Schrijven

De kwaliteit van je content meten? Bouw je eigen scoringsmodel in ChatGPT

0

ChatGPT kun je in het hele schrijfproces inzetten: van de voorbereidende fase tot het schrijven zelf en daarna het redigeren en personaliseren. Vooral in die laatste fase komt een eigen scoringsmodel goed van pas om de kwaliteit van je content te controleren. En die kan je op verschillende manieren maken in ChatGPT.

ChatGPT als tweede brein

In zijn nieuwe boek ‘ChatGPT als tweede brein‘ (affiliate) gaat Martin van Kranenburg in op hoe je ChatGPT echt voor je kan laten werken in je schrijfproces. Wat hij benadrukt is dat je vooraf helder moet hebben wat jij kwalitatief goede content vindt om wat AI ervan maakt te te kunnen beoordelen. Als je niet op een rij hebt waar bijvoorbeeld een blog aan moet voldoen om kwalitatief goed te zijn, dan is het ook onmogelijk om de juiste zaken mee te geven in je prompt en om achteraf te beoordelen wat de kwaliteit van de tekst is.

Je eigen scoringsmodel bouwen in ChatGPT

In ChatGPT bouw je heel eenvoudig een eigen scoringsmodel om je te helpen om de kwaliteit van je content te toetsen. Maar dat begint dus met inzichtelijk maken wat kwalitatief goede content voor jou is. Zo moet de content een duidelijk doel hebben en afgestemd zijn op de interesses en behoeften van de beoogde doelgroep. Je wil dat de informatie accuraat, diepgaand en uniek is. Daarbovenop moet de tekst goed gestructureerd zijn met duidelijke koppen en subkoppen om de leesbaarheid te bevorderen. Uiteindelijk moet de content consistent zijn in stijl en toon, een duidelijke call-to-action bevatten, en technisch goed functioneren op verschillende apparaten en browsers, terwijl ook toegankelijkheid voor mensen met beperkingen wordt gegarandeerd.

Bovenstaande is om je maar een idee te geven. Bepaal, eventueel samen met je collega’s wat er op jullie checklist komt te staan. Dit kan uiteraard verschillen per contentformat. Als je de checklist hebt, dan kun je een aantal dingen doen. Je kan de checklist bijvoegen in je prompt en zo een tekst laten beoordelen. Je kan de checklist ook in je custom instructions verwerken, zodat ChatGPT bij alle prompts automatisch rekening houdt met de zaken die je erin noemt. Of je kan een eigen GPT bouwen die alle content tegen de checklist aanhoudt en per item aangeeft hoe je nu scoort en wat er verbeterd kan worden.

Prompt de kwaliteit van je content omhoog

Ik begin met de prompt. Als je content hebt gemaakt en die wil je tegen je eigen checklist aanhouden, dan zou je bijvoorbeeld deze prompt kunnen gebruiken. “Je bent een kritische tekstschrijver met meer dan 15 jaar ervaring en beoordeelt de tekst op de punten die je in de bijlage vindt. Je bekijkt in hoeverre de tekst aan ieder punt voldoet. Daar geef je een score voor tussen de 1 (slecht of niet) en 10 (uitstekend). Je geeft antwoord in een tabelvorm waarin je links weergeeft over welk punt uit de checklist het gaat, dan de score en dan geef je rechts minstens drie suggesties om dat punt te verbeteren. Ik wil bij iedere voorgestelde verbetering ook minstens een concreet voorbeeld van hoe ik het in mijn tekst kan aanpassen. Het doel is om op ieder punt minstens een 8 te scoren.”

Je krijgt dan een antwoord als onderstaande.

ChatGPT scoringsmodel.

Met ook de concrete voorbeelden voor in de tekst die ik heb laten beoordelen.

Concrete verbeteringen aangedragen door ChatGPT.

Uiteraard geldt hier: hoe meer context je geeft, hoe beter de uitkomst. Maak je prompt zo concreet mogelijk. Waar je mee kan spelen is de rol: dat kan dus een ervaren tekstschrijver zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand uit je doelgroep. Je kan ChatGPT in de rol van je buyer persona zetten en met die bril op je tekst laten beoordelen. Als je de prompt en checklist op een handige plek opslaat, het liefst per contentformat, dan kan je ‘m makkelijk kopiëren en plakken als je ‘m nodig hebt.

Werkt dit voor jou? Prima. Als je deze handeling vaker herhaalt, dan kan het nog handiger door je eigen GPT te bouwen. Let wel: je hebt hier in juli 2024 nog een betaald account voor nodig.

Je eigen content guard bouw je zo

Hoe bouw je dan je eigen GPT? Login zoals je dat normaal doet. Ga helemaal links in het scherm naar de optie ‘Explore GPT’s’. Dan kom je in onderstaand scherm uit.

GPT bouwen.

Als je naar ‘Create’ gaat, rechts bovenin je scherm, dan kom je in het scherm uit waarin je de GPT de instructies kan geven.

Aan wat voor instructies kan je dan denken? Bijvoorbeeld aan: “Je bent een kritische tekstschrijver met meer dan tien jaar ervaring. Als iemand een tekst invoegt, een link geeft of een document uploadt, dan beoordeel je die tekst op de punten uit de bijgevoegde checklist. Je geeft antwoord in een tabelvorm, waarin je links het item uit de checklist zet, in het midden de score (tussen de 1 (niet of heel slecht) en 5 (uitstekend)) en rechts geef je minstens twee suggesties om de tekst op dat punt te verbeteren. Bij iedere suggestie zet je twee concrete voorbeelden neer die de gebruiker in zijn of haar tekst kan gebruiken. Je hanteert daar de schrijfstijl voor die past bij de tekst die je hebt beoordeeld.”

Je kan dan de checklist bijvoegen, maar ook voorbeelden van teksten waar je helemaal tevreden over bent. Of denk aan jullie huisstijlhandboek of schrijfwijzer en de buyer persona’s van jullie gewenste klanten. Ook hier geldt: wees zo concreet mogelijk. Dan krijg je uiteindelijk iets vergelijkbaars als de ‘Persuasian Check GPT‘ van Martin zelf.

Custom instructions gebruiken voor kwalitatief goede content

Wat je ook kan doen is de custom instructions gebruiken om je checklist in te verwerken. Deze vind je onder ‘Customize ChatGPT’ bij je settings. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Bovenin vul je informatie in over jezelf en onderin geef je instructies mee over hoe je wil dat ChatGPT antwoord geeft. Hierin kan je de items uit je kwaliteitschecklist verwerken, bijvoorbeeld informatie over de schrijfstijl, de opbouw van content, call-to-actions etc.

Custom instructions voor ChatGPT maken.

Welke manier moet jij dan gebruiken? Er is een goed of fout, vindt vooral iets wat voor je werkt. Als je een scoringsmodel echt vaker wilt gebruiken, dan is mijn advies om je eigen GPT te bouwen. Voordeel is dat dan al je collega’s er ook gebruik van kunnen maken als ze een betaald account hebben. Zo hou je al je content tegen dezelfde meetlat. Dat is het nadeel van custom instructions: je kan maar een set instructies per keer invullen. Als je met meerdere mensen, die meerdere taken hebben en verschillende doelgroepen bedienen in een account werkt, dan wordt het veel knip-en-plakwerk. Als je een eigen account hebt en een vast contentformat voor een doelgroep maakt, dan kan het juist wel prima werken.

En om het mee te geven in je prompt? Is wat meer werk, maar als je de basis van de prompt opslaat bij je checklist, dan is het ook weer zo gebeurd. Kortom: probeer het uit! Een goed scoringsmodel bouwen vraagt echt wel wat werk, maar als je het eenmaal hebt opgezet, kan je er met behulp van ChatGPT enorm van profiteren.

Bonustip: als je met externe bureaus werkt dan kan je hen ook toegang geven tot je GPT. Zo leg je de content langs dezelfde lat. Werk je als freelancer? Bespreek een scoringsmodel met je klanten en bouw er een voor ze.

Over het boek

ChatGPT als tweede brein boekcover.Practice what you preach. Martin van Kranenburg doet dit zeker! ‘ChatGPT als tweede brein‘ (affiliate) leest als een trein op topsnelheid en zit bomvol praktische tips om ChatGPT in elke fase van het contentproces te gebruiken. Wat ik sterk vind aan het boek, is dat het duidelijk maakt dat ChatGPT slechts een hulpmiddel is, net zo goed als degene die het gebruikt. Dus marketeers en communicatieprofessionals, aan de slag! Dit boek is je kompas in de wondere wereld van AI-contentcreatie. En als je al een ChatGPT-goeroe bent, dan is dit boek het ideale cadeau voor de collega’s die dat nog niet zijn.