Online marketing

Een limegroene ‘Brat summer’: de geniale marketing achter Brat van Charli XCX

0

Artiesten (en merken) moeten steeds creatiever worden om op te vallen in een overvolle markt. Van een overload aan albumversies tot het aanboren van nieuwe genres. Eén artiest domineert dit seizoen: Charli XCX. Het schoolvoorbeeld van hoe een goed doordachte marketingstrategie niet alleen een album kan promoten, maar ook een culturele beweging kan creëren. Marketeers, opgelet!

Terwijl de zomer van 2023 volledig in het teken van roze stond, is de zomer van 2024 overgenomen door limegroen. Dit is te danken aan Brat, het nieuwste album van Charli XCX. Waar veel artiesten kiezen voor overdadige albumcovers, gaat zij voor simpel en gedurfd. Een minimalistische stijl met een vervaagd Arial-font op een limegroene achtergrond. Dat valt meteen op tijdens het scrollen op Spotify. Met deze keuzes zet Charli een visuele identiteit neer die moeilijk te negeren is. Net als de rauwe ‘hyperpop sound‘.

Het meest opvallende aan deze albumhoes is echter niet het lettertype of de kleur. Het is wat er niet op staat: een foto, afbeelding of andere interpretatie van de popster zelf. In een industrie waar het imago van een artiest vaak net zo belangrijk is als hun muziek, is dit een krachtig statement. Een eenvoudige limegroene achtergrond met wat tekst erop. Het lijkt wel alsof ze de ongeschreven regels van de popmuziek neemt en ze, net als haar afwezigheid op de cover, subtiel door de papierversnipperaar haalt. Een gespreksstarter if you will.

Brat summer

De doordachte visuele stijl doordringt elke uiting van de Brat-campagne, waardoor het meteen herkenbaar is. Het effect van deze consistente branding is overal zichtbaar: van social media tot fysieke evenementen. Gedreven door de opvallende kleur en het unieke geluid van het album, werd de zomer van 2024 door fans al snel omgedoopt tot ‘Brat summer‘. Deze trend benadrukt een zorgeloze en ietwat rommelige vibe, vergelijkbaar met eerdere TikTok-tamtam zoals ‘feral girl summer‘ en ‘rat girl summer‘.

Accepteer cookies

Een ander briljant aspect van de marketingcampagne rond het album was de introductie van de limegroene ‘Brat-muur’. Op deze alledaagse muur, verscholen in New York, verschenen verschillende cryptische teasers en updates. De mural diende niet alleen als een visuele trekpleister. Het speelde ook een cruciale rol in het op gang brengen van online gesprekken. Fans die de muur bezochten, maakten foto’s en deelden deze op social media met de hashtag #BratWall. Dit zorgde voor een stroom aan user generated content, online buzz en nog meer belangstelling voor het album.

De community die je niet wil missen

Daarnaast fungeerde de Brat-muur als een ontmoetingsplaats voor fans, wat de community rond Charli XCX nog verder versterkte. Door samen te komen bij de muur, konden fans hun liefde voor de muziek en de boodschap van het album delen. De hashtag #BratWall was trending op meerdere platforms en de muur werd een populaire achtergrond voor content creators. En zo werd het album continu onder de aandacht gebracht bij nieuwe doelgroepen.

Een ander belangrijk aspect binnen de marketingcampagne van Brat is “FOMO (Fear of Missing Out)-marketing”. FOMO-marketing speelt in op de angst van mensen om iets te missen. Daardoor zijn ze eerder geneigd om deel te nemen aan evenementen, producten te kopen of content te delen. De PARTYGIRL-events in samenwerking met Boiler Room waren hier een perfect voorbeeld van. Beperkte capaciteit en exclusieve toegang via RSVP creëerden een gevoel van urgentie. Daar moest en zou je bij zijn! Het feit dat deze evenementen records braken met meer dan 25.000 aanmeldingen (op 400 beschikbare tickets) toont aan hoe effectief FOMO-marketing kan zijn.

Accepteer cookies

Social media meesterzet

De kracht van social media mag niet onderschat worden, en Charli XCX weet dit maar al te goed. Platforms zoals TikTok speelden een cruciale rol in het verspreiden van de visuele Brat-taal met pop-up events en nog meer user generated content. Populaire influencers omarmden de limegroene look en hielpen de viraliteit van de campagne te vergroten. Plots wilde iedereen zo’n zelfde groene ensemble om bij de coole Brat-club te horen. De Brat Generator droeg op zijn beurt een steentje bij door iedereen een eigen variant op de albumhoes te laten ontwerpen.

Charli XCX gebruikte daarnaast een tweede Instagram-account om exclusieve content met haar superfans te delen. In deze digitale omgeving testte ze nieuwe liedjes en beantwoordde ze vragen van haar volgers. Het zorgde voor een diepere connectie en een gevoel van saamhorigheid. Voor hele korte periodes kon iedereen ‘360_brat’ op Instagram volgen waarna het account weer op privé werd gezet. Dit versterkte het gevoel van exclusiviteit en urgentie. Opnieuw een slimme vorm van FOMO-marketing.

Club classics

Eén van de belangrijkste lessen uit de Brat-campagne is het belang van consistentie en herkenbaarheid in branding. Door de limegroene esthetiek consequent in alle uitingen door te voeren, creëert Charli XCX een sterk en herkenbaar beeld dat fans gemakkelijk kunnen identificeren en omarmen. Dit onderstreept hoe cruciaal een consistente visuele identiteit is voor het opbouwen van merkloyaliteit en het onderscheiden van de concurrentie.

Eveneens benadrukt Brat het belang van ‘community building’. Ze betrekt fans actief en geeft het gevoel dat ze deel uitmaken van een beweging. Bijvoorbeeld door meer inzicht te geven in haar creatieve proces via haar finsta (fake Instagram). Zo creëer je niet alleen een loyale fanbase; je vergroot de impact en reikwijdte van je boodschap.

Bovendien heeft Charli XCX FOMO-marketing meesterlijk ingezet. Met exclusieve events, cryptische teasers en unieke content via speciale kanalen wist ze een breder publiek te betrekken en te enthousiasmeren. Deze strategieën zorgden ervoor dat niet enkel fans zich verbonden voelden met de Brat-beweging. Of fan werden, in die zin. En dat leidde tot een verhoogde betrokkenheid en droeg bij aan het doorslaande succes van haar album.

Een laatste blik op Brat

Met haar gedurfde branding, events en slimme gebruik van social media, heeft Charli XCX een beweging veroorzaakt die veel verder gaat dan alleen haar muziek. Ze creëert een unieke identiteit en cultiveert als het ware een nieuwe subcultuur. Dat is haar talent als artiest én als marketeer – los van een ijzersterk team dat hieraan meewerkt natuurlijk. Ze heeft niet alleen een nieuw album gemaakt, maar een levendige limegroene wereld waarin het publiek zich kan verliezen.

Wil je een marketingcampagne opzetten die zowel impactvol als gedenkwaardig is? Neem dan een pagina uit het Brat-handboek van Charli XCX. Druk je eigen unieke stempel en creëer een beweging die verder gaat dan alleen je product of dienst. Misschien ben jij de volgende die de zomer op zijn kop zet!