Social media

De toekomst van LinkedIn marketing: trends & ontwikkelingen

0

Hoe staat het met LinkedIn, dat al lange tijd het belangrijkste netwerkplatform in de B2B-markt is? Bedrijven gebruiken LinkedIn op verschillende manieren om hun merk te verbeteren en zakelijke relaties op te bouwen, maar wat kunnen we verwachten van de toekomst van LinkedIn marketing? Ik deel graag mijn inzichten over trends en ontwikkelingen, die de manier waarop bedrijven LinkedIn gebruiken zullen veranderen.

Authenticiteit boven alles

Met de toenemende aanwezigheid van kunstmatige intelligentie en geautomatiseerde contentcreatie verwacht ik dat authentieke, handgeschreven socialmedia-posts en -blogs steeds waardevoller zullen worden. Consumenten en bedrijven die zoeken naar authenticiteit gaan merken dat ze zich meer aangetrokken voelen tot content die duidelijk met de hand is geschreven dan tot generieke berichten.

Voor bedrijven betekent dit dat het belangrijk is om unieke verhalen en ervaringen te delen die resoneren met hun publiek, in plaats van generieke of automatisch gegenereerde berichten.

Als voorbeeld schrijf ik sinds zes maanden al mijn posts weer zelf. Daarvoor deed mijn team dat. Mijn bereik is sindsdien zes keer zo groot geworden. Dit bewijst duidelijk dat authentieke verhalen meer aanspreken. Het is belangrijk om actualiteit en persoonlijke ervaringen te combineren met de inhoud van jouw vakgebied en kennis.

Een leuk voorbeeld zijn posts over het Nederlands elftal. Op het moment van het EK was dit een actueel onderwerp voor iedereen, en ik combineerde het bijvoorbeeld met de inhoud van mijn bedrijf door te zeggen dat de wedstrijd me deed denken aan social selling. Het resultaat was mijn best bekeken post van de afgelopen maanden.

linkedin-post over nederlands elftal gekoppeld aan social selling

Steek tijd in visuele content

Ook visuele content zal een steeds belangrijkere rol spelen in LinkedIn marketing. Video’s, infographics en foto’s hebben de kracht om meer aandacht te trekken en blijven beter hangen dan alleen tekst. Het zal ook geen trend zijn die snel verdwijnt. Ik zie dat steeds meer bedrijven die hun boodschap willen versterken het al gebruiken.

Bedrijven die investeren in visuele storytelling zullen snel merken dat zij hun boodschap effectiever overbrengen en hun publiek beter betrekken. Het gebruik van aantrekkelijke en creatieve visuele content gaat een belangrijke factor zijn in het versterken van de merkidentiteit en het bevorderen van engagement.

Mijn tip is om branded content te combineren met persoonlijke foto’s. Vaak is het de afweging tussen persoonlijke foto’s, die meer bereik genereren maar minder professioneel ogen, en branded content, wat professioneel is maar minder aanspreekt. Door beide te combineren kun je op LinkedIn mooie, on-brand sliders maken die ook persoonlijke foto’s bevatten.

Kijk bijvoorbeeld naar Gary Vaynerchuk, voorzitter van VaynerX en CEO van VaynerMedia. Hij deelt niet alleen zakelijke en persoonlijke berichten, maar ook veel video’s. In deze video’s vertelt hij anekdotes, deelt hij persoonlijke ervaringen en geeft hij advies.

Het resultaat? Honderden volgers die het met hem eens zijn en in gesprek gaan onder zijn posts. Dit laat zien dat niet alleen marketeers en verkoopmanagers LinkedIn gebruiken, maar ook CEO’s. Vaak zie ik dat een CEO van een bedrijf helemaal niets deelt. Erg jammer, want ook op C-level is er veel potentieel.

linkedin-post met video

Community building: het nieuwe netwerken

Deze trend draait bij LinkedIn om het opbouwen van community’s binnen LinkedIn. Bedrijven gaan meer investeren in het creëren van groepen, het organiseren van webinars en het aanmoedigen van interactieve social media posts die discussies en betrokkenheid stimuleren.

Ik zie het niet alleen als een manier om je netwerk uit te breiden, maar ook om duurzame relaties te vormen. Door een gevoel van gemeenschap te creëren, kunnen bedrijven langdurige relaties opbouwen en de loyaliteit van hun netwerk vergroten. Het vermogen om een betrokken en actieve community te vormen zal nodig zijn voor succes op het platform.

Je ziet overigens op LinkedIn dat het steeds moeilijker wordt om volgers en engagement op je bedrijfspagina te krijgen. Dat is ook niet gek, want mensen doen zaken met mensen. Mijn tip is om uiteraard dus de persoonlijke brands volledig te betrekken in je marketingplan en ook om veel persoonlijke verhalen en successen te delen op je bedrijfspagina.

Breng de gezichten van je team naar de feed van je bedrijfsprofiel en dan zul je zien dat je toch behoorlijk veel bereik kunt krijgen. René van der Zel, oprichter van XXL Nutrition, is een echte storyteller. Hij is authentiek en kwalitatief ook erg sterk. Elke keer betrekt hij zijn volgers in zijn verhaal en deelt hij informatie die veel bedrijven liever geheimhouden, zoals omzet, bijschrijvingen en afschrijvingen. Zo bouwt hij aan zijn eigen community.

linkedin-post voorbeeld community building

Geavanceerde analytics

Naarmate de rol van geavanceerde analytics verder toeneemt, kunnen bedrijven met de voortdurende ontwikkeling van analysetools steeds gedetailleerder inzicht krijgen in de voorkeuren en gedragingen van hun doelgroep. Data is tegenwoordig namelijk je beste vriend als het gaat om het verfijnen van je marketingstrategieën.

Met tools zoals LinkedIn Analytics of Google Analytics kunnen bedrijven data benutten om de prestaties van content op LinkedIn te analyseren en strategieën te verfijnen. Dit stelt hun in staat om gepersonaliseerde campagnes uit te voeren. Het inzicht in de prestaties van content en interacties gaat bedrijven helpen om continu te optimaliseren.

LinkedIn-expert Richard van der Blom deelt op zijn profiel allerlei technische tips over LinkedIn. Hij heeft inmiddels trainingen gegeven aan meer dan 450 nationale en internationale organisaties op het gebied van analytics, LinkedIn en social selling. Mocht je ergens vastlopen, kijk dan zeker eens op zijn profiel; hij zal vast de gouden tip voor jouw probleem al een keer eerder gedeeld hebben.

linkedin-post met tips voor LinkedIn tactieken

Blijf altijd een oogje in het zeil houden

Daarbij is het echt belangrijk om te blijven focussen op de trends in de markt. Wat werkt tegenwoordig goed? Foto’s of video’s, persoonlijke verhalen of inhoudelijke kennis? En vervolgens altijd authentiek blijven. Je zult zien dat authenticiteit alle strategieën verslaat.

Voor nu is de belangrijkste tip aan marketing en sales: de personal brands van je organisatie zijn een onmisbaar element van je marketing en sales plan. Zorg er daarom voor dat je je team hierin motiveert, inspireert en faciliteert.