Communicatie

Vermijd deze 7 fouten in paneldiscussies [+ tips]

0

Paneldiscussies. Bedrijven vaardigen graag hun experts af naar een congres of seminar, zodat ze kunnen meedoen aan een paneldiscussie. Maar in 80% van de gevallen gaat het helaas mis. De discussie kabbelt en na afloop herinnert niemand zich nog wie de sprekers waren, laat staan wat hun boodschap was. In dit artikel bespreken we zeven valkuilen van professionals in een paneldiscussie.

In de afgelopen jaren hebben we vaak professionals begeleid voor optredens in panels en discussiefora. Zulke optredens zijn voor organisaties belangrijk, zeker in een B2B-omgeving waar graag wordt betaald voor een plek op het podium. Aanwezigheid daar trekt op een conferentie meer aandacht dan een stand in de hal. Achter de tafel breng je de kernboodschap van het bedrijf voor het voetlicht bij tientallen prospects in de zaal.

Snel vergeten of ster van de tafel?

En toch… gaat het vaak mis. Lees de evaluaties maar eens van het gemiddelde congres. Paneldiscussies scoren ergens in de 7. Nu is een dikke zeven een prachtig rapportcijfer, maar in marketingtermen niet wat je wil. Een 7+ staat voor ‘het was oké’. De meeste panelleden zijn, nog voor de bezoekersbadge is ingeleverd, lang en breed vergeten.

Hieronder de zeven valkuilen in een paneldiscussie en tips waarmee jij wel schittert op het podium.

Valkuil 1. Te veel praten: minder is meer

Bedenk: iemand die alles weet, is een expert. Iemand die er steeds over vertelt, is een zeurpiet. Ofwel, te veel praten kan afleiden van je belangrijkste boodschap en maakt dat het publiek de draad kwijtraakt. Houd je bijdragen kort en krachtig. Focus op de kern en geef ze in de zaal de kans om te verwerken en te onthouden.

💡 Tip: gebruik de regel van drie. Kies drie hoofdpunten en blijf daarbij. Dit houdt je verhaal gefocust en toegankelijk.

Valkuil 2. Het publiek vergeten: betrek en inspireer

Veel panelleden richten zich uitsluitend op de andere panelleden of de moderator, waardoor ze het contact met het publiek verliezen. Hen vergeten kan ertoe leiden dat jouw boodschap niet goed overkomt. Het is essentieel om de zaal bij jouw verhaal te betrekken en te inspireren, door bijvoorbeeld oogcontact te maken en begrijpelijke taal te gebruiken.

💡 Tip: stel retorische vragen of gebruik voorbeelden die aanspreken en betrek het publiek direct bij het gesprek. ‘Ik kan me voorstellen dat de mensen in de zaal denken …’

Valkuil 3. Te technisch of te veel details: houd het begrijpelijk

Als wij ergens een discussie over krijgen met panelleden, komt deze valkuil vaak ter sprake. Experts willen dolgraag laten zien hoeveel ze weten. Als het eenvoudiger moet, is hun reactie vaak dat het niet te oppervlakkig moet worden. Natuurlijk wil niemand een glad promoverhaaltje. Maar, te technisch worden of te veel in detail gaan, zorgt ervoor dat je publiek je niet meer volgt. Dit is niet alleen verwarrend, maar maakt je boodschap ook minder effectief. Wie begrepen en onthouden wil worden, moet helder zijn.

💡 Tip: vermijd jargon en gebruik analogieën of eenvoudige voorbeelden om complexe ideeën uit te leggen. Dit maakt je verhaal toegankelijk en makkelijker te onthouden. Bedenk: je begrijpt pas iets echt, als je het simpel uit kunt leggen.

Paneldiscussie tips en valkuilen bron: Anton Gvozdikov / Shutterstock

Valkuil 4. Je gelijk proberen te halen: wees open en luister

Debatten kunnen verhit raken. Dan is het verleidelijk om vast te houden aan je standpunt en koste wat het kost je gelijk te halen. Dit kan de discussie verstoren en komt bovendien eigenwijs en onsympathiek over. Het is belangrijk om open te staan voor andere meningen en constructief deel te nemen aan het gesprek.

💡 Tip: luister actief naar de andere panelleden en bouw voort op hun punten, zelfs als je het niet helemaal met ze eens bent. Dit toont respect en versterkt je geloofwaardigheid.

Valkuil 5. Dwangmatig grappig proberen te zijn: wees authentiek

Na twee woordgrappen weten de meeste mensen het wel. Een beetje humor kan een paneldiscussie verlevendigen en je sympathie vergroten, maar dwangmatig grappig proberen te zijn, kan averechts werken. Het risico bestaat dat je niet serieus wordt genomen of dat je grap verkeerd valt.

💡 Tip: gebruik humor spaarzaam en zorg dat het relevant is voor het onderwerp. Authentiek blijven is belangrijker dan geforceerd grappig zijn.

Valkuil 6. Geen oneliners hebben die onthouden worden: creëer impact

Krachtige oneliners helpen het publiek om jouw boodschap te onthouden. Het ontbreken van memorabele uitspraken maakt je bijdrage minder opvallend en zonder impact.

💡 Tip: bereid kernachtige zinnen voor die je boodschap samenvatten en gemakkelijk te onthouden zijn. Oneliners kunnen je helpen om een blijvende indruk te maken. Vaak krijg je tijd om een laatste punt te maken. Dat is het moment om je kans te grijpen.

Valkuil 7. Kledingkeuze: wees professioneel én jezelf

Overdressed of underdressed zijn kan afleiden van je boodschap of je professionaliteit ondermijnen. Kledingkeuze kan een groot verschil maken in hoe je wordt waargenomen door het publiek.

💡 Tip: kies voor een outfit die professioneel en comfortabel is, passend bij de context van de paneldiscussie en bij jou. Vermijd te felle kleuren of te casual kleding als het niet past bij de gelegenheid. Maak vooraf afspraken met de organisator en informeer hoe andere deelnemers gekleed gaan.

Wees je bewust van de valkuilen

Optreden in een paneldiscussie vraagt om een goede voorbereiding. Door je bewust te zijn van deze zeven valkuilen en actief te werken aan je presentatievaardigheden, komt je boodschap effectief over en laat je die blijvende indruk achter. Vergeet niet: less is more, het publiek staat centraal en jij bent zelf de sleutel tot succes.