Schrijven

All aboard! De schrijfreis van idee tot volwaardig artikel

0

Als creatieveling geeft niets zoveel energie dan het moment waarop een idee vonkt. Die eerste flits van inspiratie kan voelen als een bliksemschicht. Plotseling en krachtig. Maar hoe verander je dat initiële vuurtje in een volwaardig, vlammend artikel? Pak je koffers maar! In dit artikel gaan we op reis van inspiratie tot creatie.

Elk artikel begint met een idee. Het beginstation van je creatieve reis. Soms komt zo’n idee uit het niets. Terwijl je onder de douche staat of net voor het slapengaan. Misschien is het de melodie van een liedje dat je net hebt gehoord of een citaat uit een boek dat je net hebt gelezen. Andere keren is het het resultaat van uren brainstormen en onderzoeken.

Waar het ook vandaan komt; het is de vonk die je creatieve vuur aanwakkert. De vonk die de potentie heeft om een heel verhaal te doen stralen.

Input = output

Inspiratie voor het schrijven van je artikel kan overal vandaan komen. Van een gesprek met een vriend tot een artikel dat je online leest. Het kan net zo goed tijdens een wandeling ontstaan, wanneer je een prachtige zonsondergang in een drukke stad ziet. Krijg je voor je gevoel maar geen inspiratie te pakken? Verander dan van omgeving. Het cliché “verandering van spijs doet eten” is in dit geval zeker waar.

Het gouden idee kan te pas en te onpas verschijnen, ongeacht waar je bent. Draag daarom een notitieboekje bij je om gedachten en observaties op te schrijven. Je kunt nu bij jezelf bedenken dat jij het wél onthoudt. Toch ontglipt zelfs de beste gedachte. Weg is je gouden idee! Schrijf alles dus voor de zekerheid op. You’ll thank me later.

Naast een notitieboekje kun je natuurlijk ook gebruikmaken van de notitie-app op je telefoon. Mocht je wat extra geld willen uitgeven, dan kun je gaan voor apps als Braintoss. Hiermee stuur je in een handomdraai voicememo’s, notities en foto’s naar je e-mail. Ik gok dat je oude vertrouwde notitie-app volstaat – ieder z’n ding.

Dolce far niente

Soms krijg je inspiratie júist wanneer je niets doet. De Italiaanse uitdrukking “dolce far niente” is mijn persoonlijke favoriet. Het betekent “het zoete nietsdoen” en benadrukt het belang van ontspanning en rust. Wanneer je jezelf toestaat om (even) niets te doen, kunnen je gedachten vrij ronddwalen. En zo kan inspiratie op onverwachte momenten toeslaan.

Geniet van een luie middag in de zon, loop rond zonder specifiek doel of staar simpelweg uit een raam. Deze momenten van rust (of verveling) kunnen de perfecte voedingsbodem bieden voor nieuwe en frisse ideeën.

¡Vamos!

Nadat je je million dollar idea hebt bedacht, is het tijd om te beginnen met schrijven. Dan komt het volgende obstakel: waar begin je? Het is bijna alsof je naar een levensgroot informatiebord op een Taiwanees treinstation kijkt. Overweldigend en verwarrend. Gelukkig kun je de onderstaande stappen volgen om je verder op weg te helpen:

  • Verzamel de belangrijkste woorden. Hoe breng je jouw idee geruisloos over? Welke woorden zijn onlosmakelijk verbonden met het verhaal? Door dit vooraf in kaart te brengen, bouw je langzaam aan een eerste basis.
  • Maak een ruwe outline. De volgende halte is het aanbrengen van structuur. Dit helpt om je gedachten te ordenen en je verhaal uit te werken. Geef aan wat je per alinea wil vertellen. Zo zie je of alle informatie op de juiste plek staat.
  • Begin met schrijven. Het kan verleidelijk zijn om te wachten op het “perfecte” moment om te beginnen met schrijven, maar dat moment bestaat niet. Begin gewoon. Zelfs als wat je schrijft niet perfect is, is het belangrijkste dat je begint.

Starten met schrijven bron: Unseen Studio / Shutterstock

Terug naar de tekentafel

Zodra je een eerste versie hebt, is het tijd om te herzien. Lees je artikel hardop voor, dit helpt om onhandige zinnen of fouten te vinden. Vraag ook feedback van collega’s of vrienden. Een frisse blik kan vaak dingen zien die je misschien hebt gemist.

  • Polijsten. Nu je feedback hebt en je artikel meerdere keren hebt herzien, is het tijd om de laatste hand te leggen. Zorg ervoor dat elke zin, elk woord, zijn plaats verdient in je artikel. Verfijn je taal, zorg voor consistentie in je toon en stijl, en zorg ervoor dat je artikel een duidelijke en boeiende boodschap overbrengt.
  • Marineren. Af en toe je creatieve werk aan de kant leggen, helpt om op een later moment totaal anders naar hetzelfde stuk te kijken. Op die manier kun je je werk nog verder aanscherpen en perfectioneren. Lekker laten marineren dus.
  • Indienen. Na een hoop geschrap, gezucht en geschrijf kom je tot je finale versie. Lees alles voor de laatste keer door, pas aan waar nodig en dien in! Maak je geen zorgen, je zult later áltijd wel iets zien dat je wil aanpassen. We’re creatives.

Uitdagingen onderweg

Elke reis kent z’n uitdagingen, en de reis van inspiratie naar creatie is daarop geen uitzondering. Je kunt writer’s block tegenkomen… Het gevoel hebben dat je idee niet goed genoeg is… Hoe dan ook is het belangrijk om te onthouden dat dit normale gevoelens zijn. Het is onderdeel van “de reis”. Blijf doorgaan, blijf schrijven en blijf geloven in je idee.

  • Eén halte per keer. Soms kun je je overweldigd voelen door de hoeveelheid werk die nodig is om je idee uit te werken. Het kan nuttig zijn om je werk op te delen in kleine, beheersbare stappen. Hierdoor blijft het proces overzichtelijk en blijf je gemotiveerd.
  • Het is niet persoonlijk. Ook kun je te maken krijgen met kritiek of afwijzing. Dit kan ontmoedigend zijn, maar onthoud dat dit een kans is om te groeien en je werk te verbeteren. Luister naar feedback en gebruik het om je artikel sterker te maken.
  • Wees lief voor jezelf. Daarnaast is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Dolce far niente! Zoals gezegd heeft creativiteit tijd nodig om te bloeien. Door regelmatig rust te nemen, geef je de ruimte aan nieuwe ideeën om te ontstaan.

Eindstation

Er zijn maar weinig gevoelens die kunnen tippen aan het gevoel van het voltooien van een artikel. Na uren, dagen of zelfs weken van hard werken, heb je iets gecreëerd dat uniek en waardevol is. Het is een weerspiegeling van je passie, je kennis en je harde werk. De reis van inspiratie naar creatie is er een van doorzettingsvermogen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is altijd de moeite waard.

Dus de volgende keer dat je een idee hebt: schrijf het op. En onthoud dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming.