Social media

Hoe AI werkzoekenden op LinkedIn helpt om te solliciteren

0

Solliciteren… het is een klusje dat we vaak niet kunnen vermijden, maar eerlijk is eerlijk, het kan best een uitdaging zijn. En als je hoort dat 70% van de Nederlandse professionals in 2024 overweegt om van baan te wisselen, kun je je voorstellen dat het best druk gaat worden op de arbeidsmarkt. Een beetje hulp kan dan geen kwaad, toch?

Het is interessant om te volgen hoe ook LinkedIn steeds meer gebruikmaakt van AI. Hier lees je bijvoorbeeld over hun uitdagingen bij deze ontwikkelingen. De AI-tools die straks beschikbaar zijn, helpen Premium-gebruikers (betaald, 29,98 per maand) bij het vinden van een baan.

Uit de data van LinkedIn blijkt dat gebruikers:

  • Opvallen lastig vinden
    33% van de werkzoekenden vindt het moeilijk om hun sollicitatie eruit te laten springen. Je cv moet wel echt opvallen tussen die stapels anderen.
  • graag hun cv up-to-date houden
    32% zegt dat ze veel tijd besteden aan het bijwerken van hun cv, maar liefst 17% weet niet precies wat ze moeten toevoegen. En dat is zonde van je tijd.

Ik deel een paar highlights van de nieuwe tools:

  • Conversational Job Search
    AI-gestuurd vacatures zoeken. Deze tool laat zien welke vacatures er zijn en geeft ook aan hoe geschikt je bent voor een functie en biedt je advies, bedrijfsinformatie en sollicitatiebegeleiding. Met een prompt zoals “Zoek een remote marketingfunctie in Amsterdam met een salaris van minimaal €50.000” krijg je passende opties.
  • AI-powered CV Review
    Deze tool geeft je feedback op je cv en doet gepersonaliseerde suggesties om je sollicitatie te verbeteren. En helpt je dus eruit te springen bij HR-managers en recruiters.
  • Cover Letter Assistance
    Hier gaat het om aanbevelingen voor motivatiebrieven. Je krijgt gepersonaliseerde suggesties die je kunt aanpassen.

Screenshot telefoon LinkedIn overzicht recruitersScreenshot telefoon LinkedIn-feature Screenshot telefoon LinkedIn-feature

Deze AI-tools kunnen handig zijn om te ontdekken of een rol bij je past en hoe je jezelf het beste kunt presenteren bij een potentiële werkgever.
Ik kan me voorstellen dat met name Conversational Job Search een handige aanvulling is als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Vanaf midden september zijn deze functies beschikbaar voor alle LinkedIn-members die hun profiel in het Engels hebben ingesteld en LinkedIn via de computer gebruiken. Ik ben erg benieuwd naar de verdere AI-ontwikkelingen bij LinkedIn en in hoeverre hier ook steeds meer gebruik van wordt gemaakt.

Screenshot telefoon LinkedIn overzicht recruiters

Wil je eerst je LinkedIn-profiel optimaliseren voordat je gaat solliciteren? Check dan dit artikel met 22 musthaves voor een onderscheidend LinkedIn-profiel. Zorg ervoor dat je profiel opvalt voordat je begint met solliciteren 😉.

Een tip: let op je SEO! Gebruik de juiste zoekwoorden en check via Google Trends welke termen het beste scoren. Dit kan zelfs per provincie verschillen, dus doe er je voordeel mee. Ik ben benieuwd, denk jij dat de nieuwe functies kunnen gaan helpen?

Bron header-afbeelding: Alex Photo Stock / Shutterstock.com