Online advertising

Hoe verbeter je kwaliteitsscores in jouw Google Ads-account?

0

Er zijn heel veel knoppen waar je aan kunt draaien binnen een Google Ads-account. Zoekwoorden vormen de basis van je SEA-strategie. Je kunt verschillende match types instellen, zoektermen analyseren, nieuwe zoekwoorden toevoegen… Maar kijk je weleens naar de kwaliteitsscores van je zoekwoorden? Dat zegt veel meer dan je denkt. In dit artikel neem ik je mee in het belang van kwaliteitsscores en hoe je deze kunt optimaliseren voor betere prestaties in jouw Google Ads-account.

Waarom focus ik op kwaliteitsscores?

Het lijkt zo’n klein onderdeel van je Google Ads-account: de kwaliteitsscore van een zoekwoord. De kwaliteitsscore is een score per zoekwoord van 1 tot 10 die aangeeft hoe de advertentiekwaliteit zich verhoudt tot die van andere adverteerders. Uit onderzoek van Wordstream blijkt dat kwaliteitsscores een effect hebben op de kosten per klik (CPC) van het zoekwoord.

Hoe lager je kwaliteitsscore, hoe meer je betaalt per klik en uiteindelijk ook per conversie. Met een hogere kwaliteitsscore zul je dus minder betalen per klik en kun je uiteindelijk streven voor lagere kosten per conversie (CPA). Met een kwaliteitsscore van 1/10 zou je dus zo’n 400% meer moeten betalen per klik dan de benchmark. Aan de andere kant, als je een perfecte score hebt (10/10), dan zou je tot 50% minder betalen dan de benchmark. Zie het als een soort beloning van Google.

Kwaliteitsscore vs cost per click in visual

Uiteraard willen we allemaal minder betalen aan Google. De kosten per klik zijn tegenwoordig erg hoog. Waar we vroeger €1 per klik betaalden, betalen we nu al gauw tussen de €1,50 – €3 per klik. Ik heb zelfs branches gezien waar de klikprijzen oplopen tot €20 per klik!

Wat zijn kwaliteitsscores ook alweer?

Voordat ik uitleg hoe je een kwaliteitsscore kunt verbeteren, is het goed om stil te staan bij wat het is en hoe de score wordt bepaald. De kwaliteitsscore is een beoordelingsscore van de kwaliteit en relevantie van zowel de zoekwoorden als advertenties.

Deze score wordt gebruikt om de kosten per klik (CPC) te bepalen en wordt vermenigvuldigd met jouw maximum bod (bedrag dat je bereid bent te betalen voor een klik op jouw advertentie) om jouw “Ad Rank” (advertentiepositie) in het advertentie-veilingproces te bepalen. Een kwaliteitsscore bestaat uit 3 factoren:

  1. Verwachte doorklikratio (CTR): in hoeverre verwacht Google dat er op jouw advertentie wordt geklikt?
  2. Ervaring op landingspagina: is de bestemmingspagina relevant en werkt deze naar behoren?
  3. Advertentierelevantie: is jouw advertentie relevant en komt deze overeen met de zoekopdracht?

De score en hoe je scoort op deze 3 factoren kun je terugzien in jouw Google Ads-account, in het zoekwoordenoverzicht.

Kwaliteitsscore factoren in Google Ads

Door aan deze 3 factoren te sleutelen, kun je dus ook de kwaliteitsscore verbeteren.

Hoe verbeter ik mijn kwaliteitsscore?

Er zijn gelukkig meerdere manieren om je kwaliteitsscore te verbeteren. Ik noem een paar handige tips die meestal werken in mijn accounts.

1. Verbeter de ervaring op de landingspagina

Google vindt het belangrijk dat een landingspagina relevante content heeft, transparant is en dat gebruikers makkelijk de weg kunnen vinden op de pagina. Daarbij focust Google op kwaliteit. Er zijn een paar dingen die je kunt checken:

  • Controleer of de content op de landingspagina ook overeenkomt met de zoekintentie van het zoekwoord. Leidt je advertentie bijvoorbeeld enkel naar de homepagina, dan is het misschien de moeite waard om een specifiekere pagina te kiezen die meer informatie geeft. Het helpt altijd als het zoekwoord ook in de tekst op de pagina staat.
  • Verbeter de laadsnelheid van de pagina, zeker op mobiel. Met de Pagespeed Insightstool van Google kun je achterhalen hoe snel jouw pagina nu is en wat je eraan kunt doen om dit nog sneller te maken.
  • Zorg dat de pagina duidelijk is. Bijvoorbeeld, een pagina met vijf verschillende soorten call-to-action knoppen is niet heel duidelijk – wat wil je dat de gebruiker doet?

2. Verbeter je advertenties

Als je een lage advertentierelevantie score hebt, is het tijd om je advertentieteksten te vernieuwen. Een paar tips:

  • Verwerk je (belangrijkste) zoekwoorden in de koppen van je advertenties
  • Maak gebruik van de keyword insertion-functie
  • Wees duidelijk in wat je bedrijf aanbiedt
  • Noem een paar belangrijke Unique Selling Points (USP’s) van je bedrijf in de koppen en beschrijvingen
  • Geen spelfouten of overmatig gebruik van uitroeptekens of hoofdletters

3. Voeg nieuwe, relevante zoekwoorden toe

Misschien zijn de zoekwoorden die je hebt gekozen te generiek. Het kan de moeite waard zijn om kritisch te kijken naar de zoekwoorden die nu aanstaan en een aanvullend zoekwoordenonderzoek te doen. Waar zoeken mensen nu echt naar als ze naar jouw dienst of product online zoeken? Wees niet bang om specifieke, longtail zoekwoorden toe te voegen.

4. Maak gebruik van een duidelijke campagne en advertentiegroep structuur

Ik adviseer altijd om een duidelijke campagne structuur te maken. Organiseer zoekwoorden in groepen en zorg dat iedere advertentiegroep en campagne een bepaalde focus heeft. Als je alle zoekwoorden in één campagne toevoegt, is het onduidelijk wat nu precies het doel en de focus is van de campagne. Als het voor jou al niet overzichtelijk is, is het voor het systeem (Google) ook niet zo.

5. Maak gebruik van advertentiecomponenten

Je kunt je advertentie aanvullen met componenten (voorheen heette dit extensies). Je kunt het zien als de ‘toeters en bellen’ die je toevoegt aan je advertentie om meer informatie te geven aan de gebruiker voordat hij of zij doorklikt. Er zijn tegenwoordig veel advertentiecomponenten die je kunt instellen.

Mijn advies is om relevante advertentiecomponenten toe te voegen. Google hecht veel waarde aan de sitelink, website-informatie en highlight componenten.

Alle tips doorgevoerd, en nu?

Als je bovenstaande adviezen hebt doorgevoerd zul je, als het goed is, na verloop van tijd een verbetering zien in de kwaliteitsscores. Helaas zullen deze scores niet van de een op de andere dag sterk verbeteren. Het algoritme van Google zal een tijdje nodig hebben om alle nieuwe elementen te verwerken. Na 1-3 maanden zul je langzaam een verbetering zien in de scores. En als het goed is zie je ook een afname in de kosten per klik.

Let wel: kwaliteitsscores verbeteren is slechts een van de vele optimalisaties die je kunt doen binnen een Google Ads-account. Er zijn veel meer knoppen om aan te draaien. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan deze checklist en doe inspiratie op voor jouw volgende optimalisaties.

Bron header-afbeelding: nikkimeel / Shutterstock.com