SEO

Google AI Overviews: 8 SEO-tips om je voor te bereiden

0

Sinds 14 mei 2024 heeft Google AI Overviews geïntroduceerd voor Amerikaanse gebruikers. Door op de door AI-gegenereerde trein te springen, staat Google op het punt de zoekmachine-ervaring voor altijd te veranderen. Wat is de impact van Google AI Overviews op het online zoekgedrag van gebruikers? Welke mogelijke effecten zullen AI Overviews hebben op SEO? En welke SEO best practices kunnen we verwachten in de AI-toekomst?

Google SGE: de voorloper van AI Overviews

In mei 2023 introduceerde Google haar nieuwe experimentele AI-juweeltje in Google Labs: de Search Generative Experience (SGE). Aangedreven door het nieuwe Gemini-model levert SGE dynamische en interactieve zoekresultaten die diepgaande antwoorden bieden, direct bovenaan de zoekresultaten in de SERP. Deze antwoorden worden weergegeven in snapshots, waardoor je in feite geen weblinks meer hoeft te bezoeken voor informatie. Of zoals Google het zelf verwoordt: “Google doet het googelen voor je.”

Accepteer cookies

Van Search Lab naar Google Zoeken

Sinds die tijd heeft het experiment voortdurend tests ondergaan, wat leidde tot verfijning en bredere releases. Na bijna een jaar van testen en optimaliseren maakte het bedrijf op de I/O-conferentie in mei 2024 bekend dat SGE omgedoopt is tot ‘AI Overviews’. En dat het publiekelijk uitgerold wordt naar de zoekresultatenpagina’s van Amerikaanse gebruikers. Hoewel er geen officiële releasedatum is, zijn de voorbereidingen in volle gang. Experts verwachten dat AI Overviews eind 2024 ook in Europa beschikbaar is.

Hoe werkt AI Overviews?

Tot nu toe was Google Zoeken afhankelijk van crawlers die websites indexeerden en algoritmen die de content rangschikten. AI Overviews voegt hier het AI-taalmodel Gemini aan toe. Met het nieuwe Gemini-model wil Google de kwaliteit van de antwoorden verbeteren. Dit AI-model is getraind om onze zoekvraag en intenties te ‘begrijpen’ door meerdere informatiebronnen over een onderwerp te vinden en met elkaar te mixen.

Gebruikers kunnen aan Google een vraag stellen – hoe complex deze ook is – en ontvangen een samengestelde samenvatting met tekst, en soms afbeeldingen of video’s, als reactie op hun vraag. Met de mogelijkheid om een gesprek te starten of gerelateerde vragen te verkennen.

AI Overviews worden niet altijd getoond

Google streeft ernaar om de AI Overviews selectief weer te geven.

“You’ll find AI Overviews in your Google Search results when our systems determine that generative AI can be especially helpful–for example, when you want to quickly understand information from a range of sources.”– vertelt Mallory De Leon, woordvoerder van Google.

Volgens Google wordt AI Overviews enkel vertoond in complexe aankoopprocessen met veel vragen vóór de aankoop. Toch zie je dat het percentage AI-gegenereerde resultaten sterk varieert. Onderzoek tijdens de bèta-fase door Brightedge toonde aan dat 84% van de totale zoekopdrachten uit AI-gegenereerde resultaten bestond. Recent onderzoek van Bikkelhart laat daarentegen zien at AI-overzichten in minder dan 30% van de zoekopdrachten worden weergegeven, terwijl SE Ranking (juni, 2024) zelfs nog maar 9% rapporteert.

De impact van AI Overviews op het SEO-landschap

Eerder zag je al hoe andere functies op de zoekresultatenpagina’s (SERP) van Google, zoals Knowledge Cards, het verkeer van websites beïnvloedden door zero-click-zoekopdrachten te stimuleren. Door steeds meer informatie direct in de zoekresultaten aan te bieden, zorgt Google ervoor dat gebruikers minder vaak naar externe websites hoeven te navigeren. Met de toevoeging van AI Overviews zullen gebruikers nog vaker antwoorden rechtstreeks binnen de Google zoekmachine vinden. Wat voor veranderingen komen hierbij kijken?

Daling van organisch verkeer

AI Overviews verschijnen bovenaan de zoekresultaten, boven de organische resultaten en soms zelfs boven de betaalde advertenties. Deze prominente positie geeft AI-overzichten maximale zichtbaarheid en kan leiden tot een daling van 25% in organisch websiteverkeer in 2026, volgens onderzoek van adviesbureau Gartner.

Afname in klikfrequentie

Met AI Overviews ontvangen meer gebruikers hun antwoorden direct in de zoekresultaten, waardoor ze minder vaak doorklikken naar een website. Gebruikers blijven achter op Google, waardoor de Click Through Rate (CTR) afneemt.

Verandering in zoekopdrachten

Met de introductie van AI Overviews verschuift de focus van korte en beknopte zoekopdrachten naar gedetailleerde conversatie- en contextuele zoekopdrachten. Verwacht wordt dat gebruikers steeds vaker lokale en long-tail zoekwoorden zullen gebruiken in plaats van traditionele short-tail zoekwoorden. Bovendien zal voice search steeds belangrijker worden.

Toenemende verwachtingen voor kwaliteit

Experience, Expertise, Authoritativeness and Trust (E-E-A-T) is de mantra van Google geworden en dringt door in alles wat ze doen. Om te worden opgenomen in de AI-overzichten moet je aan deze E-E-A-T principes voldoen.

8 tips om je voor te bereiden op het nieuwe AI-zoeklandschap

In tegenstelling tot het huidige SEO-tijdperk, bieden hoge organische rankings geen garantie meer voor opname in AI Overviews. Sterker nog: slechts 46% van de bronnen in de AI Overviews staat in de top 10 van de traditionele organische zoekresultaten (Noblestudios, 2024). Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer en in welke mate AI Overviews in Nederland uitgerold zal worden, en wat de SEO-effecten op lange termijn zullen zijn, kunnen we als SEO-marketeers het nieuwe AI-tijdperk niet negeren. Hoe kun je je voorbereiden?

1. Focus op thema’s

Zoekmachines begrijpen nu beter de intentie en context van zoekopdrachten dankzij verbeterde natuurlijke taalverwerking. Bovendien raken gebruikers gewend aan het stellen van complexe vragen door AI-chatbots zoals ChatGPT. Voor succes in AI Overviews is het belangrijk om te focussen op onderwerpen en thema’s in plaats van individuele keywords.

In 2024 ligt de nadruk op ‘entiteiten’ – unieke, definieerbare concepten zoals personen, plaatsen en objecten die verbonden zijn in een netwerk van relevante thema’s. Websites moeten als kenniscentra functioneren, vergelijkbaar met Wikipedia, met onderling verbonden entiteiten. Het opbouwen van autoriteit op specifieke thema’s met uitgebreide content en het gebruik van interne links is belangrijk om zoekmachines de relaties en structuur van de website beter te laten begrijpen.

2. Geef prioriteit aan content dieper in de aankoopfunnel

Aangezien AI Overviews gemakkelijk top-of-funnel-vragen kunnen beantwoorden, is het verstandig om de focus te verleggen naar content die gericht is op klanten verder in het aankoopproces. Specifieke long-tail zoekopdrachten kunnen meer verkeer naar je website trekken vanwege de lagere concurrentie en de mogelijkheid dat AI Overviews geen AI-resultaten tonen.

In de e-commerce-wereld zullen categoriepagina’s minder belangrijk worden voor SEO-inspanningen. Tijd dus om productpagina’s te optimaliseren, aangezien AI Overviews productdetails in ‘tags’ presenteert om vergelijkingen in AI-snapshots te vergemakkelijken. Hoe gedetailleerder je productpagina’s zijn, hoe groter de kans dat ze hoog in de zoekresultaten verschijnen.

Je kunt productpagina’s optimaliseren door:

  • Structured Data te gebruiken (zoals recensies, prijzen en beschrijvingen)
  • Diepgaande beschrijvingen en specificaties van producten toe te voegen
  • Ondersteunende content zoals koopgidsen en productvergelijkingen aan te bieden
  • Klantrecensies toe te voegen, die door AI Overviews gebruikt kunnen worden in AI-snapshots om jouw producten te onderscheiden van de concurrentie

3. Focus je op de algemene zichtbaarheid

De weergave van zoekresultaten verandert. De functies van Google zullen centraal staan, waardoor het aandeel van traditionele SEO-resultaten afneemt en het concept van ranglijsten verandert. Mijn advies is daarom om je niet langer te richten op nummer 1-rankings van individuele webpagina’s, maar je te concentreren op de algehele online zichtbaarheid van je website via diverse mediaformaten en kanalen.

Creëer multimediale content

Google heeft aangekondigd dat foto’s en video’s deel uitmaken van de AI-resultaten voor bepaalde zoekopdrachten. Gebruik multimedia-elementen zoals afbeeldingen, video’s en infographics om je content aantrekkelijker en begrijpelijker te maken voor AI. Relevante en hoogwaardige afbeeldingen kunnen de klikfrequentie van organische zoekresultaten verhogen. Daarnaast kunnen jouw mediaformats ook verschijnen in Google Image of Google Video Search, die niet onder de AI Overviews vallen.

Overzicht multimediale formats

Creëer synergie tussen verschillende kanalen

SEO moet niet op zichzelf staan. Werk samen met teams zoals SEA, public relations, social media, design en andere afdelingen om inzichten te delen en workflows te optimaliseren. Verspreid je kansen door content te creëren en te delen via diverse kanalen zoals podcasts, YouTube en TikTok.

4. Update de belangrijke metrics

Door de nieuwe AI Overviews van Google zullen niet alleen de gemiddelde posities, maar ook vertoningen, organisch verkeer en klikfrequenties (CTR’s) waarschijnlijk afnemen. Mijn advies is om in jouw data-analyses en rapportages de focus te verplaatsen naar metrics die de algemene naamsbekendheid en de zichtbaarheid van een merk in het digitale landschap weergeven. Metrics zoals Share of Voice en conversies zullen minstens zo belangrijk worden als de traditionele SEO-metrics zoals klikken, rankings en CTR. Belangrijke SEO-metrics die je kunt overwegen:

  • Featured Snippet prestaties: het verschijnen in aanbevolen fragmenten (featured snippets) blijft belangrijk, omdat dit nog steeds verkeer kan genereren.
  • Visibility Share: een nieuwe ranking-statistiek die inzicht geeft in de totale zichtbaarheid op de SERP voor de belangrijkste zoekwoorden. Het meet de afstand van het resultaat tot de bovenkant van de pagina, identificeert in welke vouw jouw resultaat verschijnt en berekent de pixelhoogte van de vermelding.
  • Integratie van conversies: door SEO-statistieken te combineren met gebruikersgedragsdata uit Google Analytics 4 (GA4) en andere bronnen, kunnen we de werkelijke waarde van content beoordelen, die verder gaat dan alleen zichtbaarheid of positie in de zoekresultaten. Dit helpt te bepalen of pagina’s effectief conversies stimuleren.

5. Bescherm jouw merk

AI-snapshots over jouw merknaam kunnen links bevatten naar externe websites en informatie over jouw merk presenteren, ongeacht of de informatie correct is of niet. Deze informatie is meestal niet afkomstig van jouw eigen website, maar wordt samengesteld uit diverse bronnen zoals forumreacties, videofragmenten, audiobestanden en infographics. Tips om je merk te beschermen:

  • Optimaliseer bestaande merkspecifieke content, zoals de ‘over ons’-pagina en je Wikipedia-pagina, om ervoor te zorgen dat deze nog steeds overeenkomen met je merkidentiteit.
  • Gebruik structured data om duidelijk informatie over je merk en bedrijf te communiceren.
  • Moedig tevreden klanten aan om beoordelingen achter te laten op externe review-websites.
  • Investeer in public relations door samen te werken met PR-teams om hoogwaardige SEO-content te delen via social media en persberichten.
  • Versterk de online reputatie van je merk door user generated content van social media te integreren op je organische pagina’s. Zoals reviews, persoonlijke ervaringen, discussies en opmerkingen.
  • Communiceer met klanten buiten je eigen domein via social media zoals LinkedIn en onpartijdige platforms zoals Reddit en Quora.

6. Van SEO naar SXO voor meer conversies

Met de introductie van AI Overviews krijgen gebruikers hun antwoorden direct in de zoekresultaten, waardoor ze minder vaak doorklikken naar andere websites. Hoewel gebruikers meer tijd binnen Google zullen besteden, blijft doorklikken naar websites cruciaal voor conversies. De focus zal hierdoor verschuiven naar Search Experience Optimization (SXO): waar SEO, UX design en CRO samenkomen. SXO streeft ernaar websites te maken die zowel zoekmachinebots als gebruikers aanspreken, om niet alleen hoger te scoren in SERP’s, maar ook om conversies te verhogen en organische omzetgroei te stimuleren.

  • Personaliseer de gebruikerservaring: maak indruk met gepersonaliseerde ervaringen, van het noemen van de voornaam tot het aanpassen van content op basis van gebruikersvoorkeuren.
  • Verminder psychologische barrières: vereenvoudig het keuzeproces met interactieve tools zoals quizzen en rekenmachines, die de gebruikerservaring verbeteren en de weg naar conversie vereenvoudigen.
  • Optimaliseer voor toegankelijkheid: zorg dat je website snel en toegankelijk is, voldoet aan de Europese Toegankelijkheidswet en geschikt is voor verschillende apparaten.
  • Herzie de klantreis: pas de conversie-ervaring aan op de behoeftes van gebruikers in verschillende fases van hun traject. Met eenvoudige navigatie, duidelijke call-to-actions en relevante interne links.
  • Test, meet en optimaliseer: blijf experimenteren en testen om de gebruikersvriendelijkheid voortdurend te verbeteren en te optimaliseren.

7. Versterk het technische SEO fundament

Een solide basis voor een succesvolle SEO-strategie blijft de technische gezondheid van een website. Blijf de nieuwste SEO-technologieën testen en verbeteren, zodat zowel gebruikers als zoekmachines de inhoud op jouw website goed kunnen waarnemen en begrijpen. Dit zijn enkele take-aways:

  • Indexatie en Crawling: voor een webpagina in aanmerking komt voor AI-overzichten, moet deze eerst door Google worden gevonden, gecrawld en geïndexeerd. Blijf daarom focussen op technische SEO-optimalisaties om ervoor te zorgen dat jouw website effectief gecrawld en geïndexeerd wordt, en een positieve gebruikerservaring biedt.
  • Contentstructuur: zorg ervoor dat je content goed gestructureerd is binnen de informatiearchitectuur, inclusief een logische URL-structuur, clustering, canonical tags en interne links.
  • Sitemap.xml: maak en verstuur een goed gestructureerde sitemap om de indexering te verbeteren.
  • Rich Results en Structured Data: overweeg welke rich results en uitgelichte functies jouw merk kan benutten, zoals ‘People Also Ask’, productvermeldingen, video’s en afbeeldingen. Gebruik structured data om deze relevante content te markeren en meer zichtbaarheid te krijgen in de zoekresultaten.

8. Focus op E-E-A-T principes

Google blijft afhankelijk van hoogwaardige content om zijn AI-systemen te voeden. Blijf daarom content publiceren die jouw autoriteit in de branche versterkt. Investeer in contentmarketing om je merkbekendheid en thought leadership te vergroten met de E-E-A-T-principes (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness).

Expertise

Verrijk je content met menselijke expertise. Meer dan de helft van alle door AI gegenereerde inhoud bevat fouten. Naarmate AI prominenter wordt in zoekopdrachten, zal de vraag naar menselijke expertise en ervaring groeien. Video’s en content van auteurs bieden kansen, vooral wanneer ze verbonden zijn met een vertrouwd gezicht en ervaren meningen. Voeg uitgebreide biografieën toe voor de auteurs van je content, inclusief hun kwalificaties, ervaring en links naar hun professionele profielen.

Experience

Publiceer content met persoonlijke ervaringen om te laten zien dat je niet alleen theoretische kennis bezit, maar ook praktijkervaring. Deel gedetailleerde casestudies die demonstreren hoe jouw bedrijf specifieke problemen heeft opgelost.

Authoritativeness

Bewijs je autoriteit door professionele onderscheidingen, certificeringen en awards van erkende instanties te tonen. Vermeld waar je in de media bent genoemd of waar je werk is geciteerd, en werk aan het verkrijgen van backlinks van relevante websites. Werk samen met PR- en sociale teams om jouw autoriteit ook buiten de website te vergroten.

Trustworthiness

Wees transparant over wie je bent en wat je doet. Zorg voor gedetailleerde ‘over ons’-pagina’s, contactinformatie en een duidelijk privacybeleid. Zorg ervoor dat je website veilig is door HTTPS en andere beveiligingsprotocollen te gebruiken om gebruikersgegevens te beschermen. Houd je content actueel en zorg ervoor dat alle informatie up-to-date en nauwkeurig is. Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten op betrouwbare beoordelingssites.

SEO best practices heroverwegen

Google probeert met AI Overviews overduidelijk een antwoord te geven op de ChatGPT’s van deze wereld. De integratie van AI in hun zoekmachine kan een paradigmaverschuiving betekenen in de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot informatie, maar het is nog te vroeg om de SEO-impact op lange termijn te kunnen beoordelen.

Google blijft met AI Overviews experimenteren en ontwikkelen. Een ding is zeker: nu we aan de vooravond staan van de wereldwijde uitrol van AI Overviews is het belangrijk om jouw SEO best practices te heroverwegen.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.

Bron header-afbeelding: Marco Lazzarini / Shutterstock.com