Samenwerken

Houd een oogje in het zeil op je schermtijd en voorkom bijziendheid [tips]

0

Voor marketing- en communicatieprofessionals is de moderne werkplek drastisch veranderd met de komst van technologie. Myopie (bijziendheid) neemt ook in deze beroepsgroep snel toe en er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de zorgwekkende trend. Daarom is het nuttig om deze factoren eens overzichtelijk op een rij te zetten en te kijken of er iets tegen gedaan kan worden.

Wat is myopie?

Bijziendheid, ook bekend als myopie, is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. Myopie ontstaat doordat de oogbol aan de achterkant te lang is.

We kunnen de dingen om ons heen zien doordat het licht dat erop schijnt wordt teruggekaatst en in onze ogen terechtkomt. Om een scherp beeld te krijgen, moeten deze lichtstralen precies samenkomen op het netvlies. De ooglens zorgt ervoor dat lichtstralen samenvallen op dit brandpunt. Echter, bij mensen met myopie valt het brandpunt vóór het netvlies, wat resulteert in een onscherp beeld.

Uitleg van bijziendheid

Welke factoren dragen bij aan de toename van myopie?

In de afgelopen jaren is er wereldwijd een opvallende stijging geweest in het aantal gevallen van myopie. Deskundigen voorspellen dat tegen het jaar 2050 maar liefst 5 miljard mensen, wat neerkomt op de helft van de wereldbevolking, te maken zullen hebben met bijziendheid. Dichtbij kan men nog goed zien, maar veraf wordt het zicht steeds slechter.

Leefstijl

In de moderne samenleving brengen steeds meer mensen een groot deel van hun tijd binnenshuis door. Deze trend wordt vooral versterkt door de toename van schermgebruik, zowel voor werk als voor ontspanning. En dat gebeurt vaak binnen, terwijl natuurlijk buitenlicht zorgt voor dopamine, een stof in je hersenen die helpt om signalen van je ene hersencel naar je andere door te geven en beschermend werkt tegen de groei van je oog. En natuurlijk buitenlicht zorgt voor vitamine D, wat ook een remmende werking heeft en de oogbol sterker maakt. Onderzoek toont aan dat dit veranderde leefpatroon een aanzienlijke invloed heeft op de gezondheid van onze ogen, met name op de ontwikkeling van myopie.

Schermtijd

Als MarCom-professional besteed je een aanzienlijk deel van je werkdag achter computerschermen, smartphones en tablets. Het constant kijken naar deze schermen op korte afstand belast de ogen en kan leiden tot de ontwikkeling of verergering van bijziendheid.

Gebrek aan natuurlijk licht

Kantooromgevingen bieden vaak beperkt natuurlijk licht. Natuurlijk licht is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van de ogen. De beperkte blootstelling aan daglicht en het werken onder kunstmatige verlichting kunnen bijdragen aan de verslechtering van het gezichtsvermogen.

Intensieve werkdruk en stress

De marketing- en communicatiesector staat bekend om zijn hoge werkdruk en strakke deadlines. Stress en vermoeidheid kunnen indirect bijdragen aan oogproblemen, omdat ze de algehele gezondheid van het oog beïnvloeden. Vermoeide ogen, door lange werktijden zonder toereikende pauzes, kunnen leiden tot visuele stress en bijziendheid.

Neem deze stappen om de kans op het ontwikkelen van myopie te verkleinen

Er zijn verschillende manieren om myopie te beheren en te behandelen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften.

Hier zijn enkele praktische tips om je ogen gezond te houden:

  • Daglicht
    Wanneer je meer tijd buitenshuis doorbrengt, heb je minder kans om bijziend te worden. Blootstelling aan natuurlijk licht speelt hierbij een belangrijke rol. Probeer daarom dagelijks één tot twee uur buiten door te brengen, bijvoorbeeld door te wandelen of te sporten.
  • Beperk je schermtijd
    Langdurig gebruik van schermen, zoals computers, tablets en smartphones, kan bijdragen aan de ontwikkeling van myopie. Beperk de tijd die je doorbrengt achter schermen en neem regelmatig pauzes. De 20-20-20-regel kan hierbij helpen: kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets op 20 voet (ongeveer 6 meter) afstand om je ogen te laten ontspannen. Een ander voordeel is dat deze pauzes ook heel goed zijn voor je hersenen, omdat je op deze manier regelmatig even ontspant.
  • Creëer een gezonde werkomgeving
    • Zorg voor goede verlichting
      Probeer je werkplek zo te positioneren dat je voldoende natuurlijk licht hebt zonder direct in de zon te kijken. Zorg voor genoeg algemene verlichting in de ruimte, zoals plafondlampen of wandlampen. Vermijd lezen of werken in slecht verlichte ruimtes.
    • Zorg voor een ergonomische werkplek om belasting op de ogen te verminderen
      Ideaal is een verstelbaar bureau, zodat je het kunt aanpassen aan je eigen behoeften. Voor staand werk moet het bureau ongeveer ter hoogte van je ellebogen zijn. Je stoel moet zo zijn ingesteld dat je voeten plat op de grond staan en je knieën een hoek van ongeveer 90 graden maken. Positioneer de bovenkant van je scherm op ooghoogte en op een comfortabele afstand (ongeveer een armlengte).
  • Gebruik van beeldschermbrillen
    Het gebruik van speciale beeldschermbrillen die blauw licht filteren kan helpen om de belasting van de ogen te verminderen.
  • Gezonde voeding
    Gezonde voeding die rijk is aan vitamines en mineralen is cruciaal voor de gezondheid van je ogen.

Voorkom bijziendheid met een goede werkomgeving bron: Arturs Budkevics / Shutterstock

Wat kan er nog meer gedaan worden?

  • Bevordering van de ooggezondheid
    Bedrijven kunnen bewustmakingscampagnes opzetten om het belang van de ooggezondheid te benadrukken. Denk hierbij aan het verstrekken van informatieve brochures en nieuwsbrieven die medewerkers bewust maken van hun ooggezondheid. Of denk aan het introduceren van apps en software, die werknemers helpen om hun schermtijd te beheren en regelmatig pauzes te nemen.
  • Regelmatige oogcontroles
    Laat je ogen regelmatig controleren door een optometrist of oogarts, vooral als je moeite hebt met zien op afstand. Vroege detectie van myopie kan helpen om verdere achteruitgang te voorkomen. Het aanbieden van regelmatige oogonderzoeken als onderdeel van het gezondheidsplan kan ook helpen verdere achteruitgang te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van regelmatige oogonderzoeken?

  • Vroegtijdige detectie van oogproblemen
    Regelmatige oogonderzoeken maken het mogelijk om bijziendheid en andere oogproblemen vroegtijdig te detecteren. Dit voorkomt dat klachten verergeren en zorgt ervoor dat medewerkers tijdig de juiste, corrigerende maatregelen kunnen nemen. Een bril of contactlenzen kunnen worden voorgeschreven om het zicht te corrigeren en objecten op afstand helderder te laten lijken.
  • Verhoogd welzijn en productiviteit
    Gezonde ogen dragen bij aan een verhoogd welzijn en betere werkprestaties. Medewerkers die goed zien, ervaren minder vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen, wat leidt tot een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.
  • Algemene gezondheidscontrole
    Oogonderzoeken kunnen ook aanwijzingen geven over algemene gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en cholesterol. Door veranderingen in de bloedvaten van de ogen kunnen deze aandoeningen vroegtijdig worden opgespoord.

Bescherm jouw ogen!

De snelle toename van myopie bij MarCom-professionals is een uitdaging die vraagt om je bewust te zijn van de risico’s en preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van je ogen te beschermen.

Je kunt myopie op verschillende manieren corrigeren, maar het dragen van een bril voor veraf is het meest gebruikelijk. Zo’n ‘min-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien. Bovendien helpt het om de groei van het oog af te remmen, zodat je uiteindelijke min-sterkte lager blijft.

En omgevingsfactoren spelen dus ook een belangrijke rol. Vooral de hoeveelheid natuurlijk licht heeft veel invloed op wel of niet bijziend worden. Vaak zit je te veel binnen waardoor je slecht gaat zien of waardoor allerlei oogklachten veroorzaakt worden.

Zorg er dus voor dat je regelmatig naar buiten gaat voor wat natuurlijk licht én vergeet niet om je ogen regelmatig te laten checken.