Content

10x populair: Gen Z-taal, irritante AI-woorden & wat is AI-tool Perplexity?

0

Hoe spreek je de taal van Gen Z? Gaan Instagram en Facebook nu wel of niet jouw foto’s gebruiken als trainingsdata voor AI? En over AI gesproken, welke AI-woorden willen we echt niet meer zien? Dit – en meer – vind je in de top 10 best gelezen Frankwatching-artikelen van de maand juni.

1. Moeite met Gen Z begrijpen? Zo spreek je hun taal

Meer dan 3 miljoen Nederlanders behoren tot Generatie Z, een grote doelgroep dus. Het is daarom belangrijk om die doelgroep te begrijpen. En dat kan lastig zijn, want soms lijkt het wel alsof ze een compleet eigen taal spreken.

Om de doelgroep beter te begrijpen, schreef Collega Nina Hartman (een echte Gen Z’er 😉) een handig artikel over de taal van Gen Z.

Gen Z

2. Instagram & Facebook gaan jouw foto’s gebruiken voor AI: zo maak je bezwaar

Meta kondigde vorige maand aan dat ze Facebook- en Instagram-berichten zouden gaan gebruiken als trainingsdata voor AI-functies binnen de apps. Daar kon je bezwaar tegen maken en dat is wat veel gebruikers van de apps deden.

Collega Elsemieke Land schreef een uitgebreide how-to over hoe je bezwaar maakt, maar al snel volgde er een update van het artikel:

“Inmiddels is duidelijk dat Meta dit plan uitstelt. Dat hebben ze besloten nadat de Ierse privacywaakhond het bedrijf had teruggefloten.”

Facebook en Instagram

Bron afbeelding: Ink Drop / Shutterstock.com

3. Perplexity: wat is deze AI-tool en wat kun je ermee?

AI-tool Perplexity kwam onlangs als beste AI-chatbot uit een test van The Wall Street Journal. Maar volgens collega Tineke Pauw is Perplexity beter te omschrijven als een zoekmachine of antwoordenmachine.

Ze schreef een overzichtelijk artikel over wat Perplexity is en hoe het zich onderscheidt van andere AI-tools zoals ChatGPT. Ook gaat ze in op de kritiek die onlangs over de tool ontstond.

Perplexity logo op mobiele telefoon.

Redactionele bronvermelding: rafapress / Shutterstock.com

4. Cruciaal: dit Scala aan Irritante AI-woorden willen we niet meer zien

Of je nu veel of weinig met AI doet tijdens je werkzaamheden: door het gebruik gaan we de ‘typische AI-taal’ herkennen, toch? Wij als redactie in ieder geval wel. Woorden en uitdrukkingen als ‘in een wereld waar…’, ‘cruciaal’, ‘dynamisch’, ‘scala’ of ‘we kunnen niet meer zonder’: we worden er een beetje moe van.

Daarom hebben we een lijst met irritante AI-woorden, -uitdrukkingen en typische emoji opgesteld. Wat we hier vooral mee willen zeggen? Laat je inspireren door AI, maar neem niet alles letterlijk over. Maak het altijd eigen.vrouw gluurt door haar handen

5. Ons zoekgedrag verandert: de 4 trends in 2024 die je moet kennen

Met de komst van AI-tools zoals ChatGPT, waarmee we direct antwoord krijgen op onze (complexe) vragen, is ons zoekgedrag in het afgelopen jaar flink veranderd.

Door al die snelle en efficiënte AI-tools verwachten we snelle, nauwkeurige én op maat gemaakte antwoorden. Er is het een en ander aan het veranderen dus.

Op het Google Marketing Live 2024 evenement lichtte Google nieuwe, belangrijke trends in zoekgedrag uit. Michelle de Zeeuw zette ze voor je op een rij.

Header bij artikel over zoekgedrag en trends bron: Ons zoekgedrag verandert: de 4 trends in 2024 die je moet kennen / Shutterstock

Header bij artikel over zoekgedrag en trends bron: Ons zoekgedrag verandert: de 4 trends in 2024 die je moet kennen / Shutterstock

6. Effectief je verhaal vertellen: dé nieuwe branding-technieken op social media 

“Het is tijd om de huisstijlpolitie vaarwel te zeggen en nieuwe, effectievere branding-tools te omarmen”, zegt Kirsten Jassies. Veel bedrijven blijven maar vasthouden aan traditionele branding-technieken die niet meer werken in dit digitale tijdperk.

Waarom werkt dit niet meer en welke branding-technieken moet je dan wél toepassen om succesvol te zijn op social media? Kirsten licht het toe. Ook hoe je je managers en collega’s ervan overtuigt om die vaste templates en logo’s nou eens los te laten.

huisstijlpolitie

7. Omgaan met emoties op de werkvloer: dit levert het jou als leider op

Heb je als leider weleens meegemaakt dat een teamlid echt emotioneel wordt, bijvoorbeeld tijdens een vergadering die spanningen oproept? Iemand die felle emoties als boosheid, teleurstelling of zelfs woede uit? Wat doe je daar dan mee?

We hebben allemaal emoties, maar die zullen we niet zo snel uiten op de werkvloer. En als je daar dan ook nog iets mee moet als leider… het is niet iets wat gangbaar is bij leiders en organisaties.

Om je een handje te helpen, geeft Elisabeth Hoffs een stevige mini-cursus over emoties, hoe je ermee omgaat als leider en wat dit je oplevert.

Header bij artikel over emoties op de werkvloer bron: VectorMine / Shuttestock

Bron afbeelding: VectorMine / Shuttestock

8. Scoren met stijl: de winnende EK-inhakers van 2024

Vanavond weer een EK-wedstrijd! Nederland speelt dan tegen Roemenië, dus straks zitten we met z’n allen weer aan de buis gekluisterd. Buiten het voetballen om, is alles wat er om het EK heen gebeurt ook hartstikke leuk en interessant

Maarten van Seggelen zette daarom de leukste EK-inhakers van dit jaar op een rij, waarmee je fans betrekt en merkdoelen bereikt.

Voetbal EK in goal

9. Google indexeert vanaf 5 juli 2024 geen sites die niet werken op mobiele apparaten

Vanaf 5 juli (over 3 dagen dus) zal Google een belangrijke wijziging doorvoeren in hoe het websites indexeert en rangschikt. Websites die niet toegankelijk zijn op mobiele apparaten worden dan niet langer geïndexeerd door Google. Dus als je website niet goed werkt op een smartphone of tablet, is die niet meer zichtbaar in de zoekresultaten van Google.

Wat betekent dit voor website-eigenaren en hoe kun je controleren of jouw site voldoet aan de mobiele eisen van Google? Gaby Tenda legt het uit.

Google op mobiel

Bron: mama_mia / Shutterstock.com

10. Dit kun je als marketeer met Custom GPT’s

Sinds kort zijn de Custom GPT’s van ChatGPT beschikbaar voor iedereen, niet alleen voor betalende klanten. Handig! Nu is alleen het bouwen van een Custom GPT nog onderdeel van de betaalde versie.

Zo’n Custom GPT, wat heb je daar eigenlijk aan? Welke opties biedt het jou allemaal als marketeer? Edwin Vlems licht een aantal interessante mogelijkheden toe in zijn artikel.

mogelijkheden gebruik custom GPT's voor marketeers

Dit was de top 10 van juni 2024. Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden? Die vind je hier.