SEO

OpenAI komt met SearchGPT: moet Google oppassen?

0

Groot nieuws: OpenAI komt met een zoekmachinefunctie, genaamd SearchGPT. De nieuwe functie zal toegevoegd worden aan ChatGPT en zal informatie van websites voor je kunnen lezen en samenvatten om een compleet antwoord te geven op jouw zoekvraag.

Lang hebben mensen gespeculeerd: zal ChatGPT zoekmachines zoals Google en Bing vervangen? Toentertijd was het antwoord nee, het is een taalmodel dat vooral tekst genereert. Nu heeft OpenAI een nieuwe functie, SearchGPT, uitgebracht. Dit lijkt veel meer richting de werking van een zoekmachine te gaan.

Wat kan SearchGPT?

Ten eerste is het goed om te weten dat SearchGPT nu als prototype is uitgerold. Het is beschikbaar voor maximaal 10.000 gebruikers om mee te testen. Volgens OpenAI is SearchGPT een prototype van nieuwe zoekfeatures waarbij de kracht van AI-modellen wordt gebruikt om snel antwoord te geven met duidelijke en relevante bronnen.

SearchGPT is a prototype of new search features, using the strength of our AI models to give you fast answers with clear and relevant sources. – OpenAI

SearchGPT werkt met de bestaande ChatGPT AI-modellen om informatie te lezen van websites. Deze informatie vat het systeem vervolgens samen om direct antwoord te geven op jouw vraag. Dat zijn we immers gewend van ChatGPT. Het resultaat (jouw antwoord) kan teksten en afbeeldingen bevatten. Onder het antwoord staan ook links naar de gebruikte bronnen. Er schijnt zelfs een zijbalk vertoond te worden met gerelateerde zoekopdrachten.

Een voorbeeld vanuit OpenAI voor een zoekopdracht over music festivals in Boone, North Carolina:

SearchGPT voorbeeld in openai

Hiermee geeft SearchGPT relevante, directe en up-to-date antwoorden vanuit het web mét bronnen. Dat laatste is iets waar vaak kritiek op werd geuit door gebruikers. Zonder bron zou de informatie vanuit ChatGPT niet betrouwbaar zijn. Het lijkt erop dat OpenAI geluisterd heeft naar gebruikers.

Samenwerking met uitgevers en makers van content

OpenAI heeft aangegeven samen te werken met uitgevers en makers van content. Ze hopen gebruikers te helpen uitgeverssites en ervaringen te ontdekken. Met AI willen ze hoogwaardige content van uitgevers en makers vindbaar maken voor gebruikers. Het is mooi om te zien dat OpenAI streeft om hoogwaardige content naar boven te halen op het web. Anderzijds zal de informatie wel samengevat worden in één antwoord, waardoor de echte, originele content waarschijnlijk niet gelezen wordt. Tenzij een gebruiker doorklikt op een zoekresultaat.

Wat is de impact op SEO & SEA?

OpenAI CEO Sam Altman heeft gezegd dat hij geen interesse heeft in het kopiëren van Google Search. Hij wil een gebruiksvriendelijke zoekomgeving maken waar large language models (LLMs) gecombineerd worden met zoeken, zonder alle advertenties eromheen. Als het aan Sam Altman ligt komt er vooralsnog geen ruimte voor advertenties binnen SearchGPT.

Mochten gebruikers dus massaal overstappen van Google naar SearchGPT, dan hebben SEA marketeers een uitdaging. Maar, voordat we allemaal in paniek raken… Het is nog niet zeker hoe groot SearchGPT wordt en of Google volledig vervangen gaat worden. De Google shopping omgeving is bijvoorbeeld heel groot en prominent geworden de laatste jaren. En Google Maps zorgt voor lokale vindbaarheid. Dat zal SearchGPT in eerste instantie niet hebben. Ik verwacht daarom dat SEA nog steeds onderdeel zal zijn van de gehele online marketingstrategie.

SEO marketeers hebben een andere uitdaging. Ten eerste moet SearchGPT, net als andere zoekmachines, goed de informatie op de website kunnen lezen. Daar kunnen SEO-specialisten voor zorgen door de website technisch in orde te maken en de juiste content te schrijven. Helaas zal SearchGPT wel een soort samenvatting geven in de vorm van een antwoord. Dat betekent dat het antwoord direct te lezen is, zonder dat de gebruiker door hoeft te klikken naar de website.

Het aantal gebruikers op websites zal daardoor waarschijnlijk wel afnemen. Maar dat betekent niet dat content niet waardevol is op websites. Mijn advies is: blijf kritisch en optimaliseer de content op websites. Des te relevanter en duidelijker jij bent, des te meer er kans is dat SearchGPT het linkje naar jouw website ook vertoont.

Wat nu?

Bereid je alvast voor en denk na over de impact van dit soort nieuwe functies op jouw online marketingstrategie. Het is niet nodig om in één klap je hele marketingstrategie om te gooien. Het is wel belangrijk om bewust te zijn van SearchGPT en wat het allemaal kan. Mocht je wel met SearchGPT willen testen, dan is er een wachtlijst waar je je voor in kunt schrijven. Ik ben zelf heel benieuwd naar deze nieuwe functie en hoe snel deze beschikbaar zal worden voor het publiek.