Online advertising

Podcast advertising: wat is het en hoe zet je het in?

0

Podcasts groeien al jaren in populariteit. Inmiddels luistert bijna de helft van de Nederlanders wel eens een podcast. Maar podcasts zijn niet alleen interessant voor de luisteraars; ze bieden ook kansen voor bedrijven. Wel eens gedacht aan adverteren in een podcast? In deze blog lees je welke manieren van podcast advertising er zijn, hoe je de juiste podcast daarvoor vindt en waar je op moet letten als je start met adverteren in een podcast.

Podcast advertising: 3 manieren

Er zijn verschillende manieren om te adverteren in een podcast. Alle manieren hebben voordelen en nadelen, en de ene manier is prijziger dan de andere manier.

Ad roll

Bij de ad roll moet je denken aan een soort radiospotje. De podcaster neemt een kort (circa 20-60 seconden) reclameboodschapje op over jouw dienst of product. Deze advertentie wordt vervolgens eenmalig of vaker in een podcastaflevering geplaatst.

Er zijn grofweg 3 posities voor een ad roll in een podcastaflevering: pre-roll, mid-roll en post-roll. Oftewel, vooraan, in het midden of achteraan. Het voordeel van de pre-roll is dat het volledige aantal luisteraars de advertentie hoort (maar ook nog makkelijk kunnen doorspoelen). Bij de post-roll zijn er doorgaans al flink wat luisteraars afgevallen, maar de mensen die nog wel luisteren zijn wel heel betrokken. De post-roll is vaak goedkoper.

Branded content

Branded content gaat verder dan een ad roll. Vaak wordt een groter deel, of de volledige aflevering, gewijd aan een merk. Het kan zijn dat een product of dienst uitgebreid besproken wordt door de podcast-hosts.

Een andere optie is dat jij als ondernemer, of iemand uit jouw team, mag aanschuiven in de podcast. Als je hiervoor niet hoeft te betalen, kun je spreken van free publicity. Als de podcaster er wel geld voor vraagt (vaker bij grote podcasts) is het een manier van adverteren.

Affiliate-samenwerking

Bij een affiliate-samenwerking betaal je doorgaans alleen als het adverteren daadwerkelijk klanten heeft opgeleverd. Hoe? Met een specifieke affiliate-link of unieke kortingscode kun je achterhalen of er luisteraars van de podcast naar jouw website zijn gekomen, en of er vervolgens iets gekocht is. Dus stel dat een luisteraar bij jou klant is geworden voor €100, dan kun je de podcaster een vooraf afgesproken vergoeding (‘commissie’) bieden van bijvoorbeeld €10 of €20. Als je geen eigen affiliate-programma hebt, kun je je aansluiten bij grotere platforms zoals Plug&Pay, Daisycon of LinkPizza.

Hoe vind je de juiste podcaster?

Wellicht klinkt adverteren in een podcast voor jou wel aantrekkelijk. Ik snap het! Podcast advertising levert niet alleen exposure en naamsbekendheid op, maar biedt ook zichtbaarheid voor de lange termijn. In tegenstelling tot de meeste socialmedia-kanalen, worden podcastafleveringen – inclusief jouw advertentie – nog maanden of jaren gevonden en beluisterd. Bovendien is de doelgroep die podcasts luistert daar veel bewuster mee bezig dan de gemiddelde Insta-scroller. Mensen luisteren vaak podcasts om informatie op te doen.

Maar hoe vind je de juiste podcaster voor jouw bedrijf? Met welke podcasts kun jij samenwerken? Dat hangt vooral van je doelgroep en je budget af. Jouw doelgroep en de doelgroep van de podcast moeten met elkaar overlappen. Anders bereik je met het adverteren de verkeerde mensen.

Vraag dus altijd goed door naar het publiek van de podcast. Zijn het mannen of vrouwen? Welke leeftijd hebben de meeste luisteraars? En wat is het onderwerp van de podcast? Logischerwijs wil je niet adverteren in een business podcast als je graag thuisblijfmoeders wil bereiken – om maar een voorbeeld te noemen.

Welke podcasts zijn er allemaal?

Er zijn ontzettend veel podcasts, dus er zit ongetwijfeld ook iets voor jou tussen. Je kunt interessante podcasts ontdekken via de Spotify Podcast-hitlijsten, Chartable.com, Apple Ontdekken of je eigen favoriete podcast-apps. Of vraag je volgers of klanten eens welke podcasts zij graag luisteren. Daar zit blijkbaar jouw doelgroep!

Heb je eenmaal één of meerdere relevante podcasts op het oog? Dan is het belangrijk om ze te benaderen met an offer they can’t refuse. Denk hierbij altijd in een win-win. What’s in it for them? Niemand gaat gratis en voor niets jouw product of dienst promoten. Wat heb jij te bieden?

Natuurlijk mag je ook wat komen halen. Wees duidelijk in je wensen en maak heldere afspraken. Wat verwacht je van de podcaster? Wat wil jij graag in de advertentie noemen, en wat wellicht juist niet?

Cijfers en statistieken om op te vragen bij de podcasts:

  • Hoelang bestaat de podcast al? Is het wellicht een eendagsvlieg, of een betrouwbare partij voor de lange termijn?
  • Hoeveel starts heeft de podcast gemiddeld per aflevering?
  • Hoe betrokken is de doelgroep? Hoeveel afleveringen luistert een luisteraar gemiddeld? En hoelang luistert een luisteraar doorgaans? Wat is de retentie?
  • Hoelang blijft de aflevering en/of de reclameboodschap online? Voor onbetaalde tijd of voor een bepaalde periode? Idealiter wil je je advertentie zo lang mogelijk online houden, tenzij je juist voor de korte termijn iets wil promoten

Hoeveel je betaalt om te adverteren in een podcast, is van veel factoren afhankelijk. Denk aan de manier waarop je samenwerkt (ad roll, branded content, affiliate-samenwerking), de relevantie van de podcast, het bereik en de betrokkenheid, de duur.

De kracht van de lange termijn

Podcast advertising is nog relatief nieuw. Grote kans dat je concurrenten het nog niet doen! Begin er vooral aan als je op zoek bent naar een nieuwe manier van adverteren, en gelooft in de kracht van de lange termijn.