen.

Afgelopen week kondigde Harris aan dat Tim Walz haar running mate zal zijn in de strijd om het presidentschap. Walz heeft een vriendelijke uitstraling en een iets mildere aanpak dan andere politici. Hij houdt zijn hoofd koel en kan de twijfelende Trump-stemmers aanspreken en geruststellen.

De oud-docent en veteraan is een bruggenbouwer die de Trumpists op warme wijze aanspreekt, door ze buren en familieleden te noemen. Social media helpen deze boodschap te verspreiden, waarbij de Harris-Walz combinatie balans brengt in het politieke landschap.

Segmentatie van kiezers op social media

Naast de jongeren zijn ook oudere en meer conservatieve kiezers actief op social media, hoewel je die meer op Facebook vindt in plaats van Instagram, TikTok en X. Ik ben benieuwd of Harris’ team de verschillende doelgroepen ook gesegmenteerd gaat benaderen en of er een verschil is in de impact van social media op deze groepen. Memes en viral content zijn een hit onder jongeren, maar het conservatieve segment ziet liever gerichte inhoud voorbijkomen.

Best practices

In Nederland hebben we natuurlijk een vergelijkbaar ritueel meegemaakt. Volwassenen tussen de 18 en 24 jaar zitten volop op social media, dus dat is een sweetspot voor politieke campagnes. GroenLinks en PvdA hebben beide volop ingezet op een social presence om jongere generaties te bereiken. Topics als klimaatverandering, sociale rechtvaardigheid en huisvesting zijn voor die doelgroep relevant. Memes en andere viral content zorgt ervoor dat er een gigantische engagement werd bereikt onder jonge kiezers, wat heeft geleid tot een grotere politieke bewustwording en hogere opkomst bij de verkiezingen.

Dus ja, de social presence van Kamala Harris kan zeker een verschil maken tijdens de verkiezingen. De cijfers en trends laten zien dat populariteit op social media ook voor extra stemmen kan zorgen. Memes zijn effectieve middelen om de boodschap te verspreiden en een band op te bouwen met potentiële kiezers.

Bron header-afbeelding: ScottMorris / Shutterstock.com